Hardlopen in het najaar

In het najaar en ook in de winter wordt hardlopen vaak als uitdagender beschouwd. Dit komt natuurlijk door de weersomstandigheden en omdat het sneller en langer donker is. Gelukkig zijn er geen smoesjes meer nodig om niet te gaan rennen. Met de tips die je hier leest, zal je merken dat het juist fijn is om ook in het najaar buiten te gaan hardlopen. Geniet van de natuur, de vallende bladeren, de kou, en soms de neerslag. Het zal je weer een nieuwe oppepper geven.

Kleding

Hardlopen in het najaar

Je moet je natuurljk wel goed kleden als het buiten kouder wordt. Zo helpt een thermoshirt enorm, je lijf blijft langer warm en het zorgt dat vocht makkelijker weg komt. Als het echt goed koud is buiten, helpt een hardloopmuts, die zorgt dat de warmte niet via je hoofd direct verdwijnt. Handschoenen daarentegen zijn minder noodzakelijk. Je handen worden sneller warm, dan dat je denkt. Je kunt er voor kiezen om deze te gebruiken bij je warming-up en cooling-down.

Hardloopschoenen

Wees lief voor je hardloopschoenen. Een veelgemaakte fout is dat hardloopschoenen die nat zijn bij de verwarming worden gezet, om op te drogen. Dit is slecht voor het materiaal van je schoenen. Je kan er beter een prop krantenpapier in doen, zodat je schoenen sneller droger. Verder kan het geen kwaad om een tweede paar schoenen aan te schaffen, want dan kan je het afwisselen. Wanneer het heeft gevroren en het buiten glad is, is het niet altijd verstandig om te gaan lopen. Een dag overslaan kan echt geen kwaad.

Wees zichtbaar

De dagen worden korter, en de kans is groter dat je in het donker rent. Houd hier rekening mee, zorg dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Dit kan door het dragen van een reflectiehesje en bijvoorbeeld lampjes. Voor je eigen veiligheid (en gezelligheid) is het ook handig om met een maatje te gaan lopen. Tot slot is het handig om je muziek wat zachter te zetten, zodat je gehoor beter werkt. Misschien bevalt het je ook wel om zonder muziek te rennen.

Heb je nog geen goede hardloopschoenen gevonden? Of heb je een tweede paar nodig? Wij hebben top 10 met de beste hardloopschoenen gemaakt, en een apart overzicht met dames hardloopschoenen en heren hardloopschoenen.