Hardlopen met warm weer

Als echte hardloper wil je natuurlijk altijd kunnen hardlopen. Of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Het leuke van hardlopen is dat je dit ook kunt doen met bijna alle weersomstandigheden. En toch is er een groot verschil of je gaat hardlopen in het najaar of dat je in de zomer gaat hardlopen. Nu zijn de zomers in Nederland niet altijd heel voorspelbaar maar als de zon eenmaal doorbreekt dan kan het ineens heel snel heel warm worden. Hardlopen met warm weer vergt wat voorbereiding maar met deze tips kom je veilig de zomer door!

Hardlopen met warm weer


Meer drinken met hardlopen met warm weer

Niet alleen tijdens en na het hardlopen moet je goed drinken maar ook ervoor. Door al gehydrateerd op pad te gaan raak je minder snel uitgedroogd tijdens het hardlopen en houd je dus meer energie over.

Let op je tempo

Ook al ben je gewend een bepaald tempo aan te houden, toch adviseren we je tempo op warmere dagen wat aan te passen. Door het warme weer is je hartslag al gemiddeld 15 slagen hoger dan normaal. Dit vraagt meer energie van je lichaam dan normaal. Is het echt heet buiten, maar wil je toch graag hardlopen, hou het dan rustig en houd je hardlooprondje ook iets korter dan normaal. 

Pas je kleding aan

Zorg dat je niet te warm gekleed naar buiten gaat. Draag luchtige kleding, draag sokken die extra transpiratie opnemen en draag goede hardloopschoenen. Draag eventueel een pet, om je hoofd tegen de zon te beschermen en een eventuele zonnesteek te voorkomen. Bescherm je huid door het vlak voor de warming-up in te smeren met een goede zonnebrandcrème.

Ga niet midden op de dag hardlopen met warm weer

Vermijd de uren waarbij de zon het hoogst staat. Probeer met warm weer of 's ochtends vroeg te lopen of juist 's avonds laat. Zo vermijd je de heetste momenten.

Zoek een beschutte plek op

Ga hardlopen in een beschutte omgeving zoals het bos. Door onder bomen te lopen loop je in de schaduw, iets wat beter voor je is dan in de volle zon.

We hopen dat je wat aan deze tips hebt en ook in zomer kan genieten van hardlopen. Draag je wel al de juiste hardloopschoenen? We hebben een top 10 met de beste hardloopschoenen gemaakt met een apart overzicht met dames hardloopschoenen en heren hardloopschoenen.