Hoe kan je afvallen door hardlopen?

Volgens een recent onderzoek start 60% van de mensen met hardlopen omdat ze willen afvallen. Een nobel doel en natuurlijk niks mis mee. Maar is hardlopen wel de sport als je wilt afvallen of kun je beter ergens anders voor kiezen? En als je graag wilt hardlopen hoe kan je afvallen door hardlopen?

Hoe kan je afvallen door hardlopen?


Hoe kan je afvallen door hardlopen?

Als je wilt afvallen het altijd slim is om meer te gaan bewegen. Je verbrandt door te bewegen sneller meer energie dan je binnenkrijgt en je wordt zelfverzekerder, sterker en krijgt meer conditie. Wil je echter het beste resultaat mogelijk dan is het belangrijk dat je kijkt naar welke vorm van sporten het beste bij jou past. Veel mensen beginnen met hardlopen en gaan veel sneller dan dat ze eigenlijk zouden moeten gaan. Het gevolg hiervan is dat je het veel minder lang volhoudt en geen vet verbrandt. En zeker dat laatste is wat je wilt als je wilt afvallen. 

Hardlopen op je hartslag

Dus hoe kan je afvallen door hardlopen? Om het verschil te maken tussen conditie opbouwen of vet verbranden tijdens het hardlopen moet je rekening houden met je hartslag. Je kunt je hartslag meten door tijdens het hardlopen tussendoor een paar keer je wijs- en middelvinger op je pols te leggen. Een beetje omslachtig is dit wel en je moet het ook maar onthouden totdat je thuis bent. Veel makkelijker is een hartslagmeter of een smartwatch te kopen. Tegenwoordig zijn deze al te koop voor een relatief laag bedrag en bieden ze vaak extra functies als stappenteller, gezondheidsmonitor en het bijhouden van de verbrande energie. Een smartwatch is ook een goede oplossing. Je hebt dan alle informatie eenvoudig en overzichtelijk op je horloge of app, je hoeft hiervoor alleen een horloge te dragen. 

Wat belangrijk is om te weten is je maximale hartslag. Dit bereken je snel door de volgende rekensom:
Maximale hartslag = 220 – leeftijd

Nu reken je van deze uitkomst 60-70% uit. Dit is de hartslag die je gemiddeld moet hebben om het meeste vet te verbranden tijdens je hardloopsessie. Gaat je hartslag hier bovenuit? Dan ben je veel meer bezig met conditie opbouwen en niet zozeer met vetverbranding en dus afvallen.

Hoe kan ik nog meer afvallen met hardlopen?

Nu je de basis weet kun je aan de slag. Wil je afvallen dan kun je het beste 3 keer per week sporten. Probeer van deze 3 trainingen ook een krachttraining te doen. Door je spieren sterker te maken, verbrandt je niet alleen meer energie, maar voorkom je ook blessures.

Schaf de juiste hardloopmaterialen aan. Kijk dus voor een goede hartslagmeter maar ook de juiste hardloopschoenen zorgen voor gemakkelijker lopen zonder blessures en een sneller resultaat.

Zorg dat je genoeg (minimaal 2 liter) water drinkt en dat je de juiste keuzes maakt wat je voeding aangaat. Laat fastfood, snoepjes, koekjes en alcohol staan. Houd je aan 3 hoofdmaaltijden per dag en 2 tot 3 verantwoorde snacks. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje yoghurt met zaden, een handje nootjes of een stuk fruit.

Houd je resultaten bij, zowel je gewichtsverlies als je verbetering op hardloopgebied. Zo blijf je gemotiveerd en haal je het beste resultaat.

Kort door de bocht is het eigenlijk het heel simpel:meer bewegen - minder eten = afvallen.