Is hardlopen goed voor je?

Voel je je niet fit of ben je te zwaar? Ga dan lekker hardlopen, dat is goed voor je! Maar is hardlopen echt goed voor iedereen? De meningen zijn verdeeld of hardlopen wel of niet goed voor je is.

Is hardlopen goed voor je?


We zijn het er allemaal wel over eens dat bewegen goed voor je is. Of je nu oud, dun, man of vrouw bent, lichaamsbeweging is nooit verkeerd. Maar er zijn situaties waarin je misschien beter niet voor hardlopen kunt kiezen.

Wanneer is hardlopen niet goed voor je?

Hardlopen is een leuke manier om meer te bewegen en wat extra kilo’s kwijt te raken. Heb je echter last van overgewicht dan raden we hardlopen (in ieder geval in het begin) af. Begin eerst met dagelijks wandelingen te maken. Hardlopen vraagt veel van botten en gewrichten. Je vangt namelijk met elke stap die je zet tot minimaal 3 keer je eigen lichaamsgewicht op. Heb je overgewicht dan vraagt dit teveel van je lijf en kan dit blessures opleveren. Uiteraard geldt ook dat als je al last heb van blessures of je gewrichten dat je het hardlopen ook beter kunt laten. 

Wanneer is hardlopen wel goed voor je?

Wanneer is hardlopen wel goed voor je? In bijna alle andere gevallen. Je kunt hardlopen om af te vallen. Maar gewoon meer bewegen is ook een goede reden. Of wat dacht je om mentaal sterker te worden en je hoofd lekker leeg te maken na een lange werkdag. Ook dan levert hardlopen alleen maar goede dingen op.

Waar moet je op letten als je begint met hardlopen?

Loop niet te hard van stapel. Begin rustig en verwacht niet meteen 10 km te kunnen lopen. De beste lopers zijn allemaal ergens begonnen. Bouw het langzaam op.

Om op te bouwen maak je gebruik van een trainingsschema. Je hebt goede beginners schema’s die je kunt downloaden of via apps kunt gebruiken. Werk dit schema af in de tijd die er voor staat.

Zorg voor de juiste kleding en nog belangrijker, de beste hardloopschoenen. Ga je lopen met de verkeerde schoenen die niet goed zijn voor jouw voeten of manier van lopen, dan kan dit direct resulteren in blessures. Kijk eens in onze top 10 voor de meest verkochte hardloopschoenen

Geniet! Hoe hard of langzaam je ook gaat, hardlopen moet vooral leuk zijn. Geniet van de rust, de natuur en vooral het momentje voor jezelf. Voor je het weet wil je niet meer zonder.