Schoenen met beste demping. Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Ben je op zoek naar goede schoenen dan zul je eerst moeten weten wat voor soort loper je bent. Ben je een neutrale loper of heb je last van overpronatie of onderpronatie? In beide gevallen hoort daar een schoen bij waarbij je de minste kans op blessures hebt. Maar het kiezen van de juiste schoenen gaat verder dan alleen dit. Hiermee wil het namelijk nog niet zeggen dat je ook de schoenen met beste demping hebt.

Schoenen met beste demping. Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Als je weet welke hardloopschoen het beste bij je past, dan zijn er nog een paar opties die je kunt bekijken. Als je een voorkeur hebt voor een merk of een kleur dan is dit het moment om ook dat te bepalen. Zodra je verschillende schoenen gaat passen zul je merken dat er een verschil zit in de demping van de schoen.

Schoenen met beste demping

Het vinden van de beste hardloopschoenen is een uitdaging. Het is niet alleen belangrijk dat ze goed zitten, maar ook de demping is moet bij jou passen. Een goede demping verkleint namelijk het risico op blessures. Demping in hardloopschoenen zorgt ervoor dat je lichaam minder zwaar belast wordt. De zool stuurt jouw voet, met de bedoeling dat je op je hak land tijdens het hardlopen. 

De demping wordt bepaald door de dikte en het materiaal van de zool. Demping zorgt er voor dat de energie van de stap wordt opgenomen in de schoen. Veel mensen geven aan dat een hardloopschoen met veel demping prettig aanvoelt. Alsof je op kussentjes loopt. Het nadeel van veel demping is dat het de loper veel energie kost waardoor er ook meer energie wordt verspeelt om vooruit te komen. In theorie zou je dus kunnen stellen dat schoenen met minder demping voor snellere afstanden zorgen.

Hardloopschoenen met beste demping

Voordat je een definitieve beslissing neemt over het soort demping, dien je ook goed na te denken over de ondergrond waar je op gaat lopen. Een zachte bosrijke ondergrond zorgt al voor meer demping dan een harde ondergrond. Zit de demping niet van nature in de grond dan kun je deze beter wel opzoeken in je schoen. Ook speelt je gewicht een rol. Weeg je 100 kilo dan vangt je schoen een grotere klap op dan wanneer je 60 kilo weegt. Het is belangrijk om te weten of je overgewicht hebt of niet. Een paar kilo's teveel betekent niet dat je veel demping nodig hebt. Bij een BMI vanaf 27 wordt aangeraden om schoenen met extra demping uit te zoeken. Als je BMI lager dan 27 is, kun j gewoon standaard hardloopschoenen uitzoeken. Uiteraard blijft het belangrijk dat er in de zool demping verwerkt is. Demping in hardloopschoenen is ook voor de gewone hardloper van belang.

Wil je eerst weten wat er op de markt te krijgen is aan hardloopschoenen? Kijk dan in onze dames top 10 of heren top 10 voor beste hardloopschoenen. Het kan ook best zijn dat je eerst meerdere merken probeert voordat je hardloopschoenen met beste demping vindt die het beste bij jou passen. Naarmate je langer traint, wordt je vanzelf sneller en fitter, de behoefte aan demping en soort hardloopschoen zal over de jaren heen ook veranderen.