Soorten hardloopschoenen - Pronatie

Wat is pronatie?

Als je op zoek bent naar nieuwe hardloopschoenen, dan zul je regelmatig het woord pronatie tegenkomen. Maar wat is pronatie? Waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden? Laten we vooraf stellen dat wanneer je weet wat voor pronatietype je bent, zal het je beter lukken om geschikte hardloopschoenen te vinden.

Proneren is de manier van bewegen van het enkelgewricht. In de hardloperswereld wordt hier vooral mee bedoeld, de manier waarop je de schokken tijdens het hardlopen opvangt. Bij sommige hardlopers klapt de enkel te veel naar binnen of buiten, om blessures te voorkomen, kun je dit corrigeren door de juiste schoenen dragen.

Pronatie is een onderdeel van de natuurlijke bewegingen van het menselijk lichaam. Het verwijst naar de manier waarop je voet bij het landen naar binnen kantelt om de schok te verdelen. 

Bepaal wat voor pronatie-type je bent

In een gespecialiseerde hardlopers winkel kun je een videoloopanalyse laten maken. De specialist zal samen met jou de video analyseren en aan de hand van de anaylse de beste hardloopschoenen voor je vinden.

Ook kun je kijken naar slijtplekken op je huidige schoenen. Aan de slijtage kun je opmaken van voor type hardloopschoenen jij nodig hebt.

Onderpronatie: je vindt de meeste slijtage aan de buitenkant van je schoenen
Neutrale pronatie
: je ziet een s-vormige slijtage. Van de buitenkant van je hiel, naar de grote teen.
Overpronatie
: de meeste slijtage vind je aan de binnenkant van de hiel en onder de bal van de voet, voornamelijk bij de grote teen.

Hardlopers met onderpronatie

Hardlopers met onderpronatie hebben veel aan neutrale hardloooschoenen met veel demping. Bijvoorbeeld de Asics GEL Cumulus. Let er op dat je schoenen met extra schokdemping in de middenzool en hak aanschaft. Let er bij het passen op dat je voet niet naar buiten kantelt. > De beste onderpronatie hardloopschoenen

Hardlopers met neutrale pronatie

Als je een neutrale loper bent, dan heb je keuze uit veel schoenen. Zorg er als beginnende hardloper wel voor de er genoeg demping in je schoenen zit om blessures te voorkomen.

Hardlopers met overpronatie

Als je overpronatie hebt, dan heb je gerichte demping en optimale ondersteuning nodig om blessures te voorkomen. Let er bij aanschaf op de je ondersteuning vanuit de middenvoet tot aan de hiel hebt. > De beste overpronatie hardloopschoenen