Start afvallen met hardlopen

Begin met je goede voornemen: starten met hardlopen. Nu zijn er natuurlijk meerdere mogelijkheden waaruit je kan kiezen om te starten. Welke manier bij jou past hangt eigenlijk af van jouw voorkeuren. Wil je alleen hardlopen, of in groepsverband? Denk je erover na om meerdere keren per week te gaan, of wil je rustig aan starten met eenmaal per week te lopen? Gebruik je muziek tijdens het lopen en wil je ook een podcast luisteren met instructies, of heb je een app op je smartphone? En tot slot, ben je een beginnende loper of heb je in het verleden al eerder hardlopen?

Starten met hardlopen

Start afvallen met hardlopen

Wanneer je begint met hardlopen maak je een keuze of je alleen gaat hardlopen, met een vriend(in) of dat je aansluit bij een loopgroep en dus met meerdere mensen samen traint. Alle opties hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel als je met een vriend(in) loopt of in groepsverband, is dat je een stok achter de deur hebt. Je wordt namelijk door iemand anders verwacht om te gaan sporten. Wel zit je vast aan een bepaalde dag en tijdstip, waardoor je minder flexibel bent dan wanneer je alleen loopt. Dan bepaal je zelf wanneer je gaat. Maar vooral in het begin is het samen trainen wel erg prettig. Je bouwt samen de conditie op en de tijd gaat gewoon ook sneller als je wat te kletsen hebt.

Prestaties hardlopen bijhouden

Wanneer je alleen loopt, dan is het prettig om bijvoorbeeld te worden gecoacht door middel van een podcast. Bijvoorbeeld de postcastvan Evy: beginnen met hardlopen. Je hoort een muziekje, en af en toe een stem die zegt hoe lang je al hebt gelopen, wanneer je pauze mag houden, en wanneer je weer een stukje moet hardlopen. Ondertussen krijg je nog een aantal motivaties toegesproken. Met een app op je smartphone kan je ook muziek luisteren en ondertussen je prestaties bij houden.

Beginner of ervaren loper?

Heb je al ervaring met hardlopen of ben je juist een beginner? Begin te allen tijde langzaam met het hardlopen en ga niet te hard van start om blessures te voorkomen. Ook al sport je regelmatig, hardlopen vergt veel van je lichaam. Wanneer je bij een loopgroep aansluit zal je merken dat je in het begin echt veel aandacht besteedt aan het voorkomen van de blessures. Doe dit dus ook als je zelfstandig start met lopen. Na enkele weken merk je vooruitgang en na een aantal maanden is hardlopen een vanzelfsprekend onderdeel geworden van je leven. Geniet er maar van!

Afvallen doe je door meer te bewegen, hardlopen bijvoorbeeld, en minder te eten. Houd je aan drie hoofdmaaltijden per dag, met twee tot drie verantwoorde snacks. Maak de porties niet te groot en kies als tussendoortjes voornamelijk voor fruit, groente, yoghurt, noten en zaden. 

Vergeet je niet om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Het loopt prettiger, waardoor je gemotiveerd blijft om te blijven lopen. En het voorkomt blessures.