Voeding hardlopen: Waar moet je op letten?

Als je gewend bent om hard te lopen dan zul je vast weleens hebben meegemaakt dat je de ene keer bulkt van de energie en je de andere keer de straat niet eens uit lijkt te komen. Dit heeft vaak niet zozeer met je conditie te maken dan wel met je voeding of je vochtbalans. Voeding is allesbepalend voor je energieniveau. En juist deze moeten op peil zijn voordat je gaat hardlopen. Als je traint voor een marathon dien je anders te eten dan als je 2x per week recreatief gaat hardlopen. Toch zijn er bepaalde tips die voor bijna iedereen van toepassing zijn.

Voeding hardlopen: Waar moet je op letten?

Eet op tijd

Het verschilt per persoon maar in de meeste gevallen is het een goed idee om te eten en dan er minimaal een uur tussen te houden voordat je gaat hardlopen. Je wilt niet dat je last van je maag krijgt of misselijk wordt omdat je eten omhoog komt tijdens het lopen. Gun je lichaam dan ook even de tijd om het eten te verwerken voordat je gaat lopen.

Koolhydraten level

Ben je een duurloper en ga je dus voor lange afstanden dan moet je zeker oppassen dat je koolhydratenniveau hoog genoeg is voor de gehele training. Na 1-2 uur kan je voorraad leeg raken en raak je uitgeput. Even snel de koolhydraten aanvullen kun je dan doen met een sportdrankje wat je makkelijk mee kunt nemen en waarvoor je niet de training hoeft te onderbreken. Wil je afvallen en loop je daarom hard? Maak niet de fout door te weinig te eten. Dit gaat ten koste van je prestatie!

Eet ook na het sporten

Ook na het sporten is het belangrijk om goed te eten. Door binnen 2 uur na het hardlopen of sporten iets te eten vul je je energie voorraad weer aan en zorg je goed voor je spieren. Kies voor een product met koolhydraten voor hernieuwde energie en eiwitten voor spierherstel. Denk bijvoorbeeld aan kwark met wat fruit.

Drink voldoende

Niet alleen eten maar juist ook drinken is erg belangrijk. Door voor, na en eventueel tijdens het hardlopen voldoende te drinken, blijft je vochtniveau op peil. Als je te weinig drinkt heb je minder energie en houd je het lopen minder lang vol. Wat ‘voldoende’ is hangt af van hoe intensief je sport en van de omgevingstemperatuur. Gemiddeld kun je 0,7 tot 1 liter per uur aanhouden. Als het warm is, is het extra belangrijk om genoeg te drinken zodat je niet uitgedroogd raakt. Vergeet ook niet ná het hardlopen genoeg te drinken om je vochtpeil weer aan te vullen. Je hebt veel vocht verloren tijdens het lopen en dit moet weer aangevuld worden.

Er zijn geen vast regels die voor iedereen gelden. Houd bovenstaande punten in de gaten en luister naar je lichaam of je nu al een doorgewinterde loper bent of net start met hardlopen. Op die manier weet je zeker dat je goed voor jezelf zorgt. Voor, tijdens en na het hardlopen.

Ben je nog op zoek naar nieuwe hardloopschoenen? Wij hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de beste hardloopschoenen voor je te verzamelen in onze top 10.