Wanneer nieuwe hardloopschoenen kopen?

Wanneer moet ik nieuwe hardloopschoenen kopen? Hardloopschoenen zijn niet eindig. Juist door het hardlopen slijten de schoenen. De demping vermindert en de schoen kan na een tijd de klappen niet meer goed opvangen. Maar ook de steun die de schoen biedt wordt na verloop van tijd minder goed. Zowel de steun onder je voetzool wordt minder stevig maar de schoen zelf loop je ook uit. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je hardloopschoenen in de loop van tijd in kwaliteit teruglopen en je het tijd wordt voor nieuwe hardloopschoenen. Maar wanneer dan?

Wanneer nieuwe hardloopschoenen kopen?


Wanneer heb ik nieuwe hardloopschoenen nodig?

Hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 1.000 en 1.200 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Loop je 10 km per week dan kun je dus wel twee jaar vooruit met je schoenen.

Als je het idee hebt dat je hardloopschoenen minder steun bieden wordt het tijd om deze te vernieuwen. Belangrijk is dat je opnieuw een analyse laat maken van je voet en of looptechniek. Je looptechniek kan namelijk veranderd zijn over de jaren. We zien nog wel eens dat mensen met een een overpronatie of onderpronatie door een goed aangemeten schoen beter en dus anders zijn gaan leren hardlopen. Het gevolg? Een neutrale schoen past ineens veel beter bij hun looptechniek.

Welk merk hardloopschoenen zijn het beste

Ook het merk wat je voorheen had hoeft niet meer te passen bij je huidige situatie. Fabrikanten voeren ook innovaties door in hun producten. Een schoen die voorheen goed paste bij jou kan door een lichte verandering ineens een heel ander effect hebben op jouw looptechniek. Ga dus niet klakkeloos voor hetgeen je hiervoor had en wat je gewend bent.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat de beste hardloopschoenen die aansluiten op jouw looptechniek niet alleen het hardlopen verbeteren maar misschien nog wel veel belangrijker, ook blessures voorkomt. Juist hierom is het zo belangrijk om goede schoenen voor jezelf uit te kiezen om zo lang mogelijk van hardlopen te kunnen genieten.