Warming-up hardlopen

Veel mensen laten de warming-up weg voordat ze beginnen met hardlopen. Het kan zijn dat ze dit vergeten, of er geen zin in hebben. Maar het is echt aan te raden om juist wel een warming-up te doen. Er zijn een aantal redenen waarom je wel een warming-up zou moeten doen. 

Het hardlopen gaat makkelijker, waardoor je minder te maken hebt met opstartproblemem. Omdat je spieren warmer zijn geworden tijdens de warming-up, behaal je betere prestaties.Ook neemt de kans op een blessure af. Allemaal redenen om wel een warming-up te doen, maar wat houdt ons dan nog tegen? Vaak speelt de tijd een rol. Als je slechts half uurtje tijd hebt, dan hebben veel mensen geen zin om eerst een warming-up te doen. Daarom hebben we enkele tips verzameld voor een goede warming-up, die slechts enkele minuten in beslag neemt.

Warming-up hardlopen

Begin met wandelen

Het doel van de warming-up is om je hartslag te verhogen, je spieren en pezen lichtjes te belasten en je longen aan het werk te zetten. Door deze tips te volgen lukt dat al binnen enkele minuten. Ga eerst wandelen op de plaats waar je begint. Je hoeft geen rondjes te wandelen, maar gewoon een stukje lopen. De armen neem je daarin mee met een stevige zwaai. Doe dit 1 minuut. Daarna til je 25 keer elke knie op heuphoogte, laat je armen ook omhoog gaan. Die spieren moeten namelijk ook warm worden. Steun tot slot tegen een boom, lantaarnpaal of iets dergelijks aan, en steun op één been. Maak met je vrije been een hardloop pas en leg de nadruk op de achterwaartse beweging. Je schoen raakt kort de grond aan maar is wel in een vloeiende beweging. Doe dit voor beide benen 25 keer.

Warming-up voor je armen

We gaan nu je armen aanpakken. Doe twee keer tien push-ups, maar doe dit lichtjes. Je hoeft niet helemaal tot de grond te komen. Door het opdrukken worden al je spieren in de romp wakker gemaakt! Vervolgens lunge je beide benen 25 keer, doe het om en om. Als laatste ga je dribbelen, om je voeten ook te activeren. Want die zijn ook actief bezig tijdens het hardlopen, daarom heb je ook van die goede hardloopschoenen! Ga 2 keer 30 seconden dribbelen, je voeten hoeven niet hoog, maar wel snel te gaan. Je kan het op de plaats doen of een beetje naar voren gaan.

Je bent nu klaar om te starten met hardlopen. Ben je nog op zoek naar goede hardloopschoenen? Wij hebben een Koopgids gemaakt, met een advies waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen.