Wat is de levensduur van hardloopschoenen?

Veel lopers stellen deze vraag en is het eigenlijk ook wel een hele logische vraag. Bij eetproducten staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Bij kleding komen gaten als het einde levensduur is. Maar bij hardloopschoenen is dit niet altijd het geval, terwijl ze eigenlijk al wel vervangen moesten worden. Daarom deze blog over de levensduur van hardloopschoenen, zodat je het zelf kan controleren. Twijfel je nog, dan kan je altijd met je hardloopschoenen naar een sportwinkel gaan. Daar kunnen ze je direct adviseren.

Wanneer is het einde levensduur van hardloopschoenen?

Gemiddeld genomen gaan hardloopschoenen tussen de 1000 en 1500 kilometer mee. Wanneer je ongeveer de 25 kilometer per week rent, zal je na ongeveer een jaar nieuwe hardloopschoenen moeten aanschaffen. Maar goed, als je een beginner bent, ben je al blij als je rond de 10-15 kilometer per week loopt. Je zal dan na circa anderhalf jaar nieuwe schoenen nodig hebben. Wil je zeker weten of je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt? Bekijk dan de onderkant van de zool en let daarbij op de slijtage van de zool. Je kan na zo’n 1000 kilometer de slijtage op de zool zien. Vaak is dit zichtbaar onder de bal van de voorvoet en onder de hak. Als de slijtage nu al duidelijk zichtbaar is, kan je beter je schoenen zo snel mogelijk vervangen.

Wat is de levensduur van hardloopschoenen?

Last van pijntjes

Ook kan het zijn dat je last krijgt van pijntje en hier op den duur zelfs een blessure aan over houden. Dit komt doordat de demping in de schoen minder wordt. Na ongeveer 1000 kilometer is de demping met maar liefst 35% afgenomen, dat is schrikken! Pijntjes die je kan gaan ontwikkelen zijn klachten aan de schenen, knieën, heupen, rug en achillespezen. Houd dit dus goed in de gaten. Het kan echt een seintje zijn om je schoenen te vervangen.

Wanneer je jouw schoenen wilt vervangen, is het handig om te weten wat voor soort loper je bent. Of je een neutrale loper bent, onderpronatie hebt of juist overpronatie, voor elke loper zijn er passende hardloopschoenen. In de top 10 beste hardloopschoenen vind je nog meer geschikte schoenen. Succes met het lopen!