Beste 5 hardloopsokken van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Je hebt je hardloopschoenen uit de kast gehaald en bent na een lange tijd weer begonnen met een rondje. En het gaat verbazingwekkend goed! Het is goed weer, het ritme zit er lekker en de muziek in je oren past helemaal bij sfeer. Je hebt de smaak flink te pakken en besluit het rondje gewoon nog wat groter te maken.

Als je net de stad uit bent gerend, voel je een blaar opkomen. Je voelde je sok aan het begin al wat schuren. ‘Maar’, dacht je, ‘Als ik het niet voel, dan is het er ook niet’. Dat was iets te optimistisch, want het begint nu ook echt een nare plek te worden. En natuurlijk ben je nét iets te ver van huis om nog snel terug te rennen.

Om jouw hardlooprondje zo optimaal mogelijk te maken, hebben wij voor jou gekeken naar de beste hardloopsokken. Met een goede sok voorkom je blessures, heb je sneller herstel én loop je natuurlijk lekkerder. 

Van vocht absorberende vermogen tot aan de prijs: we hebben alle modellen naast elkaar gezet. En de Avento Runningsokken is de beste koop!

Product Vocht absorberend Extra opties Geslacht
Avento Runningsokken Avento Runningsokken
Beste koop hardloopsokken
Verstevigde hiel - Thermo - Anatomisch gevormd Unisex Bekijk prijzen
Falke - Sportsokken Falke - Sportsokken
Best geteste hardloopsokken
Naadloos - Anatomisch gevormd Unisex Bekijk prijzen
Hardloop sportsokken Hardloop sportsokken
Beste hardloopsokken heren
Ergonomische ondersteuning Mannen Bekijk prijzen
FALKE RU4 FALKE RU4
Beste hardloopsokken dames
Verstevigde hiel Vrouwen Bekijk prijzen
Feetures Elite Ultra Light Feetures Elite Ultra Light
Beste hardloopsokken tegen blaren
Anatomisch gevormd Unisex Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Avento Runningsokken Bekijk prijzen
Vocht absorberend: Nee
Extra opties: Verstevigde hiel - Thermo - Anatomisch gevormd
Geslacht: Unisex
Hierom zijn we fan:
Verstevigde hiel – Thermo – Lichtgewicht – Unisex
Let hierop:
Vocht absorberend – Lage sok

Laten we beginnen met de beste hardloopsokken van 2022, de Avento Runningsokken. Een van de belangrijkste punten van deze hardloopsok is de verstevigde hiel. Dit is een van de vele opties van deze hardloopsokken. Daarnaast zijn de volgende opties inbegrepen:

 • Thermo
 • Anatomisch gevormd
 • Schokdemping

Vooral van het thermo aspect zijn we enorm fijn. Zelf heb ik erg snel last van koude voeten. Toch zijn deze sokken speciaal ontworpen met Climayarn, een materiaal dat zorgt voor een verwarmende en ademende functie heeft. Dit maakt ze erg geschikt voor mij, aangezien je geen stinkvoeten krijgt!

Daarnaast zijn ze door het kleine formaat erg licht van gewicht, waardoor je niet het gevoel hebt dat je met zware sokken aan je been loopt. De reflecterende print die boven je hardloopschoen uitsteekt, zorgt er daarnaast voor dat je van achteren beter zichtbaar bent.

De sokken zijn door het ontwerp én de kleuren geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Door de verschillende drukpunten die gebruikt worden, kunnen ze door mannen als vrouwen gedragen worden en bieden ze voldoende ondersteuning.

Vocht absorberend

Een nadeel vinden we wel dat de sok minder goed vocht absorbeert. Het ontbreken van deze functie kan bij lange lopen zorgen voor irritatie en bewegingen in de sok. Hier moet je dus goed op letten, zeker als je vaak last hebt van zweetvoeten.

Daarnaast zien we ook nog dat het een lage sok is. Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk, maar zelf hebben we ervaren dat je hierdoor sneller koude schenen en kuiten krijgt. Aangezien we zelf niet graag in een lange broek lopen, is dit wel een nadeel en kan het de kans op blessures verhogen.

Wat ons betreft de beste hardloopsokken van 2022 door de ondersteunende en verstevigende functie!

Verkrijgbaar bij:
Falke - Sportsokken Bekijk prijzen
Vocht absorberend: Ja
Extra opties: Naadloos - Anatomisch gevormd
Geslacht: Unisex
Hierom zijn we fan:
Naadloos – Unisex – Vocht absorberend – Anatomisch gevormd
Let hierop:
Halfhoge sok – Katoen

Bij het aantrekken van de Falke Sportsokken valt het ons direct op dat het om een naadloze sok gaat. Wat we bij andere sportsokken ervaren hebben, is dat de naad op sommige punten gaat irriteren, zoals bij de tenen. Vooral bij langere loopsessies is dit vervelend. Dit hebben deze hardloopsokken dus niet!

Daarnaast zorgt de kleur ervoor dat ze voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn. Geniet van de beste hardlooproutes in Nederland, zonder dat je je moet verbergen vanwege de kleur sokken die je aanhebt. Naast de grijze kleur, zijn de sokken namelijk ook verkrijgbaar in:

 • Zwart
 • Wit
 • Bruin

Het vocht absorberende vermogen van de sokken maakt het enorm handig en voorkomt dat je natte voeten krijgt. Dit is namelijk de belangrijkste reden dat hardlopers natte en koudere voeten krijgen. Door het vocht absorberende vermogen wordt dit voorkomen.

Een minpunt is echter wel dat de hardloopsokken gemaakt zijn van katoen. Hierdoor wordt het vocht opgenomen, maar heb je bij langere sessies wel grotere kans op blaren. Zeker als je binnen gaat hardlopen op een loopband kan het zweet snel in de sok trekken en zorgen voor beweging in je schoen.

Anatomische vorm

De anatomische vorm van de sokken zorgt ervoor dat je looptechniek verbeterd wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat de sokken op de juiste plekken verstevigen en ondersteunen tijdens het lopen. Denk daarbij aan de hak, de bal van de voet en de enkels.

Dat het een halfhoge sok is behoord tot de persoonlijke voorkeuren. Hoewel je hierdoor geen koude schenen of kuiten krijgt, zakken deze sokken bij veelvuldig gebruik wel sneller af en kan het tot irritatie tijdens het lopen leiden. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

De best geteste hardloopsokken door het naadloze design en de verstevigde elementen in de sok!

Verkrijgbaar bij:
Hardloop sportsokken Bekijk prijzen
Vocht absorberend: Nee
Extra opties: Ergonomische ondersteuning
Geslacht: Mannen
Hierom zijn we fan:
Polyester – Ergonomische ondersteuning – Ademend – Sneldrogend
Let hierop:
Vocht absorberend - Mannen

Voor de mannelijke hardlopers onder ons zijn deze hardloopsokken voor volwassenen zeer geschikt. Het grote voordeel van deze sokken is dat ze gemaakt zijn van polyester, wat wil zeggen dat de stof erg licht en duurzaam is. Hierdoor gaan de sokken lang mee en kun je er vele kilometers op afleggen.

Er is daarnaast sprake van een ergonomische fitting met flink wat ondersteuning. Kijken we bijvoorbeeld naar de hak en de tenen, dan zien we speciale ondersteuning op die punten. Dit zijn namelijk vaak de punten waar hardlopers moeilijkheden ervaren. Deze drukpunten voorkomen dat.

Tijdens het hardlopen hebben we drie grote voordelen ervaren:

 • Ademend
 • Sneldrogend
 • Comfortabel

De hardloopsessie

Vooral het ademend en sneldrogend vermogen van de sokken is een groot voordeel. We hebben de sokken in de zomer uitgetest, waarbij we toch koele voeten behielden. Ook waren de sokken snel droog, wat een voordeel is als je even een pauze op het terras neemt.

Bij deze lange hardloopsessie hebben we wel ervaren dat het vocht absorberende vermogen van de sokken minder is. Hierdoor kregen we op den duur het gevoel dat we in onze sokken weggleden, wat niet bevorderlijk is. Een van onze testers heeft hierdoor namelijk flinke blaren gekregen.

Heb je snel koude voeten en last van zweetvoeten, dan zouden we deze sokken niet aanraden. Doordat ze minder goed vocht absorberen, krijgt je sneller klamme voeten. Hierdoor krijg je ook direct koude voeten. Hoewel andere leden van het panel er geen last van kregen, kreeg ik dat zelf wel.

Daarnaast zorgt de brede voetzool ervoor dat deze alleen geschikt is voor mannen. Hoewel het niet aan te raden is voor vrouwen om deze sokken te dragen, biedt deze voor mannen genoeg ondersteuning. Koop daarbij wel de juiste hardloopschoenen of ga hiervoor naar een specialist.

De beste comfortabele hardloopsokken voor mannen met veel ondersteunend vermogen!

Verkrijgbaar bij:
FALKE RU4 Bekijk prijzen
Extra opties: Verstevigde hiel
Vocht absorberend: Ja
Geslacht: Vrouwen
Hierom zijn we fan:
Vocht absorberend – Verstevigde hiel – Synthetisch – Sneldrogend
Let hierop:
Voor vrouwen - Naadloos

Zoals we hierboven een hardloopsok specifiek voor mannen hadden, is deze sok juist extreem geschikt voor vrouwen, de Falke RU4 Cool. Dit komt door het smallere formaat, het kortere elastiek van de damessok en is de lengte van de hiel naar de bovenkant van de sok iets korter.

Ten opzichte van andere hardloopsokken, zien we dat deze sokken gemaakt zijn van synthetische materialen. Deze stoffen zijn niet gevoelig voor bacteriën en schimmels, drogen een stuk sneller en verkleuren minder goed. Nou maakt dit laatste natuurlijk een stuk minder uit bij hardloopsokken.

Wat we enorm waarderen aan deze sokken, is dat er verschillende ondersteunende elementen in deze sokken zitten, waaronder:

 • Verstevigde hiel
 • Vermindering van drukplekken
 • Anatomische vorm in de zool en tenen

Wil je echter advies over het hardlopen, dan adviseren we om een techniektest te laten doen. Op die manier wordt je techniek beoordeelt en kun je achterhalen of je de juiste looptechniek hebt om blessures te voorkomen en sneller te lopen.

Bij het hardlopen is het krijgen van koude voeten natuurlijk erg vervelend. Doordat de sokken sneldrogend zijn, krijg je minder snel koude voeten. De mesh voering op de wreef zorgt ervoor dat je voeten koel blijven, terwijl de vocht absorberende kwaliteiten koude voeten voorkomen.

Vrouwensokken

Aangezien het vrouwensokken zijn, kun je als man niet profiteren van de voordelen van deze sokken. Gelukkig zijn deze sokken ook verkrijgbaar in het herenformaat met een bredere zool en een hogere hiel. Toch behoort deze sok tot de beste sokken voor vrouwen van 2022.

Helaas ontbreekt bij deze sok wel het naadloze aspect. We zien dat andere sokken in deze review dit wel hebben, waardoor de naden bij bijvoorbeeld je tenen niet gaan irriteren. Je moet er dus goed voor opletten bij het aantrekken van de hardloop- of wandelschoenen.

De beste hardloopsokken voor vrouwen door de mesh voering en verschillende ondersteunende elementen!

Feetures Elite Ultra Light Bekijk prijzen
Vocht absorberend: Ja
Extra opties: Anatomisch gevormd
Geslacht: Unisex
Hierom zijn we fan:
Vocht absorberend – Anatomisch gevormd – Wol – Drukplekken
Let hierop:
Lage sok – Dunne sokken

En tot slot hebben we nog de Feetures Elite Ultra Light hardloopsokken, die extreem geschikt zijn tegen blaren. Een van de belangrijkste reden dat deze hardloopsok blaren voorkomt, is dat het een sterke vocht absorberende werking heeft. Vocht zocht er namelijk snel voor dat je blaren krijgt in je hardloopschoenen.

Daarnaast zijn de sokken anatomisch gevormd en staat aangegeven op de grote teen voor welke voet de sok bestemd is. Hier moet je wel rekening mee houden, aangezien de verstevigingen op zo’n manier zijn geplaatst dat deze je ondersteunen tijdens het hardlopen of tijdens lange wandelingen.  

Het vocht absorberende vermogen van de sok wordt versterkt doordat er gebruik is gemaakt van wol. Dit neemt veel meer vocht op dan bijvoorbeeld katoen. Daarnaast kunnen ze de temperatuur in de voet beter reguleren, waardoor je minder snel warme of koude voeten krijgt.

De sok heeft daarnaast verschillende technieken, zoals de Cushion techniek die gebruikt is. Hierdoor is de sok wat dikker op plekken waarop veel druk gezet wordt, zoals bijvoorbeeld:

 • De bal van de voet
 • De hiel van de voet
 • De tenen

Dunne & Lage sokken

Wat we zelf als nadeel hebben ervaren, is dat de sokken in dit geval lage sokken zijn. Hierdoor krijg je sneller koudere schenen en kuiten, waardoor de kans op blessures of kramp toeneemt. Helaas zijn het ook erg dunne sokken, hoewel dit ook een kwestie van persoonlijke voorkeur is.

De dunne sokken zorgen er wel voor dat je wat sneller koude voeten kunt krijgen. Heb je snel koude voeten, dan zouden we deze sokken minder snel aanraden. Loop je alleen in de zomer, dan is het natuurlijk geen enkel probleem om deze sokken te kopen!

Vaak last van blaren? Deze vocht absorberende sokken van wol zijn ideaal om blaren en andere ongemakken te voorkomen!

Verkrijgbaar bij:
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.