Beste heggenschaar 2023. 5x de beste heggenscharen

Laatste ge-update in door Eva

Een goed getrimde heg ziet er niet alleen goed uit, het is ook nog eens heerlijk om lekker buiten bezig te zijn. Toch zien we dat veel mensen moeite hebben met het kiezen van een goede heggenschaar. Geen zorgen, want hier hebben wij van Debeste.com de beste heggenschaar van 2023 voor je.

Dat is namelijk de Makita DUH5237! Bij het testen van de verschillende heggenscharen hebben we onder meer gelet op de lengte van het lemmet, de maximale takdikte, het gewicht en natuurlijk de prijs. Ben je benieuwd naar andere uitstekende heggenscharen? Hier vertellen we je er alles over!

Beste koop heggenschaar
Makita DUH523Z
Coolblue
Makita DUH523Z
Beste telescopische heggenschaar
BLACK+DECKER PH5551-QS
Coolblue
BLACK+DECKER PH5551-QS
Beste elektrische heggenschaar
Bosch EasyHedgeCut 55
Bol.com
Bosch EasyHedgeCut 55
Makita DUH523Z Bekijk prijzen
Lengte lemmet: 52 centimeter
Maximale takdikte: 15 mm
Gewicht: 3,4 kilogram
Hierom zijn we fan:
Accu heggenschaar - Lang lemmet - Extra handvat - Accuplatform
Let hierop:
Accu - Buxusschaar

We beginnen deze review natuurlijk met de beste heggenschaar van 2022, de Makita DUH5237. Bij het gebruiken van deze heggenschaar is direct het lange lemmet van 52 centimeter opgevallen. Hierdoor konden we verschillende middelgrote heggen gemakkelijk snoeien.

Accu heggenschaar

Dat het een accu heggenschaar betreft heeft zowel voor- als nadelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Makita accuplatform
  • Bewegingsvrijheid
  • Oplaadbaar en geen benzinekosten

Kijken we namelijk naar het Makita accuplatform, dan kun je de 18 Volt accu van verschillende andere Makita apparaten ook op deze heggenschaar gebruiken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de accu van de kettingzaag. Hierdoor heb je direct meerdere accu's in huis voor verschillende apparaten

Een ander groot voordeel van de accu heggenschaar is natuurlijk dat je veel meer bewegingsvrijheid hebt. Je bent niet meer gebonden aan een snoer en hoeft ook niet om de zoveel tijd de benzine bij te vullen. Hierdoor kun je zelfs op plekken komen waar je geen stroom hebt.

Helaas zien we bij deze Makita heggenschaar wel dat er geen accu wordt meegeleverd. Dit is ook een belangrijke reden dat de prijs van de heggenschaar een stuk lager ligt. Kopen we er namelijk een accu bij, dan komt hier al snel meer dan €100 bij. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij aankoop!

Extra handvat

Het extra handvat bij deze heggenschaar zorgt ervoor dat je veel meer grip hebt ten opzichte van andere heggenscharen. Hierdoor kun je veel preciezer snoeien, wat dan ook weer zorgt voor een mooiere heg. We hebben dit zelf getest en hebben dit als zeer groot voordeel ervaren. Het voorkomt namelijk happen uit de heg.

Helaas hebben we nog wel een klein nadeel dat we willen benoemen en dat is de buxusschaar. Doordat deze ontbreekt, kun je ook minder precies de kleine heggen en struiken in vorm snoeien. Hiervoor moet je dus echt een gespecialiseerde heggenschaar kopen.

De beste heggenschaar vanwege de werkzaamheid met accu en de precieze snoeimogelijkheden met het extra handvat!

Bosch AHS 55-20 LI Bekijk prijzen
Lengte lemmet: 55 centimeter
Maximale takdikte: 20 mm
Gewicht: 2,6 kilogram
Hierom zijn we fan:
Aanslagbeveiliging - Meegeleverde accu - Lange zwaard - Gewicht
Let hierop:
Draaibaar handvat - Telescopische steel

Ben je op zoek naar een goede heggenschaar die je kunt gebruiken om dikke takken te snoeien én die je door de hele tuin mee kunt nemen? Dan hebben we hier de Bosch AHS 55-20 Li voor je. Met deze accu heggenschaar kun je moeiteloos door de tuin bewegen en ben je niet afhankelijk van stroompunten in de tuin. Deze accu kun je daarnaast ook gebruiken op:

De minpunten bij het gebruik

Bij het gebruiken van de heggenschaar hebben we zowel een aantal plus- als minpunten die ons zijn opgevallen. Een van de minpunten is namelijk dat er geen sprake is van een draaibaar handvat. Hierdoor kom je moeilijker bij de bovenkant van de heg. Ook bij het snoeien in kleinere ruimtes is dit lastiger.

Daarnaast ontbreekt er wat ons betreft ook een telescopische steel. Met deze uitschuifbare steel kun je namelijk eenvoudiger de bovenkant van de heg snoeien, terwijl het ook gemakkelijker is om boven de macht te snoeien. Dit ontbreekt wat ons betreft wel.

De pluspunten van het gebruik

Nu we de nadelen gehad hebben, gaan we eens kijken naar een aantal belangrijke voordelen. Ook bij deze heggenschaar is er namelijk een lang lemmet gebruikt, zodat je in één keer ook grotere heggen kunt aanpakken. Het lemmet heeft een lengte van 55 centimeter, waarbij je takken met een maximale takdikte van 20 millimeter gemakkelijk snoeit.

Daarnaast is het ons opgevallen dat het apparaat een stuk lichter is dan verschillende concurrenten. Deze lichte heggenschaar neem je dus makkelijk mee, terwijl je ook voor langere tijd heggen kunt snoeien zonder daarbij last te krijgen van gewrichten.

Tot slot willen we dan ook nog de aanslagbeveiliging benadrukken. Dit is een van de veiligheidsmechanismen die is ingebouwd. Deze beveiliging zorgt ervoor dat je geen terugslag krijgt als je per ongeluk tegen de grond of een muur aan stoot. Dit is één van de vijf mogelijke veiligheidsmechanismen die we op deze heggenschaar terug hebben gevonden.

Een van de beste heggenscharen van 2022 die loopt op een accu, aanslagbeveiliging heeft en enorm licht in de hand ligt!

Verkrijgbaar bij:
BLACK+DECKER PH5551-QS Bekijk prijzen
Lengte lemmet: 51 centimeter
Maximale takdikte: 22 mm
Gewicht: 4,1 kilogram
Hierom zijn we fan:
Telescopische steel - Draaibaar handvat - Messenrem (QuickStop)
Let hierop:
Gewicht - Geluidsniveau

De telescopische steel van deze Black+Decker PH5551-QS is direct een van de onderscheidende factoren ten opzichte van de concurrenten in deze review. Hiermee is een ladder overbodig geworden, aangezien je de heggenschaar kunt uitschuiven tot een hoogte van 2,35 meter. Hierdoor heb je geen bereik tot wel 4 meter!

Draaibaar handvat

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een draaibare kop én een draaibaar handvat. Zo heb je een ergonomische handgreep en kun je de kop dusdanig verstellen dat je de bovenkant van de heg gemakkelijk snoeit. Je kunt de kop in horizontale en verticale stand instellen, maar er zitten ook nog verschillende standen tussenin.

Hoewel we bij het testen hebben ervaren dat dit zeer praktisch is, zijn we op die manier ook op een klein nadeel gestuit. Dat is namelijk dat de heggenschaar met een gewicht van maar liefst 4,1 kilogram wel aan de zware kant is. Hierdoor heb je wellicht wat vaker pauze nodig dan bij de lichtere modellen.

De messenrem

Een ander voordeel is de veiligheidsmaatregelen die Black+Decker heeft genomen om het veilig snoeien van heggen mogelijk te maken. Dit is de QuickStop messenrem die gebruikt is. Dit zorgt ervoor dat de messen direct stoppen als:

  • Je iets raakt tijdens het snoeien
  • Wanneer je je handen van de greep haalt
  • Wanneer je weerstand krijgt

Zodra dit het geval is, staan de messen binnen de seconde stil. Hoewel er in die seconde natuurlijk nog schade aangericht kan worden, is dit een stuk sneller dan wanneer je handmatig de heggenschaar af moet zetten.

Bij het snoeien hebben we daarnaast nog ervaren dat we te maken hebben met een luidruchtige heggenschaar. Met een geluidsniveau van maximaal 96 dB is dit aan de luide kant. We zouden daarom ook adviseren om oordoppen te dragen tijdens het snoeien. Het grote voordeel is dat je deze ook kunt gebruiken voor je cirkelzaag, bladblazer of andere activiteiten in de tuin.

De beste telescopische heggenschaar!

Bosch EasyHedgeCut 55 Bekijk prijzen
Lengte lemmet: 55 centimeter
Maximale takdikte: 16 mm
Gewicht: 2,7 kilogram
Hierom zijn we fan:
Lemmet - Prijs - Dubbele handgreep - Gewicht
Let hierop:
Verlengsnoer - Maximale takdikte

Deze Bosch EadyHedgeCut 55 is niet alleen een van de betere heggenscharen van dit moment, maar heeft ook nog eens een zeer scherpe prijs. Vergelijken we dit namelijk met de andere heggenscharen in deze review, dan is het de goedkoopste heggenschaar die je kunt krijgen. Hiermee heeft het een goede prijs kwaliteitverhouding.

Dikkere takken

Ten opzichte van de concurrenten zien we bij deze heggenschaar wel dat deze minder geschikt is voor de dikkere takken. Waar veel van de concurrenten takken met een takdikte van meer dan 25 millimeter kunnen snoeien, kan deze heggenschaar maximaal 16 millimeter takdikte aan.

De dubbele handgreep zorgt er daarbij wel weer voor dat je enorm veel grip hebt bij het snoeien van takken. Waar je de voorste handgreep kunt gebruiken voor precisie en sturen, kun je de achterste handgreep gebruiken voor meer grip. Dit zorgt ervoor dat je een mooie egale heg kunt snoeien.

Ook het lemmet is ons in positieve zin opgevallen. Evenals de andere heggenscharen is het lemmet langer dan 50 centimeter, waardoor je direct grotere oppervlakten kunt snoeien. Wil je je heggenschaar slijpen, dan hebben we hier een aantal tips hoe je dat kunt doen, inclusief hoe je je heggenschaar het beste kunt onderhouden. Denk daarbij aan:

  • Heggenschaar slijpen
  • Invetten van de heggenschaar
  • Benzine verwijderen

Benzine heggenschaar

Een nadeel ten opzichte van een handmatige heggenschaar en een accu heggenschaar is natuurlijk wel dat je altijd gebonden bent aan de verlengsnoer of de haspel. Hierdoor geeft de elektrische heggenschaar een stuk minder bewegingsvrijheid. Daarnaast moeten er in de tuin voldoende aansluitingen beschikbaar zijn.

Een voordeel van deze elektrische heggenschaar is wel dat het een lichtgewicht heggenschaar is van maar 2,7 kilogram. Hierdoor kun je deze wel gemakkelijker meenemen dan verschillende andere heggenscharen. Zelfs de beste benzine heggenschaar kan niet tegen dit voordeel op.

De beste elektrische heggenschaar van 2022 vanwege het lichte gewicht en de scherpe prijs!

Product Lengte lemmet Maximale takdikte Gewicht
Makita DUH523Z Makita DUH523Z
Beste koop heggenschaar
52 centimeter 15 mm 3,4 kilogram Bekijk prijzen
Bosch AHS 55-20 LI Bosch AHS 55-20 LI
Beste accu heggenschaar
55 centimeter 20 mm 2,6 kilogram Bekijk prijzen
BLACK+DECKER PH5551-QS BLACK+DECKER PH5551-QS
Beste telescopische heggenschaar
51 centimeter 22 mm 4,1 kilogram Bekijk prijzen
Bosch EasyHedgeCut 55 Bosch EasyHedgeCut 55
Beste elektrische heggenschaar
55 centimeter 16 mm 2,7 kilogram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.