Beste hoeslaken 2023. 5x goede hoeslaken voor o.a. toppers

Door: Jasper
Laatste update: 1 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Wist je dat mensen gemiddeld ⅓ van hun hele leven slapend doorbrengen? Dan begrijp je vast waarom een comfortabele slaapplek zo belangrijk is. En zeg nou zelf, als je goed geslapen hebt, dan voel  je je de rest van de dag uitgerust en lekker fit.

Wij vinden het daarom ook erg belangrijk om er voor te zorgen dat de verschillende onderdelen van het bed getest worden. In deze testsessie vind je terug welke hoeslakens volgens ons tot de absolute top van 2023 behoren.

Wij sliepen het lekkerst op het hoeslaken van Vision en dat was zeker niet omdat we slapeloze nachten hadden opgelopen tijdens het testen van alle andere merken. Sterker nog, alle door ons geteste exemplaren bleken heerlijk te liggen, uh, slapen.

Hoeslaken

 1. Beste koop hoeslaken: Vision Hoeslaken
 2. Best geteste hoeslaken: Bella Donna Hoeslaken Jersey
 3. Beste hoeslaken topper: Loom One
 4. Beste split hoeslaken: Elegance Splittopper
 5. Beste katoenen hoeslaken: Byrklund Jersey

Hoeslakens vergelijken

Product Afmetingen Materiaal Matrasdikte
Vision Hoeslaken Beste koop hoeslaken
180×200 cm Katoen tussen 20 en 25 cm Bekijk prijzen
Bella Donna Hoeslaken Jersey Best geteste hoeslaken
140×220 cm Jersey tussen 14 en 30 cm Bekijk prijzen
Loom One Beste hoeslaken topper
180×200 cm Jersey tussen 12 en 15 cm Bekijk prijzen
Elegance Splittopper Beste split hoeslaken
180×200 cm Jersey tussen 10 en 30 cm Bekijk prijzen
Byrklund Jersey Beste katoenen hoeslaken
90×200 cm Jersey tussen 10 en 30 cm Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop hoeslaken Vision Hoeslaken

Hierom zijn we fan:
 • geschikt voor boxspring, wasbaar op 60°C, kleurvast, verkrijgbaar in talloze kleuren
Let hierop:
 • kan krimpen in de was
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,89
Afmetingen: 180×200 cm
Materiaal: Katoen
Matrasdikte: tussen 20 en 25 cm
Merk: VISION home

Als jij jouw slaapkamer op en top gestyled hebt met kleuren die helemaal op elkaar afgestemd zijn, dan word je zeker blij van deze hoeslakens. Vision geeft je de keuze uit maarliefst 12 verschillende kleuren. Het moet gek lopen als daar geen kleur tussen zit, die perfect matched met de inrichting van jouw slaapvertrek.

Uiteraard is het laken ook verkrijgbaar in wit en dat is de kleur die wij getest hebben. Schoonmaken is kinderspel, want je gooit het eenvoudigweg in de wasmachine met het programma ingesteld op 60°C.

Volgens de fabrikant is het laken kleurvast doordat het reactief gekleurd is. Wij hadden eerlijk gezegd geen idee wat daarmee bedoeld werd, dus hebben we het opgezocht. Het schijnt te gaan om een chemische reactie die ervoor zorgt dat de kleurstof moeilijk uitgewassen kan worden en daardoor goed zijn kleur behoudt tijdens het wassen.

De kleur van het door ons geteste laken was wit, waardoor wij niet kunnen beoordelen of deze bewering ook echt klopt. Het klinkt in elk geval veelbelovend. Er waren trouwens wel minder veelbelovende reviews over mogelijke krimp na het wassen. Hoewel dat niet onze ervaring was, is het aan te raden om bij aanschaf de maatvoering ruim te nemen.

Eigenschappen van het hoeslaken:

 • 100% katoen;
 • wasbaar op 60°C;
 • mag in de droger;
 • geschikt voor matrassen met een dikte tussen 20 en 25 cm;
 • verkrijgbaar in 12 kleuren.

Slaap zacht

Een hoeslaken dat zacht aanvoelt, ligt fijn. Maar hoe weet je nu hoe zacht het laken daadwerkelijk aanvoelt? Wanneer je kunt terugvinden wat de draaddichtheid is, dan weet je ook hoe zacht (of hard) de stof is.

Dit hoeslaken heeft een draaddichtheid van 144 en daar lig je redelijk zacht op. Ter vergelijking: egyptisch katoen heeft een dichtheid die schommelt tussen de 300 en 600. Wil je een zachter laken van hogere kwaliteit, dan zul je verder moeten kijken.

Voor ons was de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend, waardoor het hoeslaken van Vision uiteindelijk met de titel beste koop hoeslaken 2022 naar huis ging.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste hoeslaken Bella Donna Hoeslaken Jersey

Hierom zijn we fan:
 • goede pasvorm, verkrijgbaar in diverse kleuren, zeer elastisch
Let hierop:
 • hoge prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 89,95
Afmetingen: 140×220 cm
Materiaal: Jersey
Matrasdikte: tussen 14 en 30 cm
Merk: Bella Donna

Pure luxe, dat is waar je voor kiest als je dit hoeslaken koopt. Het is onder andere gemaakt van Aloë Vera en zijdeproteïne en daardoor lig je extra zacht. Verder zorgt het ervoor dat je niet zo snel van die vervelende pluisjes op je laken krijgt, zelfs niet na meerdere keren wassen.

Door de gebruikte materialen hoef je ook geen eindeloze gevechten te voeren voordat je het netjes om je matras hebt zitten. Het laken is behoorlijk elastisch en blijft ook nog eens goed zitten. Dat is wel zo fijn als je bijvoorbeeld nogal veel beweegt in je slaap.

Als je, net als wij, geen fan bent van urenlang achter de strijkplank staan, dan is dit laken ook een echte aanrader. Eenmaal uit de wasmachine of droger kun je het strijkijzer lekker in de kast laten staan. Dat scheelt weer tijd.

Eigenschappen van het hoeslaken:

 • luxe materiaalgebruik;
 • gemaakt van zeer elastisch materiaal;
 • verkrijgbaar in 54 kleuren;
 • kan in wasmachine en droger;
 • strijkvrij.

Alle kleuren van de regenboog

Wij waren zelf behoorlijk onder de indruk van het aantal kleuren van ons nummer 1 laken, maar dit merk overtreft zelfs onze stoutste dromen. Je kunt kiezen uit 54 kleuren. Als dat maar geen extra keuzestress oplevert.

Volgens reviews van gebruikers is de kwaliteit van het Bella Donna hoeslaken zo goed, dat het minstens 5 jaar meegaat voor de rek er een beetje uit gaat of dat het slijtage begint te vertonen. De hoge kwaliteit, lange levensduur, de rekbaarheid en zachtheid  maken van dit laken terecht het nummer 2 hoeslaken van 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste hoeslaken topper Loom One

Hierom zijn we fan:
 • speciaal voor toppers, wasbaar op 60°C, strijkvrij
Let hierop:
 • De dikte
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,95
Afmetingen: 180×200 cm
Materiaal: Jersey
Matrasdikte: tussen 12 en 15 cm
Merk: Loom One

Met een matrastopper op je boxspring, kan het lastig zijn om een goed passend hoeslaken te vinden. Waar haal je een laken vandaan dat goed om 2 lagen past? Loom One bedacht een hoeslaken dat speciaal gemaakt is voor matrastoppers. En daar zijn we ze dankbaar voor.

Toegegeven, er zijn meerdere merken die dat verzonnen hebben, maar dit laken is een echte topper (sorry, dat grapje konden we niet laten). Zo is er bijvoorbeeld een extra elastische rand bevestigd langs het hele hoeslaken, zodat je ‘s nachts niet ineens half op je matras ligt, omdat je laken ergens losgeschoten is.

Het laken blijft keurig netjes op zijn plaats, dus je hoeft niet meer elke ochtend in gevecht om dat ding weer in zijn fatsoen te krijgen. Dat je dit laken niet hoeft te strijken, vinden wij ook een groot pluspunt. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar en dat is mooi meegenomen.

Eigenschappen van het hoeslaken:

 • geschikt voor matrastopper;
 • wasbaar op  60°C;
 • strijkvrij;
 • kan in de droger;
 • verkrijgbaar in 18 kleuren.

Duurzaam geproduceerd

Als je duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijk vindt, dan zit je bij Loom One goed. Zij leggen zich steeds meer toe op het zo duurzaam mogelijk produceren van hun beddengoed. Volgens eigen zeggen, willen ze ervoor “zorgen dat de productie van lakens de hulpbronnen en het regeneratievermogen van het milieu in stand houdt”.

Dat klinkt nogal gewichtig en wij vermoeden dat ze bedoelen, dat ze de natuurlijke kringloop in ere willen houden. Ze geven bijvoorbeeld aan, dat ze een voorkeur hebben voor grondstofleveranciers die ook duurzaam produceren. Wij waarderen dat en hebben het zeker mee laten wegen in onze testresultaten.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste split hoeslaken Elegance Splittopper

Hierom zijn we fan:
 • blijft goed zitten, goede prijs-kwaliteitverhouding, geschikt voor toppers en matrassen
Let hierop:
 • wasbaar op 40°C, weinig keuze in kleuren
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 21,95
Afmetingen: 180×200 cm
Materiaal: Jersey
Matrasdikte: tussen 10 en 30 cm
Merk: Elegance

Wanneer je samen met je partner een verstelbaar bed hebt gekocht, is het vinden van bijpassend beddengoed een uitdaging. Je hebt al een matraswig aangeschaft, zodat je gezellig tegen elkaar aan kunt kruipen. Nu nog een hoeslaken, dat blijft zitten als één van jullie het bed verstelt.

De Elegance Splittopper biedt de perfecte oplossing. Als je nog even wil lezen en jouw hoofdeinde omhoog zet, terwijl je partner al ligt te slapen, dan blijft dit laken gewoon zitten. Het heeft namelijk een split aan de bovenkant.

Of je nu een boxspring hebt met een topper of een normaal matras, dit laken past (bijna) altijd. Een matrastopper van 10 cm of een matras  tot 25 cm, dit hoeslaken is zo rekbaar, dat het die grote variatie van diktes eenvoudig aan kan.

Eigenschappen van het splitlaken:

 • geschikt voor topper en matras;
 • wasbaar op 40°C;
 • strijkvrij;
 • kan in de droger;
 • verkrijgbaar in 8 kleuren;
 • blijft goed op zijn plaats.

Wassen op 40°C

Hou je van hygiënisch schoon, dan moet je er wel rekening mee houden, dat dit laken niet gewassen kan worden op 60°C. Uiteraard hoeft dit geen probleem te zijn, maar wanneer je bijvoorbeeld veel zweet ‘s nachts, dan kan die hogere temperatuur toch het verschil maken.

Het splitlaken is verkrijgbaar in diverse kleuren, maar hou je van sprekende, felle kleuren, dan is de keuze niet groot. Elegance heeft ervoor gekozen om het laken in neutrale, gedekte kleurstellingen uit te voeren.

Al met al biedt het Elegance Splittopper waar voor zijn geld en hebben wij het uitgekozen tot beste split hoeslaken van 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste katoenen hoeslaken Byrklund Jersey

Hierom zijn we fan:
 • goede pasvorm, zacht, wasbaar op 60°C
Let hierop:
 • kan krimpen in de was
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 34,95
Afmetingen: 90×200 cm
Materiaal: Jersey
Matrasdikte: tussen 10 en 30 cm
Merk: BYRKLUND

Ben jij iemand die op de centen let? Dan is dit een uitstekend hoeslaken voor jou. Voor een scherpe prijs heb je een lekker zacht hoeslaken. Het is gemaakt van 100% katoenen jersey.

Jersey is gebreide stof, die zacht aanvoelt en behoorlijk rekbaar is. Hierdoor past het hoeslaken perfect om je matras en heb je geen last van kreukels en vouwen. Dit laken is door de grote rekbaarheid geschikt voor matrassen met een dikte tot maar liefst 30 centimeter.

Wanneer je een hekel hebt aan strijken, dan kun je misschien beter kiezen voor een andere optie. Het laken kan gewassen worden op 60°C en in de droger gestopt worden, maar is helaas niet strijkvrij.

Eigenschappen van het hoeslaken:

 • 100% katoen;
 • wasbaar op 60°C;
 • kan in de droger;
 • niet strijkvrij.

Gewoon een prima hoeslaken

Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat het Byrklund Jersey Hoeslaken een prima hoeslaken is. Meer heb je soms niet nodig. Voor ons is dit hoeslaken dan ook met stip het beste katoenen laken van 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij hoeslakens testen

Voor de zoektocht naar de beste hoeslakens van 2023 zijn we uitgebreid op onderzoek gegaan. Naast het proefliggen en testslapen, hebben we grootschalig deskresearch gedaan. We hebben ons ingelezen over de verschillende soorten hoeslakens en welke merken er allemaal op de markt zijn.

Naast onze eigen bevindingen hebben we gekeken naar diverse reviews en geluisterd naar de ervaringen van gebruikers. Juist bij beddengoed is het goed om te weten wat verschillende proefslapers hebben ervaren tijdens het uitproberen van de producten. Door de gebruikerservaringen kwamen we te weten welke factoren belangrijk zijn en welke het verschil maken in comfort.

Uiteindelijk zijn er 3 producteigenschappen naar voren gekomen als de belangrijkste:

 • het materiaal van het hoeslaken;
 • eenvoud van onderhoud;
 • geschikt voor welk matras.

Het materiaal van het hoeslaken

Het materiaal van het hoeslaken is bepalend voor de rekbaarheid en zodoende ook de mate waarin je laken op zijn plek blijft zitten. Ook heeft het materiaal invloed op hoe zacht een laken aanvoelt.

Uiteindelijk kozen wij voor katoenen en jersey (gebreide katoen) lakens. Deze natuurlijke materialen zijn zacht en sterk. Katoen is vochtabsorberend en jersey is rekbaar.

Eenvoud van onderhoud

Als je een nieuw hoeslaken hebt aangeschaft, dan wil je graag dat het lang mooi blijft en zijn vorm houdt. Wij keken daarom naar het aan het graden waarop ze gewassen kunnen worden of ze in de droger kunnen en of je ze nog moet strijken nadat ze gewassen zijn.

Geschikt voor welk matras

Niet elk hoeslaken past om elk matras. Om hinderlijk verschuiven of opkrullen te voorkomen is het belangrijk dat je kiest voor een laken dat goed past om jouw matras. de juiste maatvoering is essentieel  en daarom hebben we dat als één van de criteria in de tests meegenomen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoeslaken? – Koopgids

Niet alleen de drie door ons genoemde producteigenschappen (het materiaal, onderhoudsgemak en maatvoering) zijn belangrijk om naar te kijken wanneer je een hoeslaken wil aanschaffen. Let ook op deze factoren:

Beschikbare kleuren

Wanneer je het belangrijk vindt, dat alles in je interieur op elkaar is afgestemd, dan is ook de kleur van een hoeslaken relevant. Jouw dekbed met die fraaie overtrek komt het best tot zijn recht als de kleur van het laken er bij past, toch?

Bij sommige merken kun je slechts kiezen uit een paar opties, maar er zijn ook leveranciers die voor elk wat wils hebben. Het is maar net waar jij zelf de voorkeur aan geeft.

Comfortabel materiaal

Wanneer je het snel warm krijgt in bed, dan is een hoeslaken dat makkelijk vocht doorlaat en ventilerend werkt een must. Katoen absorbeert vocht als de beste en ventileert ook uitstekend.

Wanneer je kiest voor een jersey laken, dan krijg je naast diezelfde eigenschappen (want het jersey van de door ons geteste lakens  is gemaakt van katoen) een zacht en elastisch onderlaken. Het blijft goed zitten door de elasticiteit en dat ligt lekker comfortabel.

Verschillende maten

Ben je bang, dat je door al die verschillende maten en mate van elasticiteit niet het juiste laken besteld? Dat kunnen wij ons helemaal voorstellen.  De marges zijn namelijk best groot en er zijn fabrikanten die beweren dat hun hoeslaken past op matrassen die tussen de 10 en 25 cm dik zijn.

Wij twijfelen er niet aan, dat zij dat niet zonder reden beweren. Maar meten is weten. Of in dit geval: uitproberen is zeker weten, dat het past. Wij raden je aan om daarom (bij twijfel) meerdere lakens van verschillende afmeting te bestellen en degene die met de slechtste pasvorm te retourneren.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak kun je een hoeslaken wassen?

Hoe vaak je een hoeslaken kunt wassen, is afhankelijk van de temperatuur waarop je het wast en hoe je het droogt. Veel lakens mogen op 60°C gewassen worden. Dat is erg hygiënisch, maar het zorgt er wel voor dat je laken sneller slijt dan wanneer je het op een lage temperatuur wast.

Wanneer je het op een hoge temperatuur wast en vervolgens in de droger stopt, dan gaat de slijtage jammer genoeg nog een stuk sneller. Wassen bij lage temperatuur en aan de waslijn hangen om te laten drogen zorgen voor een langere levensduur.

Van welke stof is een hoeslaken dat niet zweet?

We stipten het al eerder aan. Katoen is bij uitstek een materiaal dat goed ventileert en vocht doorlaat. Als je het snel warm krijgt, zijn katoenen en jersey (gebreid katoen) de beste stoffen voor jouw hoeslaken.

Een belangrijke opmerking hierbij: jersey
kan ook van andere materialen gemaakt zijn dan katoen. Jersey is niet de benaming van een soort stof, maar de manier waarop een stof geweven is (gebreid in het geval van jersey). De door ons vermelde jersey hoeslakens zijn echter allemaal van katoen.

Wat voor hoeslaken gebruik je voor een baby?

Een hoeslaken dat goed ademt en ventileert is het beste om te gebruiken voor een babybedje. Daarbij is het belangrijk, dat je het laken goed in stopt aan alle kanten,  zodat het goed strak komt te liggen (en blijft liggen).

Veilig slapen is voor je kleintje enorm belangrijk. Let goed op de juiste pasvorm van het laken om eventueel gevaar te voorkomen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *