Kun je een hogedrukreiniger binnen gebruiken?

Een hogedrukreiniger is een ideaal apparaat om buiten de tegels schoon te maken, je autowielen schuin te spuiten en soms zelfs om water op te pompen. Maar zou je de toepassing van het reinigen met een hoge waterdruk ook binnenshuis toe kunnen passen met een hogedrukreiniger?Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger werkt door een pomp met een elektrische motor die via een slang water afneemt uit de kraan. Het water wordt door de lans of het spuitkop geschoten en kan zo met hoge druk oppervlakken schoonmaken, zoals met name tuintegels of stenen muren. Het vuil verdwijnt voor je ogen. Dat roept de vraag op of deze toepassing ook bijvoorbeeld op een vieze douchemuur toegepast kan worden.

De hogedrukreiniger binnenshuis gebruiken

Het is natuurlijk in theorie mogelijk om dit gereedschap binnenshuis te gebruiken. In principe kun je de hogedrukreiniger ook binnen aan de kraan en het stopcontact aansluiten. Houd echter wel rekening met de volgende punten:

  • Een douchemuur heeft vaak tegels met voegen. Als voegen ook maar iets beschadigd of fragiel zijn, kan een hogedrukreiniger deze helemaal kapot spuiten.
  • Als je wel eens buiten met een hogedrukreiniger hebt gewerkt weet je dat je er flink nat van kunt worden en ook flink vies. In de badkamer is dat een nog groter probleem dan buiten. Alle viezigheid en water zal door de gehele ruimte spuiten.
  • Het is in principe niet veilig om de reiniger met pomp zelf in de badkamer te plaatsen. Zet deze daarom altijd buiten via bijvoorbeeld een raam.

Het alternatief voor een hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers zijn geweldige apparaten voor je tuin, je buitenmuren, het doorspoelen van riolering of regenpijpen of vieze wielen en banden. Voor binnenshuis gebruik is een stoomreiniger, die je vaak van dezelfde fabrikant kunt kopen als je favoriete hogedrukreiniger, vaak een beter alternatief om hardnekkig vuil te verwijderen. Deze stoomreiniger zou je ook gerust elke week op je tegels kunnen zetten, iets wat je met een hogedrukreiniger nooit moet doen. Dat is echt een noodoplossing voor een zeer vieze badkamer.