Kun je een hogedrukreiniger gebruiken als een pomp?

Door: Stijn
Laatste update: 5 mei 2022

Hogedrukreinigers zijn handige apparaten om de tuin schoon te maken. Door het gebruik van hoge waterdruk die door de machine gaat te richten op je tuintegels. Kun je ze blinkend schoon krijgen. Een hogedrukreiniger werkt altijd met een pomp die het water als het ware opzuigt om met hoge druk door de spuitkop te laten gaan. Betekent dat ook dat je het apparaat als een pomp kunt gebruiken?

Hoe gebruik je de hogedrukreiniger als pomp?

Stel je hebt wateroverlast, in de tuin, je kelder of op een andere plek. Dweilen en werken met emmers is niet ideaal. Wanneer je echter je hogedrukreiniger op een bepaalde manier gebruikt, kun je met sommige krachtige modellen het water oppompen. Je gebruikt de hogedrukreiniger in dat geval gewoon zoals je altijd zou doen, maar sluit dan niet de lans of spuitkop met de slang eraan.

Verwacht echter geen wonderen van het oppompen van water met een hogedrukreiniger. Iets van de ene naar de andere plaats pompen of enorme hoeveelheden water oppompen, gaat vaak niet. Ook kunnen niet alle hogedrukreinigers water uit een lager gelegen bronnen oppompen. Dat betekent dat water van de grond oppompen lastig zal gaan in dat geval. Je kunt daarom beter een speciaal pompapparaat kopen als je vaak of grote hoeveelheden water moet oppompen.

Andere toepassingen van een hogedrukreiniger

Naast de pompfunctie, die je kunt gebruiken op sommige hogedrukreinigers, zijn er ook andere toepassingen mogelijk met dit handige apparaat:

  • Toepassingen van reiniging binnenshuis, zoals zeer vieze badkamertegels
  • Het schoonspuiten van riolering of een regenpijp met speciaal geleverde slang
  • Verwijderen van verf op waterbasis in plaats van schuren
  • Het schoonmaken van machines of een auto

Je moet in alle gevallen oppassen om de hogedrukreiniger te gebruiken op andere oppervlakken dan je tuintegels omdat de waterdruk zo krachtig kan zijn dat je niet schoonmaakt, maar schade aanricht. Lees dus altijd goed de constructies door van je hogedrukreiniger.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer