Wat is beter, een hogedrukreiniger met warm of koud water?

Door: Stijn
Laatste update: 5 mei 2022

Het schoonmaken van je tuin is vaak een flinke klus. Groene aanslag op de tegels of zelfs je plastic tuinmeubelen kan hardnekkig zijn en is met sop en een spons of bezem maar lastig te verwijderen. Een hogedrukreiniger brengt uitkomst, maar kun je dit apparaat ook met warm water gebruiken en zorgt dat ook voor een beter reinigingsresultaat?

Voordelen van reinigen met warm water

Wanneer je een hogedrukreiniger wilt kopen of huren kan het interessant zijn om te letten op de functies voor het opwarmen van water in de hogedrukreinger of het aansluiten op de warmwaterkraan. Het voordeel daarvan is dat warme temperaturen, zeker van boven de zestig graden, voor een schoner en hygiënischer resultaat zorgen. Je hoeft ook minder reinigingsmiddelen te gebruiken als je kiest voor warm water en het water droogt sneller op omdat het al warm is. Tot slot kun je ook vetten, zoals een olie, beter verwijderen met warm water. Dat spreekt eigenlijk voor zich, want je was ook niet af in een koude gootsteen.

Water uit de kraan of opwarmen in het apparaat?

Je kunt een hogedrukreiniger op twee manieren gebruiken met warm water. We zetten deze twee manieren hieronder voor je uiteen:

  • Sluit je hogedrukreiniger aan op de warmwaterkraan. In dat geval moet je erop letten dat de hogedrukreiniger warmtebestendig is. In sommige gevallen kunnen ze geen hogere temperaturen verwerken dan 40 graden.
  • Het water in je hogedrukreiniger opwarmen in het apparaat. Je kunt temperaturen rond het kookpunt bereiken of zelfs 150 graden celsius als je kiest voor een hogedrukreiniger met een ingebouwde boiler.

Let wel op kalkafzetting

Bij een hogedrukspuit die warm water verwerkt, kan kalk zich afzetten in de spuitkop of lans. Dat gebeurt ook met warm water in je waterkoker of koffiezetapparaat. Gebruik daarom bijvoorbeeld een antikalkpompje op je kraan of ontkalk je hogedrukreiniger regelmatig, anders kan door de kalk de druk afnemen in de spuitkop.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer