Beste hometrainer 2023. 5x de beste hometrainers

Laatste ge-update in door Eva

Je bent zeker niet de enige die erover nadenkt om thuis te gaan sporten. Zo vertienvoudigde de aankopen van dumbbells en werden er meer en meer sportapparaten gekocht. Aangezien jij op zoek bent naar een hometrainer, hebben we hier de beste hometrainer van 2023 voor je, de Tunturi FitCycle 50i!

Toch is dit niet de enige topper die we in deze review hebben opgenomen. We hebben nog een aantal andere hometrainers getest op basis van het aantal weerstandsniveaus, de connectiviteit met andere apparaten, de prijs en het aanbevolen gebruik per dag. Hier kom je erachter welke het beste bij jou past!

Tunturi FitCycle 50i Ergometer Bekijk prijzen
Connectiviteit: Bluetooth Android iOS
Aantal weerstandsniveaus: 32
Aanbevolen gebruik per dag: 4 uur
Hierom zijn we fan:
Applicatie – Ergometer – Hartslagsensoren – Lcd-display
Let hierop:
Prijs – gebruikersprofielen

Laten we beginnen met de beste hometrainer van 2022, de Tunturi FitCycle 50i. Vanaf het moment dat we de hometrainer uit de verpakking haalde, viel de degelijkheid al op. Met de zeer stevige bouw en een zwaar frame (28,5 kilogram) staat deze erg stevig en kun je er gemakkelijk flink op trainen.

Daarbij zijn we enorm fan van de iConsole+ app, maar je kunt ook kiezen voor de Kinomap applicatie. Met deze applicaties kun je over de hele wereld trainen én een eigen gebruikersprofiel aan te maken. Helaas is er standaard maar één gebruiksprofiel mogelijk, een klein minpuntje dus.

Wat we wel enorm waarderen is de mogelijkheid om te trainen met de ergometer. Dit is vooral geschikt voor revalidatietrainingen. Een ergometer meet namelijk de wattages die je trapt, waardoor een fysiotherapeut inzicht krijgt in de kracht en je hartslag door middel van de hartslagsensoren.

Door middel van Bluetooth kun je ook je activity tracker of hartslagband op de hometrainer aansluiten. Het Lcd-scherm geeft je alle informatie die je nodig hebt om goed te kunnen trainen. Hier vind je onder meer:

  • De afstand
  • Het calorieverbruik
  • Je hartslag
  • Het aantal slagen per minuut
  • De snelheid
  • De tijd
  • Wattages

Hierdoor krijg je een duidelijk inzicht in je training. Met het gebruikersprofiel kun je daarnaast nog je eigen voortgang bijhouden als het gaat om de geleverde wattages. Hierdoor zie je sneller of je progressie maakt. Je kunt daarbij ook nog eens 20 verschillende trainingsprogramma’s gebruiken!

Prijs

Ondanks dat dit de beste hometrainer van 2022 is, zie je dit ook terug in de prijs. In vergelijking met de andere hometrainers in deze review, is het namelijk een duurder apparaat. Toch krijg je er enorm veel functionaliteiten voor terug en dat is nou net wat ons zo aan deze hometrainer bevalt.

Met een ergometer, LCD-display en trainingsprofiel is dit absoluut de beste hometrainer van 2022.

Flow Fitness Stelvio iConsole Ergometer Bekijk prijzen
Connectiviteit: Bluetooth Android iOS
Aantal weerstandsniveaus: 32
Aanbevolen gebruik per dag: 4 uur
Hierom zijn we fan:
iConsole app – 24 trainingsprogramma’s – Hartslagsensoren – Stevig
Let hierop:
Niet inklapbaar – Geen lage instap

De best geteste hometrainer is de Flow Fitness Stelvio iConsole. Bij het testen van de hometrainer valt ons direct de iConsole applicatie op. Met deze applicatie heb je de mogelijkheid om te verbinden met je smartphone of tablet en trainingen. Hierdoor krijg je veel beter inzicht in je resultaten en progressie.

Dit kun je trouwens ook bewerkstelligen door de 24 trainingsprogramma’s die op de hometrainer zijn geïnstalleerd. Met deze trainingsprogramma’s kun je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen, snelheid of algehele conditie trainen en verbeteren. Heerlijk binnen met een serietje of film en je tablet in de houder.

Door middel van de hartslagsensoren krijg je een goed beeld van je conditie tijdens het trainen. Vooral de echte fietsers onder ons weten dat het trainen in hartslagzones enorm belangrijk is. Het is daarbij zelfs mogelijk om handmatig een trainingsprogramma in te voeren, zodat je jouw ideale training binnen volgt.

Fysieke eigenschappen

Bij het instellen van de hometrainer valt ons op hoe stevig deze is. Bij het neerzetten valt het meteen op dat de fiets erg stevig staat, maar ook dat deze aardig wat ruimte in beslag neemt. Laten we eens kijken naar de afmetingen van de hometrainer:

  • Hoogte: 143 centimeter
  • Breedte: 52 centimeter
  • Diepte: 92 centimeter
  • Gewicht: 39 kilogram

Zoals je ziet een flink apparaat, waardoor ook mensen tot 135 kilogram of 2 meter prima op de hometrainer plaats kunnen nemen. Ben je groter of zwaarder dan dat, dan kun je een crosstrainer of loopband overwegen. In dat laatste geval zijn goede wandelschoenen of hardloopschoenen te adviseren.

Kijken naar de fysieke eigenschappen, moeten we hierbij wel twee kleine nadelen vermelden. Allereerst is de hometrainer niet inklapbaar, waardoor je deze moeilijker opbergt. Daarnaast is er geen lage instap, waardoor het voor oudere mensen lastiger kan zijn om op de fiets plaats te nemen.

Als beste uit de test komt de Flow Fitness Stelvio iConsole.

Verkrijgbaar bij:
VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer Bekijk prijzen
Connectiviteit: Bluetooth Android iOS Applicatie
Aantal weerstandsniveaus: 32
Aanbevolen gebruik per dag: 4 uur
Hierom zijn we fan:
Applicatie – Revalidatietraining – Hartslagsensoren – Zwaardere personen
Let hierop:
Niet inklapbaar – Zwaar

Ook bij de VirtuFit iConsole HTR wordt er gebruik gemaakt van een applicatie die je meer inzicht geeft in je resultaten. Je kunt daarbij kiezen tussen Kinomap of FitHiWay, waarmee je trainingen uitbreidt of aan jouw wensen aanpast. Door de bluetooth verbinding kun je een activity tracker op je trainer aansluiten.  

De hartslagsensoren en ingebouwde ergometer laten je vervolgens trainen met het juiste aantal wattages en in de juiste hartslagzone. De trainingsprogramma’s zorgen ervoor dat je aan verschillende trainingsdoelen kunt werken, zoals:

  • Uithoudingsvermogen verbeteren
  • Sprintsnelheid verbeteren
  • Algehele conditie verbeteren
  • Klimprestaties verbeteren

Qua technische eigenschappen zijn er een aantal belangrijke voor- en nadelen. Met 31 kilogram is het een van de zwaardere hometrainers uit deze review. Dit zorgt er echter wel voor dat de hometrainer geschikt is voor personen tot maximaal 150 kilogram.

Helaas zien we ook dat de hometrainer niet inklapbaar is. Hierdoor kun je deze niet gemakkelijk opbergen, wat vooral bij mensen met beperkte ruimte vaak een vereiste is. De rijwieltjes zorgen er dan wel weer voor dat je de hometrainer gemakkelijker kunt verplaatsen.

Hometrainer lage instap voor ouderen

De VirtuFit iConsole HTR is de beste hometrainer voor ouderen óf voor personen die bezig zijn aan een revalidatietraining. Dit komt doordat de hometrainer werkt met een ergometer, waardoor je zeer nauwkeurig het gewenste aantal wattages kunt trapper die volgens de fysio zijn voorgeschreven.

Daarnaast heeft deze hometrainer een extra lage instap. Dit maakt de trainer geschikt voor ouderen of voor mensen die bijvoorbeeld net een knieoperatie gehad hebben. Het is gemakkelijker om op de hometrainer te gaan zitten of om juist weer af te stappen.

Een goede hometrainer voor ouderen óf voor revaliderende personen door de lage instap en de ingebouwde ergometer.

Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike Bekijk prijzen
Connectiviteit: Niet beschikbaar
Aantal weerstandsniveaus: 8
Aanbevolen gebruik per dag: 2 uur
Hierom zijn we fan:
Compact – Weerstandniveaus – Thuiswerkers – Rugsteun
Let hierop:
Recreatief gebruik – Lage instap

Bij het uitpakken van de Tunturi Cardio Fit B25 valt het eigenlijk meteen al op. De hometrainer is erg compact en is eenvoudig weg te zetten, ook door de transportwielen die op de hometrainer zijn gebouwd. Dit maakt het de beste inklapbare hometrainer die er in 2022 op de markt is.

Doordat je deze eenvoudig inklapt en wegzet, is de hometrainer ideaal voor thuiswerkers. Je zet deze eenvoudig onder je bureau of gebruikt de laptopsteun om tijdens het fietsen verschillende meetings bij te wonen. De hometrainer is daarmee erg geschikt om die zittende uurtjes te compenseren.

De rugsteun maakt de hometrainer ideaal als je een wat minder actieve houding aanneemt tijdens het fietsen. Dit kan bijvoorbeeld als je tijdens het fietsen ook graag andere dingen doet, zoals:

  • Film of serie kijken
  • Een boek lezen
  • Tijdens meetings

Weerstandsniveau

Wat betreft de weerstandsniveaus zijn er een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je de weerstandsniveaus aan kunt passen en het hierdoor voor jezelf zwaarder of juist gemakkelijker kunt maken. Toch is het aantal niveaus met 8 aan de lage kant ten opzichte van concurrenten.

Daarnaast zien we ook dat de hometrainer eigenlijk meer geschikt is voor recreatief gebruikt en niet voor dagelijkse trainingen. Ben je op zoek naar een flinke training, dan kun je beter een andere hometrainer aanschaffen of kiezen voor een crosstrainer of loopband.

Tot slot willen we nog benadrukken dat het hier niet gaat om een hometrainer met lage instap. Dit maakt de hometrainer minder geschikt voor ouderen of voor mensen die aan het revalideren zijn van knie-, heup- of andere operaties.

Met het opvouwbare vermogen, het lichte gewicht en de compacte omvang is dit de beste inklapbare hometrainer van 2022.

Tunturi FitCycle 30 Bekijk prijzen
Connectiviteit: Niet beschikbaar
Aantal weerstandsniveaus: 8
Aanbevolen gebruik per dag: 2 uur
Hierom zijn we fan:
Hartslagsensoren – Tablethouder – Transportwielen – Prijs
Let hierop:
Weerstandsniveaus – Ergometer

Ben je op zoek naar de beste fietstrainer die niet al te duur is? Dan ben je bij de Tunturi FitCycle 30 aan het juiste adres. Ondanks de zeer voordelige prijs, heeft deze hometrainer alles wat je nodig hebt om thuis een goede training af te werken. Laten we eens wat beter naar deze hometrainer gaan kijken.

Allereerst zien we dat de ingebouwde polssensoren ervoor zorgen dat de hartslag accuraat gemeten wordt. Dit is ook wel nodig, aangezien er geen sprake is van bluetooth en je bijvoorbeeld niet je activity tracker op de hometrainer kunt aansluiten.

Daarnaast is de tablethouder een groot voordeel van deze hometrainer. Je kunt er gemakkelijk series of films op kijken tijdens het fietsen, zodat de kans ook wat groter is dat je langer blijft zitten. De transportwielen maken het vervolgens gemakkelijk om de hometrainer te verplaatsen.

Wat ontbreekt er?

We hebben echter ook een aantal dingen die er volgens ons ontbreken. Allereerst zijn dit het aantal weerstandsniveaus. Hoewel de hometrainer 8 weerstandsniveaus heeft, is dit wel aan de lage kant als we dit vergelijken met de andere hometrainers in deze review.

Daarnaast valt het ook op dat de hometrainer eigenlijk alleen te gebruiken is voor af en toe gebruik. Het is meer voor de hobbyisten die eens lekker binnen willen fietsen en in beweging willen blijven, niet voor mensen die ook echt een trainingsschema afwerken.

Dit zien we ook aan het ontbreken van een ergometer. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat je de wattages kunt meten, een veelgebruikte manier voor fietsers om te trainen. Ook ontbreekt er nog:

  • De mogelijkheid om in te klappen
  • Bidonhouder
  • Verstelbaar stuur

De Tunturi FitCycle 30 is een hometrainer met tablethouder, transportwielen en een mooie prijs.

Product Connectiviteit Aantal weerstandsniveaus Aanbevolen gebruik per dag
Tunturi FitCycle 50i Ergometer Tunturi FitCycle 50i Ergometer
Beste koop hometrainer
Bluetooth Android iOS 32 4 uur Bekijk prijzen
Flow Fitness Stelvio iConsole Ergometer Flow Fitness Stelvio iConsole Ergometer
Best geteste hometrainer
Bluetooth Android iOS 32 4 uur Bekijk prijzen
VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer
Beste hometrainer voor ouderen
Bluetooth Android iOS Applicatie 32 4 uur Bekijk prijzen
Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike
Beste opvouwbare hometrainer
Niet beschikbaar 8 2 uur Bekijk prijzen
Tunturi FitCycle 30 Tunturi FitCycle 30
Beste goedkope hometrainer
Niet beschikbaar 8 2 uur Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 22 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.