Beste hondentuig 2023

Laatste ge-update in door Tiewen

Je laat je hond uit met een lijn en een halsband. Zo doen we het al jaren toch? Nou, een halsband is en blijft een band om de nek. En honden kunnen flink trekken aan die band. Zou je het zelf leuk vinden om een halsband om je nek te hebben als je graag naar een tak wilt rennen?

Natuurlijk, wij zijn geen honden en onze trouwe viervoeter is anders gebouwd. Toch is er een oplossing om je hond zonder halsband uit te laten, maar wel aan de lijn te houden: een hondentuig.

Je kunt hondentuigjes kopen in allerlei soorten en maten. Maar zijn is het beste hondentuig? Wij hebben vijf verschillende hondentuigen getest. Hier lees je welke wij het beste vonden. Het AnnyX Hondentuig - FUN - Speurtuig als beste uit de bus gekomen in onze test.

EzyDog Drive Honden Auto Tuigje - Veiligheidsharnas Bekijk prijzen
Borstomvang: 28 cm (S)
Verstelbaar: Nee
Materiaal: Polyester
Soort hondentuigje: Hondenharnas
Hierom zijn we fan:
Het tuigje werkt goed met een autoveiligheidsgordel dankzij het handvat.
Polyester maakt het tuigje lichtgewicht, ademend en duurzaam.
Simpel aan- en uit te trekken.
Let hierop:
Het hondenharnas is nauwelijks verstelbaar.
Het is een vrij duur hondentuig.

Wat deze Drive Auto Harnas van EzyDog zo uniek maakt is de dubbelfunctie. We konden het tuigje ook gebruiken met onze autogordel. Je doet de gordel gewoon door de lus en je hond zit veilig in de auto. Dat maakt dit tuigje ideaal voor baasjes die hun hond graag meenemen op een dagje uit.

Polyester zorgt voor ventilatie

Het tuigje is eigenlijk een harnas en bedekt je hond aan de voorkant bij de borst. Het materiaal is polyester. Dat zorgt dat het goed ademt en je hond niet snel te warm wordt. We wisten het tuigje snel aan en uit te doen bij onze hond. Bovendien vonden we de stiksels en het materiaal stevig. Het harnas geeft je hond veiligheid en jou als baasje controle.

Helaas heeft dit tuigje wel een wat hogere prijs. Daarnaast kun je het nauwelijks afstellen. Je moet de juiste maat hondentuig kopen voor je hond. Als je hond nog klein is, heb je er zelfs weinig aan. Puppy’s groeien snel. Kies bij een puppy liever voor een tuigje als de Luxyana® Honden Tuigje.

Handig voor:

 • Ideaal voor iemand die een multifunctioneel hondentuig zoekt dat ook veiligheid biedt voor je hond in de auto.

Misschien niet helemaal voor:

 • Als de extra functie als autoveiligheidsgordel niet veel toegevoegde waarde voor jou biedt dan is dit hondentuigje niet helemaal voor jou aangezien hij best prijzig is en je voor minder geld een goed alternatief vindt.
Verkrijgbaar bij:
S.old Hondentuigje - Anti-Trek Tuig - Hondenharnas Bekijk prijzen
Borstomvang: 71-86 cm (XL)
Verstelbaar: Ja
Materiaal: Nylon
Soort hondentuigje: Hondenharnas
Hierom zijn we fan:
Borstbevestigingsclip voorkomt trekken.
Makkelijk te verstellen en verkrijgbaar in vier maten.
Softgrip handvat om je hond in bedwang te houden.
Zichtbaar in het donker met reflectie.
Let hierop:
Maten vallen in werkelijkheid ruimer uit dan aangegeven.
Rugsluiting is niet verstelbaar en is daarom wat krap.
Je moet het tuigje elke dag passend maken.

Voor baasjes die naar een stevig hondenharnas zoeken, is dit S.old Hondentuigje - Anti-Trek Tuig - Hondenharnas een goed hondentuig. Het is stevig en het tuigje is verstelbaar op verschillende plaatsen. Bovendien is dit tuigje te koop in maar liefst vier maten. Zo vind je gemakkelijk een tuigje voor kleine honden of die grote Loebas.

Speciale borstbevestigingsclip

Het hondenharnas heeft een borstbevestigingsclip aan de voorzijde. Dit unieke clipje zorgde ervoor dat onze hond niet zo hard kon trekken. We waren door deze clip aan de voorzijde in staat aan de zijkant van onze hond te lopen. Je kunt de lijn ook gewoon aan de rug vastmaken.

We vonden het vervelend dat we het harnasje steeds weer op maat moesten maken bij elke wandeling. Daarnaast vonden we het lastig om de rugsluiting goed op maat te maken.

Tot slot zijn de maten die je op het internet ziet wat anders dan in werkelijkheid. Het is dus even opletten bij kleine honden.

Handig voor:

 • Stevig Y-tuigje en harnas voor honden die in de groei zijn en veel trekken. Je kunt het tuigje op verschillende plaatsen verstellen en het heeft een anti-treksysteem ingebouwd.

Misschien niet helemaal voor:

 • Niet ideaal voor baasjes wiens hond snel warm wordt en graag actief is in de zomer.
Verkrijgbaar bij:
AnnyX Hondentuig - FUN - Speurtuig Bekijk prijzen
Borstomvang: 52-64 cm (S)
Verstelbaar: Ja
Materiaal: Textiel
Soort hondentuigje: Y-vormig
Hierom zijn we fan:
Het tuig is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Het tuigje is verstelbaar.
Eenvoudig aan- en uit te trekken dankzij simpele klikgespen.
Het hondentuigje kan in de wasmachine.
Let hierop:
Het hondentuigje is vrij duur.
Het tuigje is minder zichtbaar in het donker.

Het Y-vormige hondentuigje van AnnyX Hondentuig is ideaal voor grote honden. Het tuigje is verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren.

We vonden het zelf fijn dat dit tuigje stevig is maar de hond niet zo bedekt als een harnas. Bovendien konden we de banden verstellen. Dat maakt dit tuigje ook ideaal voor een hond met een lange rug of een wat andere bijzondere vorm.

Zacht materiaal, niet zichtbaar in het donker

Het materiaal is gevoerd en daardoor erg zacht voor je hond. Omdat het materiaal en het ontwerp van dit tuigje zo stevig zijn, betaal je er wat meer voor. Wat ons betreft is het de prijs zeker waard.

Een klein nadeel is de zichtbaarheid. Waar het S.old Hondentuigje - Anti-Trek Tuig - Hondenharnas bijvoorbeeld goed te zien is in het donker, heeft deze halsband van AnnyX geen reflecterende strepen. Je zult daarom bijvoorbeeld een lichtgevende halsband moeten kopen om je hond toch zichtbaar te houden in het donker.

Handig voor:

 • Als je op zoek bent naar een hondentuigje dat de nek en hals van jouw hond minder belast en ook verstelbaar is zodat een puppy wat kan doorgroeien, is dit tuigje ideaal.

Misschien niet helemaal voor:

 • Het tuigje is wat aan de duurdere kant aangezien je betaalt voor een goede kwaliteit. Voor iemand met een kleiner budget is dit misschien niet helemaal geschikt.
Verkrijgbaar bij:
Luxyana® Honden Tuigje Bekijk prijzen
Borstomvang: 25-28 cm (XS)
Verstelbaar: Ja
Materiaal: Mesh/Polyester
Soort hondentuigje: Hondenharnas
Hierom zijn we fan:
Makkelijk aan te trekken door elastisch mesh.
Verkrijgbaar in vrolijke kleuren.
Ook te gebruiken voor katten of kleine hondjes.
Klein verstelbaar hondentuigje, ideaal voor groeiende puppy’s.
Let hierop:
Geeft wat minder bescherming tegen trekken.
Mesh is wat minder sterk. Je pup kan het kapot bijten.

Voor puppy’s is het lastig een passend en goed hondentuigje te vinden. Wij waren zelf erg tevreden over dit Luxyana® Honden Tuigje. Het voordeel van het tuigje is dat het verstelbaar is. Hoewel we meer verstelbare tuigjes hebben beoordeeld in deze review, valt dit tuigje op doordat het flexibel is.

Ook voor katten

Het tuigje is zelfs zo klein verkrijgbaar, dat het ook past op katten en hele kleine hondenrassen, zoals een teckel of chihuahua. Het tuigje is bovendien niet zo zwaar.

Voor het materiaal is mesh gekozen. Dat is een flexibel materiaal van polyester dat je ook wel kent van bijvoorbeeld je hardloopschoenen. Het materiaal is min of meer elastisch en dat maakt het makkelijk dit tuigje aan te doen bij je hondje.

Mesh is ademend en maakt het ideaal voor warme dagen. Je kleine pup kan mesh makkelijk kapotbijten en wild gedrag. Daarnaast is het materiaal niet zo stevig en zwaar, waardoor trekken makkelijker wordt voor je hondje.

Tot slot heb je niet de mogelijkheid je lijn aan de borstzijde vast te zetten bij je hondje, zoals bijvoorbeeld bij het S.old Hondentuigje.

Handig voor:

 • Ideaal tuigje als je hond nog een puppy is aangezien dit tuigje verstelbaar, zacht en flexibel is en je hond een stuk kan groeien voordat het tuigje te klein wordt. Bovendien kun je het in kleine maten kopen.

Misschien niet helemaal voor:

 • Niet ideaal voor sterke puppy’s die veel bijten. Het materiaal is gemaakt van zacht flexibel polyester (mesh). Dit materiaal is redelijk kwetsbaar en licht van gewicht.
Verkrijgbaar bij:
Hurtta Weekend Warrior Eco Harness Bekijk prijzen
Borstomvang: 47-60 cm (M)
Verstelbaar: Ja
Materiaal: Textiel
Soort hondentuigje: Y-vormig
Hierom zijn we fan:
Het tuigje reflecteert voor betere zichtbaarheid in het donker.
Het handvat op het tuig zorgt dat je de hond kort houdt.
Het tuigje is verstelbaar.
Let hierop:
Dit hondentuigje is vrij duur.
Het tuigje kan groter uitvallen dan aangegeven.
De sluiting is wat stroef.
Geen ring op de borst voor hondenlijn.

In onze zoektocht naar een goed anti-trek hondentuig, viel ons oog al snel op de Hurtta Weekend Warrior Eco Harness. Wat dit product zo uniek maakt is de manier waarop het is gemaakt en samengesteld. Het is natuurlijk Y-vormig en compleet gevoerd, waardoor het enorm zacht is. De rest van het materiaal is sterk en stevig. Een gelaste ring op de rug zorgt ervoor dat je zonder moeite een sterke hond in bedwang kunt houden.

Makkelijk schoonmaken en verstellen

We konden een goed tuig en makkelijk te verstellen. Daarmee is het tuigje ook ideaal voor een hond die nog groeit. Daarnaast is het materiaal sneldrogend en makkelijk schoon te maken.

Een nadeel van dit tuigje vinden we de prijs. Die is vrij fors in vergelijking met de meeste andere tuigjes in deze review. Daarnaast werkte de sluiting wat stroef. We moesten kracht zetten om het vast te klikken. We vinden het tot slot een nadeel dat er geen ring zit aan de voorzijde van het tuigje.

Handig voor:

 • Als je hond erg veel trekt aan de lijn dan is dit tuigje ideaal.

Misschien niet helemaal voor:

 • Het tuigje is vrij duur aangezien je betaalt voor een goede kwaliteit. Voor iemand met een kleiner budget is dit tuigje misschien niet helemaal geschikt.
Product Borstomvang Verstelbaar Materiaal Soort hondentuigje
EzyDog Drive Honden Auto Tuigje - Veiligheidsharnas EzyDog Drive Honden Auto Tuigje - Veiligheidsharnas
Beste hondentuig voor in de auto
28 cm (S) Polyester Hondenharnas Bekijk prijzen
S.old Hondentuigje - Anti-Trek Tuig - Hondenharnas S.old Hondentuigje - Anti-Trek Tuig - Hondenharnas
Beste hondenharnas
71-86 cm (XL) Nylon Hondenharnas Bekijk prijzen
AnnyX Hondentuig - FUN - Speurtuig AnnyX Hondentuig - FUN - Speurtuig
Beste hondentuig grote hond/labradoodle
52-64 cm (S) Textiel Y-vormig Bekijk prijzen
Luxyana® Honden Tuigje Luxyana® Honden Tuigje
Beste hondentuig kleine hond/puppy
25-28 cm (XS) Mesh/Polyester Hondenharnas Bekijk prijzen
Hurtta Weekend Warrior Eco Harness Hurtta Weekend Warrior Eco Harness
Beste anti-trek hondentuig
47-60 cm (M) Textiel Y-vormig Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: maandag 27 maart 2023
Door:
Tiewen
 • Tiewen is een freelance copywriter die schrijft over van alles. Hij heeft een achtergrond in de journalistiek. Hij komt uit Nederland maar woont nu in Gdansk in Polen aan de Baltische kust.
 • Hij is o.a. bekend van de Speld waar hij een paar jaar geleden wat artikelen schreef
 • Tiewen is afgestudeerd als historicus maar heeft ervaring in de journalistiek