Wat is BARF hondenvoer?

Hondenvoer is van vitaal belang voor de gezondheid van je viervoeter. Hij moet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen voor gezonde spieren, botten, een gezonde darmflora en natuurlijk een gezond gebit. Een hondenvoeroptie die honden ook kunnen eten is zogenoemd BARF-hondenvoer, maar wat is dat precies voor voer en waar is het goed voor?

image

Wat is BARF?

BARF is een afkorting en staat voor het Engelse ‘Bones And Raw Food’. Het betekent dus dat het voer uit rauwe botten bestaat maar ook uit andere voedingsmiddelen die niet gekookt zijn zoals:

  • Rauwe organen
  • Rauwe spieren
  • Rauwe groenten
  • Rauwe eieren

Het achterliggende idee van BARF is dat het natuurlijke voedingspatroon van de wilde wolf wordt nagebootst. Die zou natuurlijk zijn eten nooit gekookt naar binnen werken.

Hoe geef je een hond BARF voer?

Volgens deskundigen is het niet verantwoord om zomaar te experimenteren met dit type voer. Het vereist veel vooronderzoek en de juiste proporties. Ook is het belangrijk nooit botten voor te koken en geen varkensbotten te gebruiken, omdat deze wel eens de ziekte Aujeszky mee veroorzaakt kan worden. Je kunt dit soort voer kant en klaar kopen in de vriezer. Let wel goed op de aanbevolen hoeveelheden per dag als je dat doet.

Is BARF beter dan gewoon hondenvoer?

Volgens de fans van BARF hebben honden een mooiere vacht, minder tandproblemen en betere ontlasting als ze rauw voer eten. Helaas zitten er ook nadelen aan BARF omdat rauw voedsel het risico op besmettingen bij zowel mens als dier kan veroorzaken. Als je daar angstig voor bent, kun je ook gewoon hondenvoer kopen dat is afgestemd op wat een hond in de natuur eet. Dat betekent met zoveel mogelijk groenten en vlees en zo min mogelijk granen, die niet in de natuur voorkomen. Je hond zou daarmee zo min mogelijk problemen moeten hebben en gezond oud mee kunnen worden.