De 5 beste inductie kookplaten van 2022

Laatste ge-update in door Agnes

Met de huidige gasprijzen zijn er steeds meer mensen die van het gas af willen. Of dat nu gaat om vloerverwarming, verwarming van water of de manier van koken, we trekken tegenwoordig alles uit de kast. Op het gebied van koken kun je naast gas ook kiezen voor een keramische kookplaat, elektrisch koken of inductie. In deze gids gaan we kijken naar de beste inductie kookplaat van 2022.

Deze inductie kookplaten hebben we onderverdeeld in verschillende categorieën, waarbij we onder meer gekeken hebben naar de plaatsing van de kookplaat, het aantal kookzones, het aantal kookstanden en natuurlijk de prijs. In de categorie 'beste vrijstaande kookplaat 2022' is daar de ETNA KIV264RVS als beste naar voren gekomen. Benieuwd naar de andere kookplaten in de verschillende categorieën? Kijk dan naar onderstaande inductie kookplaten!

Beste vrijstaande inductie kookplaat
ETNA KIV264RVS
Coolblue
ETNA KIV264RVS
Best inbouw inductie kookplaat
Bosch PVS775FC5E
Coolblue
Bosch PVS775FC5E
Beste flexinductie kookplaat
ETNA KIF880DS
Coolblue
ETNA KIF880DS
Beste inductiekookplaat voor camping/caravan
ETNA KIV12ZIL
Coolblue
ETNA KIV12ZIL
Beste inductiekookplaat voor grote pannen
Siemens EH975LVC1E
Coolblue
Siemens EH975LVC1E
ETNA KIV264RVS Bekijk prijzen
Plaatsing: Vrijstaand
Kookzones: 4
Kookstanden: 10
Hierom zijn we fan:
Boostfunctie
Aantal kookstanden
Warmhoudfunctie
Display
Let hierop:
Langwerpige pannen
Afdekplaat

Geschikt voor: Kleinere huishoudens die op zoek zijn naar een goede vrijstaande inductie kookplaat.

Voor fanatiekelingen die op zoek zijn naar een vrijstaande inductie kookplaat is de ETNA KIV264RVS een uitstekende keuze. Dit komt onder meer door het aantal kookstanden van de kookzones.

Elk van de kookzones beschikt namelijk over 10 kookstanden, waardoor je jouw gerecht perfect klaar kunt maken! Alle vier de kookzones zijn standaard kookzones, variërend tussen de 1500 en 2000 Watt.

Een van de beste inductie kookplaten

Bij het koken op deze inductie kookplaat zijn er een aantal dingen opgevallen:

 • Boostfunctie
 • Warmhoudfunctie
 • Display

De boostfunctie hebben we nog maar zelden hoeven te gebruiken, maar zorgt ervoor dat de plaat sneller warm wordt, waardoor je eten dus ook sneller opgewarmd is. Hierdoor moet je wel opletten dat het eten niet aanbrandt.

De warmhoudfunctie hebben we vooral gebruikt om sauzen warm te houden, bijvoorbeeld de pindasaus voor bij de friet. Zo kun je meerdere keren opscheppen, zonder dat de pindasaus aan de bodem van de pan vastkoekt.

Als laatste punt vinden we het display nog belangrijk. De schuifregelaar geeft je namelijk precies inzicht in de kookstand die je gebruikt. Door met je vinger over het display te bewegen, kun je de inductie kookplaat in de juiste stand zetten.

De verbeterpunten

Toch zijn er ook een aantal verbeterpunten die bij ons zijn opgevallen. Het belangrijkste verbeterpunt is volgens ons dat er geen langwerpige pannen gebruikt kunnen worden. Dit komt omdat de flexibele kookzone ontbreekt. Hiervoor is de ETNA KIF880DS wat meer geschikt.

Daarnaast is het ons ook opgevallen dat er geen afdekplaat wordt meegeleverd met de kookplaat. Hierdoor kan het zijn dat er stof op je kookplaat komt of dat deze schade oploopt als je deze opbergt. Je kunt dit zelf oplossen door bijvoorbeeld een oude handdoek over de kookplaat te leggen als je deze niet gebruikt.

De beste vrijstaande inductie kookplaat van 2022 vanwege het hoge aantal kookstanden, de warmhoudfunctie en de boostfunctie!

Bosch PVS775FC5E Bekijk prijzen
Plaatsing: Inbouw
Kookzones: 4
Kookstanden: 17
Hierom zijn we fan:
Braadzone
Flexibele kookzone
Kookstanden
Touch screen
Let hierop:
Warmhoudfunctie
Aankookautomaat

Geschikt voor: Mensen met grotere pannen die graag vlees braden.

Ben je je keuken compleet aan het renoveren of ben je simpelweg op zoek naar een nieuwe inbouw inductiekookplaat? Dan hebben we hier de Bosch PVS775FC5E voor je. Dit is wat ons betreft de beste inbouw inductiekookplaat van 2022, mede vanwege:

 • De speciale braadzone
 • Het grote aantal kookstanden
 • Touch screen

Het gebruik van de inbouw inductie kookplaat

Bij het gebruiken van de inbouw inductiekookplaat is allereerst de speciale braadzone opgevallen. Dit wordt door Bosch gecombineerd met de twee flexibele kookzones die gebruikt zijn. Door deze aan elkaar te linken, heb je de mogelijkheid om extra grote braadpannen of braadsledes te gebruiken voor het klaarmaken van je gerechten.

Heb je eerder op bijvoorbeeld keramische kookplaten of een gasfornuis gekookt, dan raden we aan om nieuwe pannen te kopen. Zowel voor de flexibele kookzone (braadpan) als voor de rest van het fornuis is een nieuwe pannenset vereist.

In totaal heeft de kookplaat vier verschillende kookzones:

 • Kookzone 1: Linksboven en uitbreidbaar
 • Kookzone 2: Linksonder en uitbreidbaar
 • Kookzone 3: Rechtsboven en standaard
 • Kookzone 4: Rechtsonder en standaard

Elke kookzone heeft 17 verschillende kookstanden, waardoor je zeer precies de juiste temperatuur van het gerecht kunt bepalen. Het is een van de laatste inductie kookplaat trends om zo veel mogelijk standen te gebruiken, puur vanwege het afstellen van de temperatuur.

Helaas moeten we daarbij ook direct de twee punten vermelden die wat ons betreft nog ontbreken. Dit is allereerst namelijk de warmhoudfunctie, waardoor je geen gerechten warm kunt houden, zónder dat het gerecht verder gegaard wordt.

Daarnaast missen we helaas ook nog de aankookautomaat. Dit is een functie de we steeds vaker terugzien op inductie kookplaten. Dit zorgt ervoor dat de kookzone automatisch naar een lagere stand gaat als de gewenste temperatuur bereikt is. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat je groenten doorkoken of dat het vlees door blijft sudderen.

Het Touch screen

De besturing van de kookplaat zit heel mooi weggewerkt in de kookplaat zelf. Er is een kleine speciale uitsparing voor het Touch Screen, waardoor je met vingeraanrakingen de kookplaat kan bedienen.

Hier willen we nog een kleine opmerking bij plaatsen. Is de kookplaat namelijk vochtig, heb je zelf vochtige handen óf heb je koude vingers, dan kan het zijn dat de kookplaat minder goed reageert op jouw aanrakingen.

De beste inbouw inductie kookplaat met enorm veel kookstanden, Touch Screen en flexibele kookzone!

ETNA KIF880DS Bekijk prijzen
Plaatsing: Inbouw
Kookzones: 5
Kookstanden: 10
Hierom zijn we fan:
5 kookzones
Flexibele kookzone
Braadzone
Boostfunctie
Let hierop:
Geheugenfunctie
Prijs

Geschikt voor: Grote gezinnen die grote gerechten in meerdere pannen bereiden.

Ben je op zoek naar een nieuwe inductie kookplaat voor een groter gezin óf kook je graag met veel pannen? Dan is de TNA KIF880DS zeer geschikt. Deze heeft maar liefst vijf verschillende kookzones, waardoor je meer pannen op je kookplaat kwijt kan dan voorheen.

Drie van deze kookzones zijn standaard, terwijl twee beschikken over de mogelijkheid om ze aan elkaar te linken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook koken met grotere hapjespannen of een grote koekenpan.

Ook vinden we de braadzone terug op de inductie kookplaat. Dit is een extra grote kookzone aan de rechterkant van de kookplaat waar je extra grote pannen op kwijt kunt. Doordat deze niet beschikt over een braadsensor, moet je zelf wel in de gaten houden of de juiste temperatuur aangehouden wordt.

Boostfunctie

De inductie kookzones beschikken elk over 10 verschillende standen, zodat je de temperatuur van elke pan afzonderlijk en vrij precies kunt afstellen. Daarnaast beschikt deze ook nog over de hierboven reeds genoemde aankookautomaat, waarmee je voorkomt dat je groenten of andere gerechten overkoken.

De boostfunctie zorgt ervoor dat je een pan nog sneller kunt verhitten. Er wordt namelijk nog meer energie naar de kookzone gestuurd, waardoor een pan sneller heet wordt. Erg handig als je bijvoorbeeld een grote pan water wilt verhitten voor het maken van overheerlijke pasta!

De minpunten van het product

Qua minpunten hebben we een tweetal punten die we nog willen opmerken. Dat is allereerst de prijs, die een stuk hoger ligt dan bij de andere inductie kookplaten in deze review:

Wat we voor deze hoger prijs ook nog missen, is de aanwezigheid van een geheugenfunctie. Heb je gerechten die je vaker kookt, dan is het niet mogelijk om de instellingen op te slaan. Je moet dus telkens de instellingen aanpassen tijdens het koken.

De beste inductie kookplaat voor grotere gezinnen met maar liefst vijf kookzones, waarvan twee flexibele zones!

ETNA KIV12ZIL Bekijk prijzen
Plaatsing: Vrijstaand
Kookzones: 2
Kookstanden: 8
Hierom zijn we fan:
Overkookbeveiliging
Compact model
Aantal kookstanden
Prijs
Let hierop:
Grote pannen
Afdekplaat

Geschikt voor: Kampeerders die niet op gas willen koken!

Kampeerders opgelet, inductie kookplaat moet je hebben! De ETNA KIV12ZIL is namelijk uitermate geschikt voor gebruik op de camping. Dit komt door een aantal belangrijke factoren:

 • Eenvoudige bediening
 • Aansluiting op een normaal stopcontact
 • Lage aansluitwaarde
 • Compact model
 • Restwarmte indicatie

Vooral het compacte model is een van de grote voordelen van deze inductie kookplaat. Je kunt deze eenvoudig meenemen op vakantie, zowel achter in de auto als in de caravan.

Het inductie koken

Bij het koken op inductie zijn er een aantal positieve en minder positieve punten opgevallen. Laten we beginnen met de positieve punten. Ten eerste is dat het aantal kookstanden. Ondanks het kleine formaat en het lagere vermogen, beschikken de kookzones over 8 verschillende kookstanden.

Daarnaast heeft de inductie kookplaat ook overkookbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de twee kookzones zich automatisch uitschakelen als een pan overkookt. Niet alleen voorkom je hiermee dat de inductie kookplaat vies wordt, maar ook dat deze beschadigd.

Toch zijn er ook een tweetal punten die ons minder zijn bevallen. Allereerst is dat het ontbreken van een afdekplaat. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat je de kookplaat eenvoudiger kunt vervoeren én dat deze niet beschadigd.

Daarnaast kun je dan ook makkelijker andere keukenapparatuur op de kookplaat zetten, waaronder bijvoorbeeld een broodrooster, wafelijzer of eierkoker. Je kunt dit oplossen door oude handdoeken of een oud laken te gebruiken.

Een tweede punt van aandacht is dat de echte grote pannen, zoals een hapjespan of braadpan, niet gebruikt kunnen worden bij deze inductie kookplaat. Hiervoor is de kookplaat namelijk te klein én beschikt deze niet over een flexibele zone.

Vergelijking andere kookplaten

Vergelijken we de inductie kookplaat met de andere kookplatten in deze review, dan vallen er een aantal belangrijke punten op. Allereerst is dat de prijs. Het is namelijk een goedkope inductie kookplaat die in vergelijking met de duurste kookplaat wel bijna 7 keer goedkoper is!

Daarnaast is ook de aansluiting een belangrijk verschil. Je sluit de kookplaat namelijk aan door de stekker in een normaal stopcontact te steken. De andere kookplaten in deze review hebben allemaal een perilex stekker, die geschikt is voor aansluitingen met een hoger vermogen tot 230 Volt.

De beste camping inductie kookplaat met overkookbeveiliging en maar liefst 8 verschillende kookstanden!

Siemens EH975LVC1E Bekijk prijzen
Plaatsing: Inbouw
Kookzones: 5
Kookstanden: 17
Hierom zijn we fan:
Aantal kookzones
Grote pannen
Boostfunctie
Braadsensor
Let hierop:
Langwerpige pannen
Prijs

Geschikt voor: Mensen die grote pannen gebruiken om flinke gerechten klaar te maken!

De laatste inductie kookplaat in deze review is de Siemens EH975LVC1E. Deze is enorm geschikt voor mensen die grote gerechten en hier grote pannen voor gebruiken. Dit komt vooral door de afmetingen van de kookplaat:

 • Breedte: 91,2 centimeter
 • Diepte: 52 centimeter
 • Hoogte: 5,1 centimeter
 • Gewicht: 21 kilogram

Dit zorgt er namelijk voor dat er veel ruimte is tussen de verschillende kookzones en dat je hierdoor ook meer ruimte hebt om de grote pannen te gebruiken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de andere inductie kookplaten in deze review.

Bij het aansluiten van deze inductie kookplaat moet je wel rekening houden met de perilex stekker. De groep waar je de inductie kookplaat op aansluit moet 3 fasen hebben en meer dan 7360 Watt aankunnen.

Koken met grote pannen

Het koken met grote pannen wordt verder nog mogelijk gemaakt door het gebruik van maar liefst 5 kookzones. Deze zijn opgesteld in een X-vorm met twee kookzones aan de zijkanten en één grote kookzone in het midden. Deze is erg geschikt voor grote hapjespannen of braadpannen.

De middelste kookzone is daarnaast ook voorzien van een zogenaamde braadsensor. Hiermee kun je de temperatuur van de kookzone instellen, waarna de kookzone er zelf voor zorgt dat de temperatuur behouden blijft. Hierdoor brand je vlees niet aan en kun je het lekker later braden.

Alle vijf de kookzones beschikken over de boostfunctie, zodat de pannen sneller warm worden als je haast hebt. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de kookzones niet over automatische uitschakeling beschikken als de pan overkookt. Dit risico is natuurlijk wel aanwezig als je de boost-functie gebruikt.

De minpunten

Vergelijken we deze kookplaat met de andere kookplaten uit deze review, dan vallen er een aantal minpunten op. Allereerst is dat de prijs, aangezien het veruit de duurste inductie kookplaat in deze review is. Het inductie fornuis van bijvoorbeeld ETNA is een stuk goedkoper en beschikt ook over vijf kookzones.

Daarnaast missen we voor deze prijs ook een aantal functionaliteiten die andere inbouw kookplaten wel hebben, waaronder:

 • Ingebouwde afzuiging
 • Braadzone
 • Aankookautomaat
 • Flexibele kookzone

Het ontbreken van de flexibele zone zorgt er tevens voor dat je op deze kookplaat ook geen langwerpige pannen kunt gebruiken. Wil je een braadslede gebruiken, dan is de Bosch PVS775FC5E wat meer geschikt.

De beste inductie kookplaat van 2022 voor mensen met grote pannen, inclusief vijf kookzones en braadsensor!

Product Plaatsing Kookzones Kookstanden
ETNA KIV264RVS ETNA KIV264RVS
Beste vrijstaande inductie kookplaat
Vrijstaand 4 10 Bekijk prijzen
Bosch PVS775FC5E Bosch PVS775FC5E
Best inbouw inductie kookplaat
Inbouw 4 17 Bekijk prijzen
ETNA KIF880DS ETNA KIF880DS
Beste flexinductie kookplaat
Inbouw 5 10 Bekijk prijzen
ETNA KIV12ZIL ETNA KIV12ZIL
Beste inductiekookplaat voor camping/caravan
Vrijstaand 2 8 Bekijk prijzen
Siemens EH975LVC1E Siemens EH975LVC1E
Beste inductiekookplaat voor grote pannen
Inbouw 5 17 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen.  Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en is ze dol op paardrijden.