De 5 beste inductie kookplaten van 2022

Laatste ge-update in door Agnes

Met de beste inductie kookplaat kook je snel je eten gaar zonder gas te gebruiken. De kookplaat wordt zelf niet warm, maar de pan wordt verhit door een magnetisch veld. Dat is de reden dat koken op inductie sneller gaat dan koken op gas. Het heeft ook nog andere voordelen. Zo brandt je eten minder snel aan en koelt de kookplaat snel af. Daardoor loop je weinig kans om je vingers te verbranden. Na het koken maak je de inductie kookplaat heel makkelijk schoon en dat is ook een groot pluspunt. Koken op inductie heeft als enige nadeel dat je er speciale pannen voor nodig hebt.

Hoe kies je de beste inductie kookplaat?

Als je je keuken gaat verbouwen, of je oude kookplaat doet het niet meer, dan vraag je je misschien af: wat is de beste inductie kookplaat? Wat de beste inductie kookplaat voor jou is, hangt af van een paar dingen. Zoek je bijvoorbeeld de beste inbouw inductie kookplaat, of kies je liever voor een losse inductie kookplaat die je op je aanrecht naast je blender of koffiezetapparaat zet? Het aantal kookzones is ook belangrijk, evenals het energieverbruik. Kijk voor nog meer tips in onze Koopgids en lees ook zeker even de reviews hieronder.

# Product Aantal kookzones Flexibele kookzones Aantal kookstanden Prijs v.a.
1 Inventum VKI6010ZIL
Beste koop inductie kookplaat
4 9 € 299,00
2 ETNA KIF680DS
Best geteste inductie kookplaat
4 10 € 629,00
3 AEG IKE95454XB
Beste inductie kookplaat met afzuiging
5 14 € 1.049,00
4 ETNA FIV560ZWA
Beste inductie fornuis
4 10 € 709,00
5 AEG IKB64301XB
Beste koop Consumentenbond
4 9 € 379,00
Laatste prijs-update: vrijdag 7 oktober 2022
Inventum VKI6010ZIL Bekijk prijzen
Aantal kookzones: 4
Flexibele kookzones: Nee
Aantal kookstanden: 9

Lekker snel je eten opwarmen, dat kan met deze Inventum VKI6010ZIL. Deze vrijstaande inductie kookplaat heeft 4 kookzones en een boostfunctie waarmee je nog sneller kookt. Je hebt voor deze kookplaat geen krachtstroom nodig. Het werkt namelijk met een gewone stekker, zodat je de plaat overal kunt neerzetten. Hierdoor is de kookplaat wel minder krachtig dan een kookplaat met een Perilex stekker. Deze kookplaat is trouwens prima beveiligd dankzij:

 • Alles-uit knop waarmee je de kookplaat in 1 keer uitzet
 • Kinderbeveiliging
 • Oververhittingsbeveiliging

Er kan dus niet veel mis gaan tijdens en na het koken.

Een slimme inductie kookplaat

Deze vrijstaande inductie kookplaat van Inventum heeft 4 kookzones. Je kunt er dus 4 pannen op kwijt. De kookzones herkennen wanneer de pan op de plaat staan, en slaan af zodra je de pan van de plaat haalt. Zo bespaar je energie. Je bedient deze kookplaat met tiptoetsen, dat gaat lekker snel. Je kunt kiezen uit 9 verschillende standen voor het langzaam of snel verhitten van je eten. Er zit helaas geen geheugenfunctie op dus je kunt geen instellingen bewaren.

Wil je een flexibele en veilige inductie kookplaat die je overal kunt neerzetten? Kies dan voor deze Inventum VKI6010ZIL.

Plus- en minpunten
Boostfunctie – Werkt met gewone stekker – 4 kookzones
Geen krachtstroom dus minder krachtig- Vrij zwaar (11 kilo) – Geen geheugenfunctie
ETNA KIF680DS Bekijk prijzen
Aantal kookzones: 4
Flexibele kookzones: Ja
Aantal kookstanden: 10

Deze ETNA KIF680DS inductie kookplaat is super flexibel. De kookplaat heeft 4 kookzones die je flexibel kunt indelen. Gebruik deze zones als één grote zone voor een lange pan of als 2 aparte zones voor kleinere pannen. Deze kookplaat heeft veel automatische functies die het koken een stukje makkelijker maken, zoals:

 • aankookfunctie voorkomt overkoken
 • smeltfunctie voor het ontdooien van ingevroren etenswaren
 • panherkenning met automatische uitschakeling

Deze inductie kookplaat werkt op krachtstroom, dus je hebt een Perilex stekker nodig. Deze wordt helaas niet gratis meegeleverd.

Extra snel koken met deze inductie kookplaat

Soms wil je gewoon snel je eten op tafel hebben. Met de boostfunctie op deze ETNA inductie kookplaat stuur je snel extra vermogen naar de kookzones. Daardoor kookt je eten sneller en kun je sneller aan tafel.  Als je tijdens het koken afgeleid wordt, dan kun je de kookplaat pauzeren met de pauzeknop. De instellingen worden onthouden zodat je niet alles opnieuw hoeft in te stellen. Kun je je weer focussen op het koken? Zet dan met 1 druk op de knop het apparaat weer aan.

Je bedient deze kookplaat vlot met de tiptoetsen en daarbij heb je keuze uit 10 kookstanden. De kookplaat heeft geen speciale braadsensor voor het bereiden van vlees. Je zult dus zelf de temperatuur van je braadpan in de gaten moeten houden.

Zoek je een zelfdenkende inductie kookplaat met een flexibele indeling? Dan is deze ETNA KIF680DS iets voor jou.

Plus- en minpunten
10 kookstanden – Flexibele kookzones – Aankookautomaat
Geen braadsensor – Perilex kabel niet meegeleverd – Geen warmhoudfunctie
AEG IKE95454XB Bekijk prijzen
Aantal kookzones: 5
Flexibele kookzones: Ja
Aantal kookstanden: 14

Vergeet jij ook wel eens om de afzuigkap aan te zetten als je gaat koken? Met deze AEG IKE95454XB is dat verleden tijd. Tenminste, als je een Hob2Hood afzuigkap hebt. Deze kookplaat schakelt namelijk automatisch de Hob2Hood afzuigkap in op de juiste instellingen zodra je je pannen op de kookplaat zet. Andere handigheidjes zijn:

 • schuifregelaar voor snel instellen van de temperatuur
 • brugfunctie koppelt kookzones tot grotere kookzones
 • restwarmte indicatie met 3 aanduidingen

Bij deze kookplaat moet je nog wel apart een 5-polige stekker voor krachtstroom bestellen.

De flexibele kookzones van deze AEG inductie kookplaat

Bij deze AEG IKE95454XB kookplaat hoef je niet te kijken waar je je pannen precies neerzet. De flexibele kookzones passen zich automatisch aan op de grootte van je pan. Zet je pan op het kruisje en de sensoren zien vanzelf waar de warmte naartoe moet.

Dankzij de boostfunctie is je eten supersnel gaar. Handig als je nog even snel wat saus wilt opwarmen of als je gewoon weinig tijd hebt om te koken. Aan veiligheid is ook gedacht. Zo heeft deze kookplaat een kinderbeveiliging en een korte pauze-functie waarmee je het koken tijdelijk onderbreekt. De aankookautomaat zorgt dat je eten niet overkookt en dat scheelt weer wat schoonmaakwerk.

Als je een praktische kookplaat zoekt die automatisch je afzuigkap kan aanzetten, dan is deze AEG IKE95454XB de beste inductie kookplaat met afzuiging.

Plus- en minpunten
Zet automatisch je Hob2Hood afzuigkap aan – Flexibele kookzones - Aankookautomaat
Aparte 5-polige stekker nodig - Geen braadsensor – Geen warmhoudfunctie
ETNA FIV560ZWA Bekijk prijzen
Aantal kookzones: 4
Flexibele kookzones: Nee
Aantal kookstanden: 10

Zet je slowcooker maar aan de kant, want met dit inductie fornuis van ETNA laat je jouw stoofschotels gewoon in de heteluchtoven gaar worden. Bovenop zit een inductie kookplaat met 4 kookzones waar je je aardappelen, groente en vlees klaarmaakt. Op de kookplaat is helaas geen ruimte voor grote of langwerpige pannen. Je kunt deze wel kwijt in de oven.

De kookplaat bedien je met tiptoetsen terwijl je het fornuis met de draaiknoppen instelt. Dankzij de boostfunctie in de kookplaat kun je extra snel koken. Andere handige functies van de kookplaat zijn:

 • aankookautomaat die beschermt tegen overkoken
 • automatische uitschakelfunctie
 • panherkenning

Deze kookplaat heeft helaas geen flexibele kookzones maar alleen 4 aparte kookzones met panherkenning. De kookplaat heeft wel 10 hittestanden zodat je altijd de juiste temperatuur kunt instellen.

Heteluchtoven met talloze functies

Het is natuurlijk heel handig om een oven onder je kookplaat te hebben. Zo bak je een lekkere appeltaart voor het toetje, terwijl je op de kookplaat een lekkere curry klaarmaakt. De elektrische oven heeft 5 inschuifhoogten voor de meegeleverde bak- en ovenplaat. Er zitten veel functies op, zoals boven- en onderwarmte, turbo hetelucht en een grillfunctie. De oven kun je verhitten tot 270 ºC en dat is voldoende voor de meeste ovenschotels en taarten.

Wil je je kookplaat en je oven dicht bij elkaar hebben? Kies dan voor dit handige inductie fornuis van ETNA.

Plus- en minpunten
4 kookzones – Incl. heteluchtoven met grill - Aankookautomaat
Geen flexibele kookzones – Geen ruimte voor lange pannen – Oven heeft geen timer
AEG IKB64301XB Bekijk prijzen
Aantal kookzones: 4
Flexibele kookzones: Nee
Aantal kookstanden: 9

Deze AEG IKB64301XB inductie kookplaat kwam als beste uit de test van de Consumentenbond en scoorde daar een 7,6. Wat maakt deze kookplaat zo goed? De volgende punten kwam duidelijk naar voren:

 • tiptoets bediening reageert goed
 • zeer gelijkmatige warmteverdeling
 • genoeg ruimte voor 4 pannen

Deze kookplaat heeft 4 kookzones en een boostfunctie waarmee je eten razendsnel gaar kookt. Gaat dat te snel? Gebruik dan gewoon de aankookautomaat die de kookzone automatisch terugschakelt als de gewenste temperatuur is bereikt. Of regel snel de temperatuur met de schuifregelaar.

Schakel automatisch de afzuigkap in met deze inductie kookplaat

Er zijn geen flexibele zones in deze kookplaat, dus er is helaas geen ruimte voor grillplaten of andere langwerpige pannen. Heb je een Hob2Hood afzuigkap, dan schakelt de kookplaat deze automatisch in met de juiste instellingen. De meegeleverde elektriciteitskabel is helaas niet te gebruiken. Je moet er dus apart een andere stekker bij kopen.

Wil je graag een kookplaat wil die heel makkelijk te gebruiken is? Kies dan voor deze inductie kookplaat die is verkozen tot beste koop van de Consumentenbond

Plus- en minpunten
4 kookzones – Schakelt automatisch de Hob2Hood afzuigkap in
Geen flexibele zones – 5-polige Perilex kabel apart bijkopen – Geen ruimte voor lange pannen
Door: Agnes

Agnes is samen met haar team verantwoordelijk voor de reviews uit verschillende categorieën. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Agnes houdt van schilderen en paardrijden.