Hoe bouw je een inductie kookplaat in?

Je kookt nog op gas in je oude woning en wilt overstappen op een inductie kookplaat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want er komt best veel bij kijken om een inductie kookplaat aan te sluiten in huis. We zetten hier enkele adviezen voor je op een rijtje.

Zo sluit je een inductie kookplaat aan

Je hebt een inductie kookplaat gevonden die past bij jouw behoeften en je goed vindt passen in je keuken. Dan is het nu tijd om te onderzoeken of je huis en keuken al helemaal klaar zijn voor inductie. Let daarbij op het volgende:

  • Je inductie kookplaat moet in je aanrecht passen. Het gat waar de kookplaat ingaat is altijd kleiner dan de kookplaat zelf. Ook moet je aanrechtblad dik genoeg zijn om de glasplaat te kunnen dragen. Let hierop als je een kookplaat koopt. Misschien is het beter om ook je aanrechtblad aan te passen?
  • Heb je een oude 1-fase-aansluiting in je keuken? Dat is niet genoeg om alle ‘pitten’ aan te zetten van je kookplaat. Je moet misschien een nieuwe groep of een nieuwe stoppenkast laten plaatsen.
  • Je moet vaak een geaard stopcontact hebben voor een inductie kookplaat. Deze heeft vijf pinnetjes (5-polig).

Inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

Voor de meeste inductie kookplaten is een zogenoemde 2-fasen-aansluiting genoeg (dat zijn twee pinnetjes in je meterkast). Wanneer je ook een ingebouwde afzuiging in je kookplaat wilt hebben, heb je een zogenoemde krachtstroom-aansluiting nodig (3-fasen-aansluiting). Deze kookplaten zijn vaak ook veel breder en nemen dus meer ruimte in op je aanrecht dan een gewone kookplaat of een gasplaat.

Voordelen van inductie

Een inductieplaat aansluiten is zoals je leest een flink werk in een oud huis. In nieuwe huizen is meestal al een gepaste aansluiting en stoppenkast geplaatst. Koken op inductie wordt namelijk gezien als de toekomst. Gas is eindig als brandstof en ook redelijk brandgevaarlijk. Keramisch koken geeft aan de andere kant niet de kracht om iets krokant te bakken zoals inductie dat wel kan.