Hoe werkt een inductie kookplaat met afzuiging?

Door: Agnes
Laatste update: 27 oktober 2022

Tijdens het koken komen er veel dampen en geuren vrij. De afzuigkap is bedoeld om deze dampen af te voeren. Je ziet echter steeds vaker geen afzuigkap meer boven het aanrecht, maar eentje die al is ingebouwd in de inductie kookplaat. Hoe werkt zo’n ingebouwd afzuigsysteem en wat is het voordeel hiervan?

Zo werkt een ingebouwd afzuigsysteem

Een kookplaat met een ingebouwd afzuigsysteem werkt aan de hand van een soort motorblok. Deze afzuiging wordt ook wel downdraft genoemd. Het motorblok zuigt de warme lucht die normaal gesproken omhooggaat juist op naar beneden. Dat doet de motor aan de hand van het opzuigen van de warme lucht met een snelheid van vier meter per seconde. Dat is sneller dan de lucht zou opstijgen.

Daarom gaat de warme lucht naar beneden en niet naar boven. Het voordeel van afzuigen via zo’n downdraft systeem is dat je keuken schoner blijft omdat vetdeeltjes en dampen niet op kunnen stijgen. Daarnaast ziet een ingebouwde kookplaat er mooier uit omdat er geen lelijke afzuigkap meer nodig is.

Nadelen van een ingebouwde afzuiging in je kookplaat

Een ingebouwde afzuiging is dus beter voor je keuken en ziet er mooier uit. Helaas heeft deze kookplaat ook enkele nadelen. Je vindt de nadelen hieronder:

  • Een kookplaat met afzuiging is vaak erg breed, 90 centimeter, waardoor je meer ruimte nodig hebt dan een gangbaar model.
  • Ook is er onder de plaat meer ruimte nodig voor het motorblok. Het is daardoor lastig de kookplaat in te bouwen in een bestaande keuken en bijvoorbeeld te combineren met een oven.
  • Je hebt een speciale aansluiting nodig, een zogenoemde 3-fasen-aansluiting, om deze kookplaat met afzuiging te plaatsen in je keuken.
  • De aanschaf van een kookplaat met afzuiging is duurder dan een losse afzuigkap en kookplaat.

Een kookplaat laten plaatsen

Om een kookplaat met afzuigsysteem te laten plaatsen kun je het beste een vakman bellen. Meestal zul je in een ouder huis ook een nieuwe aansluiting aan moeten leggen in je stoppenkast. In nieuwe huizen is zo’n aansluiting vaak al geplaatst.

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer