Is een inductie kookplaat gevaarlijk?

Door: Agnes
Laatste update: 27 oktober 2022

Met koken moet je altijd voorzichtig zijn voor je handen. Natuurlijk wanneer je gaat snijden, maar ook wanneer je bezig bent met pannen op een vuur. Is overstappen van gas naar inductie een veilige keuze of is een inductie kookplaat juist gevaarlijk?

Gevaren van een inductie kookplaat

Inductie werkt aan de hand van een verwarmingselement dat de inductiespoel wordt genoemd. Dit geeft stroom af van 20-100 kHz. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer een magnetisch veld. Contact met een pan zorgt daardoor voor hitte. Omdat de stroomgolven soms kunnen lekken in de pan of zelfs naar het lichaam van mensen, zijn er belangrijke voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er een zogenoemde Laagspanningsrichtlijn (2006/95/EG) en zijn er regels en wetten om deze inductie kookplaten veilig te maken. Desondanks is het beter niet te lang dicht in de buurt te staan van de kookplaat, op te passen met zwangeren en mensen met pacemakers. Ook potten die bol staan of metalen lepels in de pan zijn geen goed idee.

Voordelen van inductie die veiligheid juist bevorderen

Hoewel inductie enkele nadelen heeft, zijn er ook voordelen te noemen van inductie die de veiligheid juist bevorderen. We sommen hieronder een paar voordelen op:

  • Inductieplaten schakelen zichzelf uit als er geen pan op de plaat staat. Gasstellen en keramische kookplaten doen dit (meestal) niet.
  • Koken op elektriciteit is veel minder brandgevaarlijk dan op gas.
  • Gas kan problemen met een koolstofmonoxidelek (CO) geven. Dit is een giftig gas dat vrijkomt bij verbranding. Een koolstofmonxidemelder kan hierbij helpen.

Een inductie kookplaat aansluiten

Het is altijd beter om de inductie kookplaat aan te sluiten op een aparte groep in de meterkast om mogelijke kortsluiting te voorkomen. Vaak heb je ook een geaard stopcontact nodig voor je kookplaat. In nieuwere huizen is dit doorgaans allemaal al geplaatst omdat daar niet meer op gas gekookt wordt.

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer