Waarom kiezen voor een inductie kookplaat?

We koken steeds vaker op een inductie kookplaat in plaats van op gas. Toch is nog niet iedereen overgestapt. Wat zijn eigenlijk de voordelen van inductie en hoe kun je overstappen op inductie? We leggen het je hier uit.

Waarom koken op inductie een goed idee is

Koken op inductie werkt aan de hand van magnetisme die warmte veroorzaakt tussen de plaat en jouw pan. Het is een elektrische manier van koken. Je hebt dus geen gas meer nodig. Inductieplaten hebben een aantal voordelen ten opzichte van gas en ook keramisch koken, dat werkt aan de hand van hitte:

  • Inductieplaten schakelen zichzelf uit als er geen pan op de plaat staat. Dit gebeurt niet bij zowel gas als keramisch koken.
  • Inductieplaten worden veel warmer dan keramische platen en zijn daarmee vrijwel zo effectief als gas.
  • Het instellen van de temperatuur voor een stoofgerecht is makkelijker op inductie dan bij gas. Je hebt meestal ook geen warmhoudplaatje meer nodig.
  • Inductie kookplaten hebben vaak een ingebouwde timer, zo kun je perfect bijhouden wanneer je kip of vis bijvoorbeeld perfect gebakken is.
  • Als je overstapt naar inductie heb je soms andere pannen nodig die magnetisch zijn.

Nadelen van inductieplaten

Koken op inductie heeft twee belangrijke nadelen. Ten eerste kunnen etensresten snel aankoeken op de plaat. Daarnaast is schoonmaken een secuur werkje als eten aankoekt. Je mag het glas niet beschadigen. Gelukkig zijn er speciale middelen voor en een speciaal glasmesje dat de plaat niet beschadigt. Daarnaast moet een inductie kookplaat altijd aangesloten worden op een apart net en soms ook op een geaard stopcontact. In een oude woning betekent dat een kleine verbouwing.

Daartegenover staat dat gas een fossiele brandstof is waarvan de prijs snel kan stijgen. In nieuwe huizen wordt daarom ook nooit meer een gasstel geplaatst. Keramische kookplaten hebben als nadeel dat ze niet automatisch uitschakelen en doorgaans minder warm worden dan inductie kookplaten.