Beste kattenbak 2023. 5x kattenbakken

Laatste ge-update in door Jasper

In ruim 23% van de Nederlandse huishoudens lopen één of meerdere katten rond. Met een kattenbevolking van 2,9 miljoen zijn er dus heel wat kattenbakken nodig. Gelukkig zijn er kattenbakken in allerlei soorten en maten. Hoe kies je daar nou de beste kattenbak uit?

Met deze review helpen we je met kiezen. Is de kattenbak verschonen niet jouw favoriete bezigheid? Dan kun je een zelfreinigende kattenbak overwegen. Hou je het liever simpel? Dan is een open kattenbak of een gesloten kattenbak een optie. Je vindt ze allemaal in deze kattenbaktest.

De winnaar verklappen we alvast: de bekende Curver kattenbak is de beste kattenbak van 2023. Deze trendy kattenbak met rotanlook is makkelijk te reinigen dankzij de uitschuifbare lade. En door de opstaande rand blijven de kattenbakkorrels netjes in de bak.

Curver kattenbak Bekijk prijzen
Type: Gesloten
Met lade: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Hierom zijn we fan:
Uitschuifbare lade – Gemaakt van 95% gerecycled materiaal – Afneembare kap
Let hierop:
Geurfilter lijkt niet erg nuttig – Rooster maakt de bak erg krap

Met de stijlvolle Curver kattenbak beginnen we deze review. Deze verantwoorde kattenbak is gemaakt van 95% gerecycled materiaal. Deze kattenbak heeft een rotanlook en wij vinden dat er een stuk chiquer uitzien dan de gemiddelde kattenbak.

Nadat we de Curver kattenbak hadden uitgepakt, viel het ons op dat de kattenbak niet heel erg groot is. Het is dus minder geschikt voor een kater of grote kat. Met afmetingen van 51 x 38,5 x 39,5 cm neemt de bak niet veel ruimte in. Als je klein behuisd bent, dan is dat wel een groot voordeel.

Deze Curver kattenbak is praktisch dankzij het schepje en rooster

In de bodem van de Curver kattenbak zit een rooster, wat wij niet heel praktisch vonden. Onze kat had daardoor nauwelijks ruimte om te draaien in de kattenbak. We hebben het rooster uit de bak gehaald en dat werkte veel beter.

Handig is het schepje wat onder een klepje bovenin de kattenbak zit. Er zit ook een koolstoffilter in. Omdat het een open kattenbak is, hebben we twijfels bij het effect van dit filter. De geur kan namelijk gewoon via het klapdeurtje naar buiten zodat je de bak nog steeds ruikt.

Beste koop kattenbak 2022 met uitschuifbare lade

Omdat de kap afneembaar is en de lade uitschuifbaar, maak je de kattenbak heel makkelijk schoon. Je kat kan makkelijk naar binnen door het klapdeurtje wat aan de voorkant zit. Je kat kan dus de kattenbakvulling eruit lopen. Dit in tegenstelling tot de Savic Hop In kattenbak, waar de ingang bovenop zit.

Door de volgende pluspunten vinden we deze Curver kattenbak de beste koop kattenbak 2022:

 • Trendy rotanlook
 • Uitschuifbare lade
 • Afneembare kap

Door de trendy rotanlook staat deze kattenbak mooi in elk interieur

Savic Hop In Bekijk prijzen
Type: Gesloten
Met lade: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Hierom zijn we fan:
Kattenbakvulling blijft netjes in de bak – Niet toegankelijk voor honden of kleine kinderen
Let hierop:
Geen mooi design – Geen uitschuifbare lade – Lastig schoon te maken

De Savic Hop In kattenbak is de volgende kattenbak die we hier reviewen. In vergelijking met de Curver kattenbak ziet hij er minder trendy uit en de ingang zit aan de bovenkant in plaats van aan de zijkant. Je kat moet er dus van bovenaf in springen. Het is wel een ruime kattenbak.

We vinden het een groot voordeel dat de kattenbakkorrels niet uit deze bak kunnen vallen. De kattenbakkorrels blijven met dit systeem mooi in de bak liggen. Handig als je niet elke dag gemorste kattenbrokjes en kattengrit wilt opruimen.

Deze kattenbak verschonen is niet zo eenvoudig

We zijn geen fan van de kattenbak verschonen. Wat we dan ook erg misten bij deze kattenbak, is een uitschuifbare lade zoals bij de kattenbakken van Curver en Skipoo. Zonder zo’n lade moet je de vulling uit de diepe bak scheppen. Bij het vullen moet je steeds de zware zak met kattenbakvulling optillen.

Verder is dit een grote kattenbak. Fijn voor de katten, maar je gebruikt ook meer kattenbakvulling. Ondanks dat deze kattenbak niet zo elegant oogt, is het wel een handige bak voor als je kleine kinderen in huis hebt. Die kunnen niet zomaar bij de binnenkant van dit kattentoilet komen.

Best geteste kattenbak 2022 met veel ruimte

Deze bak is 7 centimeter langer dan de kattenbak van Curver en heeft overal opstaande randen. De kans dat je kat plast op de verkeerde plek is dus nihil. Dat maakt deze bak wel heel hygiënisch. De belangrijkste voordelen van deze bak zijn:

 • Kattenbakvulling blijft in de bak
 • Niet toegankelijk voor kinderen of honden
 • Veel ruimte voor je kat

Deze kattenbak kost nog geen 30 euro en daarvoor krijg je een ruime, goed afgesloten kattenbak.

Omdat de ingang van deze kattenbak aan de bovenkant zit, kunnen er geen kattenbakkorrels uit de bak vallen als je kat zijn behoefte doet.

Skipoo Kattenbak Bekijk prijzen
Type: Gesloten
Met lade: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Hierom zijn we fan:
Mooi design – Kattenbakgrit blijft in de bak – Speciale ring tegen lekkages
Let hierop:
Niet geschikt voor grote katten – Hoge prijsklasse – Katten moeten soms wennen

De derde kattenbak is de Skipoo kattenbak Space Series. Net als de kattenbak van Curver heeft ook deze kattenbak een trendy design. Dat zien we deels terug in de prijs, want dit is een van de duurdere kattenbakken uit deze test. We waren benieuwd wat je daarvoor krijgt.

Bij het uitpakken van de Skipoo kwam er een mooie kattenbak tevoorschijn. Qua grootte zit de bak tussen de Savic Hop In en de Curver bak in. Er is dus genoeg ruimte voor een gemiddelde huiskat of een kitten. Voor grote katers of grote katten kan het wat aan de kleine kant zijn.

Deze kattenbak verschonen is een eenvoudige klus

Toen we de kattenbak wilden vullen, kwamen we een lade tegen die uitschuifbaar was. De kattenbak van Curver had dit ook en daardoor konden we makkelijk de kattenbak schoon maken. Het ging in ieder geval makkelijker dan bij de Savic Hop In bak.

Bij de Hop In kattenbak zit de gecombineerde in-/uitgang bovenin. Bij deze bak zit de ingang aan de voorkant en de uitgang bovenin. Sommige katten weigeren om bovenop de bak te springen. Met deze Skipoo bak kunnen ze gewoon door het voordeurtje naar binnen.

Beste kattenbak design met waterdichte ring

Als jouw kat sproeit dan is dit een van de beste kattenbakken om te gebruiken. Er zit namelijk een waterdichte urine ring in zodat de bak niet gaat lekken. De bakken van Curver en Savic hadden dit helaas niet.

Deze overdekte kattenbak staat erg mooi in de kamer dankzij het vloeiende design. De bak heeft de volgende voordelen:

 • Lade is uitschuifbaar
 • Geen nare geurtjes
 • Kattenbakvulling wordt er niet uit gelopen
 • Waterdichte ring tegen lekkage

Door het fraaie en ook praktische uiterlijk vinden wij dit de Beste kattenbak design.

Ondanks de hoge prijs is dit een hele praktische kattenbak. O.a. door de speciale ring tegen lekkages, die zorgt dat je vloer schoon blijft.

Verkrijgbaar bij:
Imac Easy Cat Bekijk prijzen
Type: Gesloten
Met lade: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Hierom zijn we fan:
Ruime kattenbak – Afneembare kap – Koolstoffilter
Let hierop:
Geen mooi design – Kat loopt kattenbakvulling eruit - Geen schuiflade

Nu zijn we toe aan de Imac Kattenbak Easy Cat kattenbak. Dit is een zeer betaalbare kattenbak met een eenvoudig model.  Het is een gesloten kattenbak waarbij de bovenkap en de bak verbonden zijn met sluitclips. Deze kattenbak heeft dus geen lade zoals de kattenbakken van Skipoo en Curver.

We vinden het wel een nadeel dat je de bak helemaal uit elkaar moet halen om je kat een schone kattenbak te kunnen geven. Door deze constructie is de bak wel geschikt voor kattenbakzakken. We gebruiken ze zelf niet, maar hebben de bak gevuld met kattenbakkorrels.

Alleen een zelfreinigende kattenbak is praktischer

De kattenbak heeft een klapdeurtje aan de voorkant waar je kat doorheen moet om op de bak te gaan. Onze kat begreep meteen hoe dat werkte, in tegenstelling tot de bakken van Savic Hop In en de Skipoo waar de in- en uitgang aan de bovenkant zit.

Deze traditionele kattenbak heeft niet zo’n mooi design als de bakken van Skipoo en Curver, maar is wel makkelijk schoon te maken. Ondanks dat er geen schuiflade in zit, kun je de bovenkap er makkelijk af halen en de vieze kattenbak meenemen om te verschonen.

Beste kattenbak gesloten, met veel ruimte voor je kat

Met afmetingen van 50 x 40 x 40 cm heeft je kat genoeg ruimte om rond te draaien en te graven. Het grit blijft dan goed in de bak liggen, maar niet zo goed als bij de Skipoo of de Savic Hop In. Omdat de ingang ook de uitgang is, nam onze kat wel wat grit mee de kamer in.

De Easy Cat heeft een koolfilter aan de bovenzijde wat vieze luchtjes tegengaat. Dat werkt goed, zolang het deurtje dicht blijft. De pluspunten van deze Easy Cat kattenbak zijn:

 • Ruime kattenbak van hoge kwaliteit
 • Met kattenbakschep die je kunt opbergen in de kap
 • Deur en koolfilter voorkomen nare geurtjes
 • Met handvat voor gemakkelijk verplaatsen

Vanwege deze punten en de gunstige prijs is dit wat ons betreft de beste gesloten kattenbak.

Omdat deze kattenbak geen schuiflade heeft, moet je bij het schoonmaken de bovenkap eraf halen. Dat is meer werk dan wanneer de kattenbak een schuiflade heeft.

Verkrijgbaar bij:
Savic Iriz Bekijk prijzen
Type: Open
Met lade: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Hierom zijn we fan:
Goedkope kattenbak – Makkelijk schoon te maken – Geschikt voor grote katten
Let hierop:
Geuren blijven niet in de bak – Kat loopt grit er een beetje uit

Voor de meeste katten is een rustig hoekje voldoende om hun behoefte te doen. We testen hier de Savic Iriz, een eenvoudige kattenbak  die speciaal is geschikt voor jonge katten, zieke of oudere katten dankzij de lage instap met een hoogte van 14 cm.

Deze bak heeft geen afneembare bovenkant zoals de vorige kattenbakken uit deze review. Het is dus een open kattenbak en dat maakt ‘m ook geschikt voor een grote kat of kater. De gesloten kattenbakken van Skipoo, Curver, Imac en Savic hadden onvoldoende ruimte voor grote katten.

Voordeliger dan zelfreinigende kattenbakken

Een nadeel van zo’n open bak zijn de onaangename geurtjes die je sneller ruikt als je langs de bak loopt. Gelukkig blijven de kattenbakkorrels wel redelijk goed in de bak liggen dankzij de afneembare rand. Er ligt wel meer grit buiten de bak dan bijvoorbeeld bij de kattenbakken van Skipoo of Savic.

Qua prijs is deze kattenbak de goedkoopste van onze review. De bak is goedkoper dan zelfreinigende kattenbakken en erg geschikt als extra kattenbak voor kittens of een zieke kat. Lees hier meer over het beste kittenvoer.

Beste kattenbak open die je makkelijk schoonmaakt

Deze kattenbak schoon houden is super makkelijk. Je schept de urine klonten er makkelijk uit zodat het overige grit schoon blijft. Je hoeft de bak niet op te tillen en je hoeft ‘m ook niet uit elkaar te halen. Je hoeft alleen maar de bak schoon te maken als het grit aan vervanging toe is.

 • Lage instap, geschikt voor oude of zieke katten
 • Genoeg ruimte voor katers en grote katten
 • Voordelige kattenbak

Vanwege het gebruiksgemak en de lage prijs vinden wij dit een uitstekende open kattenbak.

Door de lage instap is deze kattenbak zeer geschikt voor zieke of oude katten en kittens

Product Type Met lade Geschikt voor kittens
Curver kattenbak Curver kattenbak
Beste koop
Gesloten Bekijk prijzen
Savic Hop In Savic Hop In
Best geteste
Gesloten Bekijk prijzen
Skipoo Kattenbak Skipoo Kattenbak
Beste design
Gesloten Bekijk prijzen
Imac Easy Cat Imac Easy Cat
Beste gesloten
Gesloten Bekijk prijzen
Savic Iriz Savic Iriz
Beste open
Open Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit