Beste kattenbakvulling 2023. 5x de beste kattenbakvullingen

Door: Jasper
Laatste update: 22 september 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Met de beste kattenbakvulling van 2023 blijft de kattenbak fris en voorkom je vieze geurtjes in huis. Maar welke kies je voor jouw kat? Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling, van klontvormende kattenbakvulling tot kattenbakvulling die biologisch afbreekbaar is.

Daarbij moet je ook rekening houden met je kat. Als je kat kattenbakvulling eet of je hebt een kitten, dan kan dat van invloed zijn op de keuze van het kattengrit. Om je keuze iets makkelijker te maken, hebben we vijf verschillende kattenbakvullingen voor je getest.

De Biokat’s Classic Fresh vulling stak met kop en schouders boven de rest uit. Deze klontvormende kattenbakvulling is makkelijk in gebruik en heeft een heerlijke lentegeur. Zo ruikt de kattenbak altijd fris.  Benieuwd wat wij van de andere kattenbakvullingen vonden? Lees dan onze reviews hieronder.

Beste kattenbakvulling

 1. Beste koop: Biokat’s Classic fresh
 2. Best geteste: Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling
 3. Beste klontvormende kattenbakvulling: Biokat’s Diamond Care Fresh
 4. Beste kattenbakvulling kittens: Catsan Hygiene Plus
 5. Beste kattenbakvulling tegen geur: Extreme Classic Babypoeder Geur

Kattenbakvulling vergelijken

Product Klontvormend Gemaakt van Geur toegevoegd
Ja Klei Ja Bekijk prijzen
Nee Zaagsel Nee Bekijk prijzen
Biokat’s Diamond Care Fresh Beste klontvormende kattenbakvulling
Ja Klei Ja Bekijk prijzen
Catsan Hygiene Plus Beste kattenbakvulling kittens
Nee Kalk Nee Bekijk prijzen
Extreme Classic Babypoeder Geur Beste kattenbakvulling tegen geur
Ja Klei Ja Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop Biokat’s Classic fresh

Hierom zijn we fan:
 • Geur blijft lang hangen
 • Stuift niet
 • Blijft goed in de kattenbak liggen
Let hierop:
 • Te grof voor kittens
 • Klontvorming is wisselend
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 20,49
Klontvormend: Ja
Gemaakt van: Klei
Geur toegevoegd: Ja
Merk: Biokat’s

Met de Biokat’s Classic Fresh korrels beginnen we deze review. Bij het openen van de zak kwam ons al meteen een heerlijke frisse geur tegemoet. Deze kattenbakvulling heeft de AromaProtect Formula die nare geurtjes insluit en daarna de frisse lentegeur vrijgeeft.

We waren benieuwd hoe lang deze geur bleef hangen, dus we hebben een kattenbak gevuld met Biokat’s Classic fresh en onze kat als vrijwilliger aangewezen. Nadat ze een paar keer op de bak was geweest, vonden wij het nog steeds behoorlijk fris ruiken. Een pluspunt dus.

De beste voor volwassen katten: biokat’s classic

Deze Biokat’s korrels zijn gemaakt van natuurlijk klei. De korrels hebben verschillende groottes, maar over het algemeen vinden wij het een grovere kattenbakvulling. Voor onze volwassen kat was dat geen probleem, maar voor kittens met kleine pootjes  zouden we deze korrels niet aanraden.

Qua klontvorming waren we iets minder tevreden. Bij onze kat werden wel klonten gevormd, maar ze waren los en vielen bij het uitscheppen makkelijk uit elkaar. Uit reviews van gebruikers blijkt dat de klontvorming kan wisselen per kat. We raden dus aan om het gewoon uit te proberen.

Beste koop met frisse geur

Het voordeel van deze Biokat’s vulling is dat het niet stuift en de kat het nauwelijks uit de kattenbak loopt. Het ligt dus niet door je hele huis heen. Onze kat knoeit nogal graag met haar kattenbrokken, dus wij vonden het zeker een pluspunt dat deze vulling gewoon in de kattenbak bleef liggen.

De belangrijkste positieve punten zijn:

 • Gemaakt van duurzame klei
 • Met frisse geur
 • Niet stoffig

Door de gunstige prijs en de genoemde pluspunten vinden we deze Biokat’s Classic fresh korrels de beste kattenbakvulling.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 22:00 besteld, morgen in huis + gratis verzending vanaf €29,-

Best geteste Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling

Hierom zijn we fan:
 • Absorbeert geurtjes perfect
 • Goedkoop
 • 100% natuurlijk
Let hierop:
 • Niet klontvormend
 • Speciale PeeWee kattenbak nodig
 • Niet geschikt voor dunne ontlasting
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 44,99
Klontvormend: Nee
Gemaakt van: Zaagsel
Geur toegevoegd: Nee
Merk: PeeWee

Nummer twee in onze test is de Peewee kattenbakvulling, gemaakt van houtkorrels. De korrels zijn gemaakt met zaagsel van de Zweedse fijnspar. De samenstelling is dus anders dan een silica kattenbakvulling of de Biokat’s Classic fresh korrels van klei.

Peewee raadt aan om deze niet klonterende kattenbakvulling te gebruiken in een speciale kattenbak van hetzelfde merk. Als de kat erop plast, dan vallen de houtkorrels uit elkaar waarna het zaagsel zich onderin de kattenbak verzamelt. Het is dus geen klontvormende kattenbakvulling zoals bij Biokat’s.

Een natuurlijke, niet klonterende kattenbakvulling

De PeeWee kattenbakvulling is 100% biologisch afbreekbaar. Het is ook makkelijk te gebruiken en heel voordelig. In de bovenbak hoeft maar een laagje van 2 cm PeeWee houtkorrels te liggen en het vuile zaagsel haal je er 1x per week uit. En met een zak van 9 kilo PeeWee houtkorrels doe je 4 maanden.

Deze kattenbakvulling is een niet klontvormend kattengrit waar je zelf de ontlasting van je kat uit moet scheppen. Niet iedereen vindt dat even prettig, dus dat kan een nadeel zijn. Het grote voordeel is dat je met deze korrels geen stinkende kattenbak meer hebt.

Best geteste kattenbakvulling 2023 die alle geur absorbeert

De samenstelling van de ontlasting van je kat hangt een beetje af van welk voer voor kittens of katten je gebruikt. Dunne ontlasting kun je lastig uit de kattenbak scheppen als je deze korrels gebruikt. Iets om rekening mee te houden.

De pluspunten op een rij:

 • Zuinig in gebruik
 • Absorbeert geurtjes uitstekend
 • 100% natuurlijk

Wat ons betreft is dit de best geteste kattenbakvulling 2023. Het is zuinig in gebruik en absorbeert wekenlang alle vieze geurtjes.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste klontvormende kattenbakvulling Biokat’s Diamond Care Fresh

Hierom zijn we fan:
 • Neutraliseert geurtjes
 • Makkelijk in gebruik
 • Geschikt voor kittens
Let hierop:
 • Grit wordt uit de kattenbak gelopen- Relatief dure kattenbakvulling
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 10,99
Klontvormend: Ja
Gemaakt van: Klei
Geur toegevoegd: Ja
Merk: Biokat’s

De derde kattenbakvulling die we hier reviewen is er weer eentje van Biokat’s. Eerder hebben we de Classic Fresh kritisch bekeken en dat gaan we nu doen met de Diamond Care Fresh. Dit is een klonterende kattenbakvulling, gemaakt van fijne korrels van klei, actieve kool en aloë vera.

De samenstelling is dus anders dan de Bioklat’s Classic Fresh, die gemaakt was van klei en de AromaProtect Formula tegen nare geurtjes. Bij de Diamond Care Fresh zorgt de actieve kool voor neutralisatie van nare geurtjes zodat de stinkende kattenbak tot het verleden behoort.

Klontvormende kattenbakvulling met fijne korrels

Deze kattenbakvulling heeft fijne korrels die de urine en ontlasting goed absorberen. Wij vonden de klontvorming beter dan bij de Classic Fresh kattenbakvulling. De klonten waren stevig en vielen niet makkelijk uit elkaar. We vinden dit dan ook een hele hygiënische kattenbakvulling.

Beste klontvormende kattenbakvulling

In tegenstelling tot de houtkorrels van PeeWee, vormt deze kattenbakvulling wel goede klonten. De kleine korrels zijn ook geschikt voor kittens en de toegevoegde geuren van o.a. babypoeder vonden wij heel lekker ruiken. Een minpuntje is wel dat de kat bij ons het grit uit de bak liep.

Het lag dus op de grond naast de gemorste kattenbrokjes en de stofzuiger moest eraan te pas komen. We vonden wel dat de geur erg lang bleef hangen, dus dat is zeker een pluspunt van deze kattenbakkorrels.

De belangrijkste voordelen van deze kattenbakkorrels:

 • Goede klontvorming
 • Fijne geur van babypoeder
 • Kleine korrels, geschikt voor kittens

Deze kattenbakvulling heeft een goede klontvorming zodat je makkelijk de kattenbak kunt schoonmaken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste kattenbakvulling kittens Catsan Hygiene Plus

Hierom zijn we fan:
 • Fijne korrel
 • Absorbeert geurtjes zeer snel
 • Gunstige prijs
Let hierop:
 • Niet klonterend
 • Mag niet in de GFT bak
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 18,89
Klontvormend: Nee
Gemaakt van: Kalk
Geur toegevoegd: Nee
Merk: Catsan

De volgende kattenbakvulling die we hier reviewen is Catsan Hygiëne Plus. Deze kattenbakvulling bestaat uit fijne poreuze mineraalkorrels van kwartszand en kalk die vocht snel absorberen. In tegenstelling tot de Biokat’s Diamond Care Fresh is dit geen klonterende kattenbakvulling.

Aan deze silica kattenbakkorrels zijn geen geuren toegevoegd omdat de korrels zelf de geuren heel effectief absorberen. We moesten wel zelf de ontlasting uit de kattenbak scheppen. Dit mag niet bij het GFT-afval, dus we hebben het bij het huishoudelijk afval gegooid.

Vieze geurtjes zijn verleden tijd

De kleine minerale balletjes uit Catsan Hygiene Plus zijn perfect voor kittens maar ook voor grotere katten. De fijne poreuze mineraalkorrels bleven bij onze kat nauwelijks tussen haar pootjes zitten dus er lag weinig buiten de bak. Behalve natuurlijk wat kittenvoer.

Beste kattenbakvulling kittens met een fijne korrel

Dit is een niet klontvormende kattengrit en sommige katteneigenaren vinden dat niet prettig. Het maakt lastiger schoon dan een kattenbakkorrel die wel klonten vormt. Door de geurabsorptie zullen kittens sneller wennen aan de kattenbak.

De sterke punten van deze kattenbakvulling zijn:

 • Absorbeert geurtjes snel
 • Stofvrij
 • 100% natuurlijk materiaal

Zoek je een goede kattenbakvulling voor je kittens? Dan is deze Catsan Hygiene Plus Kattenbakvulling zeker het overwegen waard.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 22:00 besteld, morgen in huis + gratis verzending vanaf €29,-

Beste kattenbakvulling tegen geur Extreme Classic Babypoeder Geur

Hierom zijn we fan:
 • Stofvrij
 • Geschikt voor kittens
 • Zuinig in gebruik
Let hierop:
 • Vrij duur kattengrit
 • Vormt soms grote zware klonten
 • Niet biologisch afbreekbaar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 24,99
Klontvormend: Ja
Gemaakt van: Klei
Geur toegevoegd: Ja
Merk: EXTREME CLASSIC

De laatste kattenbakvulling uit onze review is de kattenbakvulling van Extreme Classic. Net als de Biokat’s Classic fresh korrels en de Biokat’s Diamond Care Fresh is dit weer een klonterende kattenbakvulling. Zorgt het dieet van je kat voor dunne ontlasting? Dan is deze kattenbakvulling minder geschikt.

Bij het openen van de zak kwam de geur van babypoeder ons meteen tegemoet, net als bij de Biokat’s Diamond Care Fresh.  Daar moet je natuurlijk wel van houden. Door de fijne kleikorrels is dit type kattenbakvulling de beste kattenbakvulling voor kleine kittens, maar natuurlijk ook voor volwassen katten.

Niet biologisch afbreekbaar maar wel stofvrij

Deze kattenbakvulling is niet biologisch afbreekbaar en mag dus niet in de gft bak. Toen we de nieuwe kattenbakvulling in de bak deden, viel het ons op hoe weinig stof er vrijkwam. We vinden dat zeker een pluspunt, omdat het ook gezonder is voor het baasje.

Andere pluspunten:

 • Het grit stuift niet
 • De geur blijft lang hangen
 • Klontert goed

Beste kattenbakvulling tegen geur

De korrels bestaan uit klei en de fijne kleikorrels nemen het vocht goed op. In onze kattenbak ontstonden redelijk stevige klonten, die we makkelijk uit de bak konden scheppen zonder dat ze uit elkaar vielen. Daardoor bleef de rest van het grit ook mooi schoon.

We hadden geen last van een stinkende kattenbak dankzij de toegevoegde geur. Deze kattenbakvulling hoort zeker niet bij de goedkoopste op de markt. Omdat het goede klonten vormt, is het waarschijnlijk wel zuinig in gebruik.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij kattenbakvullingen vergelijken

Om de beste vulling van 2023 te vinden, hebben we vijf verschillende soorten kattenbakvullingen getest. Maar eerst moesten we deze vijf kattenbakvullingen selecteren uit het enorme aanbod wat er te koop is.

We hebben dus eerst bedacht aan welke eisen het moet voldoen. Daarmee hebben we een korte lijst met de belangrijkste selectiecriteria gemaakt. De volgende stap was het selecteren van vijf verschillende kattenbakvullingen die voldeden aan onze eisen, wat we ook hebben getest. Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:

Korrelgrootte – De korrelgrootte van kattengrit is zeker iets om op te letten als je kattenbakvulling gaat kopen. De ene soort kattenbakvulling heeft een grote korrel, de andere middelgrote korrel, een kleine korre;l of een mengsel daarvan.

Net als dat je voor kittens speciaal voer gebruikt, is er ook speciaal kattengrit voor kittens. Dit heeft een kleinere korrel. Volwassen katten kunnen het ook prettig vinden, omdat ze er makkelijk in kunnen graven. Voor deze test hebben we kattenbakvullingen gekozen met verschillende korrelgroottes, van klein tot groot.

Wel/Niet Klontvormend – Als je niet de luxe hebt van een zelfreinigende kattenbak, dan zul je dagelijks de ontlasting van je kat uit de kattenbak moeten scheppen. Met klontvormend kattengrit gaat dat makkelijker dan met niet klonterende kattenbakvulling. In deze review hebben we beide soorten opgenomen.

Geur – De meeste katten en baasjes hebben een gevoelige neus en houden van een frisse kattenbak. We hebben in deze review dan ook een paar soorten kattenbakvulling opgenomen waaraan een geur is toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld de geur van babypoeder zijn of de geur van lavendel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenbakvulling? De Koopgids

Nu je weet welke kattenbakvulling wij de beste van 2023 vinden, wil je misschien nog meer weten over wat de beste kattenbakvulling voor jouw situatie is. In deze Koopgids leggen we uit waarop je moet letten als je kattenbakkorrels gaat kopen.

We zetten hier wat belangrijke eigenschappen op een rij die een rol spelen bij het kiezen van de beste en de juiste kattenbakvulling.

Grove of fijne korrels – Kattenbakvulling kan bestaan uit grove, middelgrote of fijne kattenbakkorrels. De fijnere korrels nemen meer vocht op dan de grove korrels en zijn zuiniger in gebruik. Ze zijn vaak wel stoffiger en dat merk je goed als je de kattenbak vult.

Heb je kittens? Dan zijn de kleinere korrels prettiger voor de kleine pootjes. Een grove kattenbakvulling is meer geschikt voor grote katten. Bovendien blijft het minder aan de vacht van de kat hangen, zodat het minder uit de bak gelopen wordt.

Klontvormend of absorberend – Deze eigenschap is vooral belangrijk bij het schoonmaken van de kattenbak. Klontvormende kattenbakvulling klontert samen als het nat wordt. Daardoor kun je de ontlasting makkelijk wegscheppen zonder de hele bak te verschonen. Hoe fijner de korrel is, hoe beter het vaak klontert. Zo is bijvoorbeeld silica kattenbakvulling erg zuinig in gebruik.

Niet-klontvormende kattenbakvulling klontert niet samen als het nat is, maar absorbeert urine en vocht uit de ontlasting. Je wacht tot het droog is en dan schep je de gedroogde ontlasting eruit. Deze korrels verzadigen snel en dan moet je de hele bak verschonen. Het is dus minder zuinig in gebruik.

Grondstoffen – Kattenbakgrit kan gemaakt worden van verschillende grondstoffen. Zo wordt silicaat kattenbakvulling gemaakt van silicagel wat redelijk milieubelastend is. Kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen (zoals snippers van hout, maisstengels of tarwestengels) is beter voor het milieu.

Composteerbare kattenbakvulling is er eigenlijk niet. Het wordt afgeraden om kattenbakvulling op de composthoop of in de gft bak te gooien, omdat de uitwerpselen toxoplasmose kunnen bevatten. Dus ook al is het grit gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, het afval moet gewoon in de afvalbak.

Stofvrije kattenbakvulling- Sommige kattenbakvullingen zijn erg stoffig. Dit veroorzaakt grijze kattenpootjes op de vloer. Naast gemorst kittenvoer of voer van je kat kun je dan ook nog het grit weg stofzuigen. Fijn grit stoft vaak meer dan grit wat grover van samenstelling is. De hoeveelheid stof verschilt per soort kattenbakvulling.

Geur – Bij de meeste katten gaat de urine vlak na het plassen behoorlijk stinken. En die geur wil je liever niet in je huis hebben. Kattengrit met een toegevoegde geur voorkomt die vervelende geurtjes in je huis. Er worden verschillende luchtjes toegevoegd, zoals de geur van babypoeder, lavendel of aloë vera.

Veelgestelde vragen

Welke kattenbak stinkt niet?

Kies het liefst een bak met een kap, omdat deze de nare luchtjes in de bak houdt. De geur zal zich dus minder door je huis verspreiden. Zorg ook dat de kattenbak schoon blijft en gebruik kattenbakvulling met een geurtje.

Wat is de beste Klontvormende kattenbakvulling?

Goede klonterende kattenbakvulling is de Biokat’s Classic Fresh uit onze review. De BioKat Classic bestaat uit drie verschillende korrels. De speciale korrels vormen goede klonten vormen en zorgen daarnaast voor vulling van de bak.

Welke kattenbakvulling mag bij GFT?

Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet je na gebruik bij het restafval gooien. Het mag dus niet op de composthoop of bij het gft.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *