Beste kettingzaag 2023. 5x de beste kettingzagen

Laatste ge-update in door Jasper

Of je een kettingzaag nu wilt gebruiken om haardhout te zagen of om verschillende dikke bomen en takken in de tuin om te zagen, het is belangrijk om een kwalitatief goede kettingzaag te kopen. Om je hierbij een handje te helpen, hebben we in deze review de beste kettingzagen van 2023 op een rij gezet.

Daarbij hebben we onder meer gelet op het vermogen, het gewicht, de kettingsnelheid en de prijs. Daar is uiteindelijk de Black+Decker CS2040-QS als beste uit de test gekomen. Toch hebben we nog andere verschillende goede kettingzagen in deze review opgenomen. Lees dus snel verder!

BLACK+DECKER CS2040-QS Bekijk prijzen
Vermogen: 2000 Watt
Gewicht: 5,5 kilogram
Kettingsnelheid: 12,5 m/s
Hierom zijn we fan:
Zwaardlengte - Gereedschapsloze kettingspanner - Automatische smering - Vibratie gedempt handvat
Let hierop:
Zwaar - Geluidsniveau

Laten we maar direct beginnen met de beste kettingzaag van 2022, de Black+Decker CS2040-QS. De kettingzaag maakt namelijk gebruik van een gereedschapsloze kettingspanner, waardoor je ook als beginner eenvoudig de ketting kunt spannen. Waar de professionals dit met gereedschap moeten doen, heb jij dit binnen een mum van tijd gedaan.

Krachtige kettingzaag

Daarnaast is ook de zwaardlengte van maar liefst 40 centimeter een van de grote voordelen van deze kettingzaag. Doordat deze zo lang is, is deze zeer geschikt voor het zwaardere zaagwerk, waarbij je moet denken aan bomen van meer dan 35 centimeter in doorsnee.

Dit wordt ook nog eens benadrukt door het vermogen van de kettingzaag. Met een vermogen van 2000 Watt kun je de kettingzaag gebruiken voor:

 • Dikkere bomen
 • Fijn zagen van dikke takken
 • Haardhout op maat zagen

Wil je deze krachtige kettingzaag gebruiken, dan moet je er wel rekening mee houden dat deze aan de zware kant is. Met maar liefst 5,5 kilogram is dit een kettingzaag die minder geschikt is voor urenlang zagen. We adviseren daarom ook om regelmatig pauzes te houden om de veiligheid te verhogen.

Ook aan het geluidsniveau van deze benzine kettingzaag kun je merken dat het om een krachtige motor gaat. Met maar liefst 106 dB produceert deze kettingzaag veruit het meeste geluid in vergelijking met de andere benzine kettingzagen in deze review. Het dragen van oordoppen is dus aan te raden. Deze kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld de cirkelzaag.

Automatische kettingsmering

Kijken we naar het verdere gebruik van de kettingzaag, dan wordt de ketting automatisch gesmeerd. Dit gebeurt door middel van het oliereservoir, waarin ruimte is voor zo'n 200 milliliter olie. Het oliepeil controleren doe je door middel van de oliepeilindicator. Dit is zeker een voordeel ten opzichte van andere kettingzagen.

Een laatste voordeel is wat ons betreft het vibratie gedempt handvat. Dit vermindert de schokken tijdens het zagen aanzienlijk. We hebben dit vergeleken met een kettingzaag waarbij dit niet het geval is. Bij deze kettingzaag krijg je veel minder last van armen, schouders en rug doordat de vibratie gedempt is.

De beste kettingzaag van 2022 vanwege het gedempte handvat, de automatische kettingsmering en de kracht van de kettingzaag.

Makita UC4041A Bekijk prijzen
Vermogen: 1800 Watt
Gewicht: 4,4 kilogram
Kettingsnelheid: 13,3 m/s
Hierom zijn we fan:
Automatische kettingsmering - Oliepeilindicator - Aanloopstroombegrenzing - Transportbescherming
Let hierop:
Vibratie gedempt handvat - Stroomkabel

Na allerlei tests te hebben uitgevoerd, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Makita UC4041A de best geteste kettingzaag van dit moment is. Dit komt onder meer door de meegeleverde transportbescherming. Hierdoor hoef je er niet bang te zijn dat de kettingzaag of iets anders beschadigt raakt tijdens transport.

Het gebruik

Tijdens het gebruik van de kettingzaag hebben we vooral ervaren dat de aanloopstroombegrenzing een van de grootste voordelen is. Ontbreekt deze begrenzing namelijk, dan kun je bij het starten van elektrische kettingzagen namelijk een terugslag ervaren. Gelukkig is dat bij deze elektrische kettingzaag niet het geval.

Daarnaast zorgt de oliepeilindicator ervoor dat je precies weet wanneer je de olie bijgevuld moet hebben. Hierdoor weet je zeker dat de ketting soepel blijft lopen. De automatische kettingsmering draagt hier natuurlijk ook aan bij.

Bij het zagen hebben we ervaren dat de zwaardlengte een groot voordeel is. Hoewel de wattage wat minder is dan bij de beste kettingzaag van 2022, is het voldoende om zwaardere klussen uit te voeren. Het zagen doe je met de volgende kenmerken:

 • Kettingsnelheid: 13,3 m/s
 • Kettingsteek: 3/8"
 • Aantal schakels ketting: 56
 • Trillingswaarden: 4,7 m/s

Daarbij komen we ook direct op een van de nadelen. De trillingswaarde is met 4,7 m/s aan de lage kant, maar er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van een vibratie gedempt handvat. Hierdoor ervaar je meer trillingen en wordt het op den duur zwaarder voor je armen, schouders en nek bijvoorbeeld.

De nadelen

Een ander nadeel van deze kettingzaag is dat je rekening moet houden met de stroomkabel. De kabellengte is met 0,3 meter kort, dus je hebt altijd een verlengsnoer nodig. Dit is natuurlijk ook het geval bij een elektrische bladblazer, maar je moet deze dus wel beschikbaar hebben om te kunnen tuinieren.

De best geteste kettingzaag vanwege de begrenzing, de meegeleverde transportbescherming en automatische smering!

Makita EA3501S40B Bekijk prijzen
Vermogen: 1700 Watt
Gewicht: 4,5 kilogram
Kettingsnelheid: 18,1 m/s
Hierom zijn we fan:
Zware klussen - Automatische kettingsmering - Vibratie demping - Accessoires
Let hierop:
Oliepeilindicator - Motorolie

Op zoek naar een handige kettingzaag met krachtige benzinemotor? Dan heb je die met de Makita EA3501S40B te pakken. Met een wattage van maar liefst 1700 Watt is dit een van de beste kettingzagen die we op dit moment hebben. Hiermee kun je dikke takken en flinke bomen met gemak omzagen.

Vibratie demping

Een groot voordeel van deze kettingzaag is dat er sprake is van vibratie demping op het handvat. De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je de kettingzaag niet alleen prettig vastpakt, maar dat je deze ook langdurig kunt gebruiken. Door het gewicht van slechts 4,5 kilogram is deze ook een stuk minder zwaar dan andere soorten kettingzagen.

Kijken we naar het aantal accessoires dat wordt meegeleverd, dan zijn we hier erg tevreden over. Naast deze kettingzaag op benzine, krijg je namelijk ook nog:

 • Zwaard 40x1, 3x3/8"
 • Ketting
 • Transportbescherming
 • Combisleutel
 • Schroevendraaier

Ondanks dat je een transportbeschermer mee krijgt, wordt er geen koffer of andere bescherming meegeleverd. Let hier dus goed op bij het opbergen van de kettingzaag na het klussen of tuinieren. We adviseren om beschermende handschoenen te dragen bij het wegleggen én gebruiken van de kettingzaag.

Oliepeilindicator

We hebben daarnaast een aantal plus- en minuten als het aankomt op de oliepeilindicator. Zo is het niet mogelijk om af te lezen wat het oliepeil is. Je zult dus regelmatig het oliepeil moeten controleren. Dit is ten opzichte van de meeste kettingzagen wel een nadeel, aangezien het risico bestaat dat je zonder olie komt te zitten.

Dit heeft dan weer invloed op de automatische smering van de ketting. Deze functie is wel ingebouwd, maar je loopt hiermee dus wel een risico als je niet op tijd de olie bijvult. We adviseren dus om dit regelmatig te checken. Helaas hebben we daarbij ook gezien dat er geen motorolie wordt meegeleverd. Deze moet je dus nog afzonderlijk aanschaffen.

De beste kettingzaag op benzine vanwege de meegeleverde accessoires en de uitstekende vibratiedemping!

Bosch UniversalChain 18 LI Bekijk prijzen
Vermogen: Accu
Gewicht: 3,6 kilogram
Kettingsnelheid: 4,8 m/s
Hierom zijn we fan:
Fijn zaagwerk - Lichte kettingzaag - Gedempt handvat - Accu
Let hierop:
Oliepeilindicator - Kettingsnelheid

De Bosch kettingzaag is de enige kettingzaag met accu die we in deze review hebben opgenomen. Deze kettingzaag gebruikt een accu die je op de verschillende andere apparaten van Bosch in kunt zetten, waaronder bijvoorbeeld een cirkelzaag, bladblazer of accuboormachine. Door de accu is het een van de beste draadloze kettingzagen van 2022.

Beste kettingzagen

De Bosch UniversalChain 18 LI is een van de beste kettingzagen die op dit moment op de markt is. Dit komt allereerst doordat het een compacte kettingzaag betreft, wat te zien is aan de volgende kenmerken:

 • Kort zaagblad van 20 centimeter
 • Gewicht van 3,6 kilogram
 • Kettingsnelheid van 3,7 m/s
 • 33 schakels op de ketting

Bij het testen van deze kettingzaag hebben we dan ook ervaren dat het een geschikte kettingzaag is voor de lichtere klussen. Denk daarbij aan het zagen van dunnere bomen of de kleinere takken. Door het compacte formaat en het gewicht is het daarmee wel een erg handzame kettingzaag die je makkelijk meeneemt.

Ook de kettingsnelheid valt in dit geval op. Ten opzichte van de concurrenten in deze review zien we dat de kettingsnelheid met 3,7 m/s aan de lage kant is. Dat is tevens een indicator dat het gaat om een lichtere en kleinere kettingzaag.

Gedempte handvat

Ondanks dat het een lichtere kettingzaag is, is deze kettingzaag uitgerust met een gedempt handvat. Op die manier krijg je minder last van je gewrichten als je de kettingzaag voor een langere periode gebruikt. Heb je dus een lichte en gebruiksvriendelijke kettingzaag nodig, dan moet je deze hebben!

Helaas zien we wel dat er bij deze kleine kettingzaag een oliepeilindicator ontbreekt. Hierdoor kun je niet zien wanneer je de olie moet verversen. Het is dus aan te raden om regelmatig te checken of de ketting nog voldoende gesmeerd is. Doe je dit niet, dan kan dit schade veroorzaken. Wil je de kettingzaag op de juiste manier onderhouden, lees dan even dit blogartikel!

De beste kettingzaag met oplaadbare accu die je overal in de tuin kunt gebruiken!

Makita UC4051A Bekijk prijzen
Vermogen: 2000 Watt
Gewicht: 5,2 kilogram
Kettingsnelheid: 13,3 m/s
Hierom zijn we fan:
Elektrische kettingzaag - Zwaardlengte - Vermogen - Veiligheidsmaatregelen
Let hierop:
Gewicht - Prijs

De beste elektrische kettingzaag is de Makita UC4051A. Aangezien je bij deze kettingzaag werkt met een kabel, ben je dus ook niet afhankelijk van een lege accu of van de benzine die je regelmatig moet bijvullen. Let er wel op dat de lengte van de kabel maar 30 centimeter is en dat je dus een haspel of verlengsnoer nodig hebt.

Stevige takken en bomen

Doordat de kettingzaag beschikt over een vermogen van maar liefst 2000 Watt, kun je deze uitstekend gebruiken voor de stevige takken en bomen. Hiermee is de kettingzaag bijvoorbeeld ook geschikt voor het zagen van bomen tot wel 35 centimeter in doorsnee.

Dit komt mede door de zwaardlengte van 40 centimeter. Hierdoor heb je een groter bereik en is het gemakkelijker om de dikke bomen door te zagen. De ergonomische handgrepen maken het daarnaast gemakkelijker om langdurig te zagen.

Helaas is het gewicht daarbij wel een nadeel. Met maar liefst 5,2 kilogram is dit een zwaardere kettingzaag in vergelijking met de andere kettingzagen. Hierdoor gebruik je deze geen uren achter elkaar en moet je waarschijnlijk een stuk vaker pauze nemen dan bij de andere, lichtere kettingzagen.

Prijs kwaliteitsverhouding

Ondanks dat de prijs van het product aan de hoge kant is, krijg je hier dus wel veel voordelen voor terug. We zien namelijk dat er verschillende veiligheidsmaatregelen zijn genomen om het gebruik van de kettingzaag veiliger te maken. Dit zijn onder meer:

 • Motorrem
 • Kettingrem
 • Slipkoppeling
 • Handbescherming

Zoals gezegd is de prijs daarmee wel een nadeel. Hiermee behoort de kettingzaag namelijk tot de duurdere zagen uit deze review. Het is daarmee een kettingzaag die er geschikt is voor de professional of regelmatige klusser.

De beste elektrische kettingzaag vanwege de veiligheidsmaatregelen en de zwaardlengte van 40 centimeter.

Verkrijgbaar bij:
Product Vermogen Gewicht Kettingsnelheid
BLACK+DECKER CS2040-QS BLACK+DECKER CS2040-QS
Beste koop kettingzaag
2000 Watt 5,5 kilogram 12,5 m/s Bekijk prijzen
Makita UC4041A Makita UC4041A
Best geteste kettingzaag
1800 Watt 4,4 kilogram 13,3 m/s Bekijk prijzen
Makita EA3501S40B Makita EA3501S40B
Beste benzine kettingzaag
1700 Watt 4,5 kilogram 18,1 m/s Bekijk prijzen
Bosch UniversalChain 18 LI Bosch UniversalChain 18 LI
Beste accu kettingzaag
Accu 3,6 kilogram 4,8 m/s Bekijk prijzen
Makita UC4051A Makita UC4051A
Beste elektrische kettingzaag
2000 Watt 5,2 kilogram 13,3 m/s Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit