Beste Keukenmachine 2023 – Top 5

Door: Stijn
Laatste update: 20 december 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Het kneden van deeg, het kloppen van slagroom en het mixen van alle mogelijke ingrediënten voor de lekkerste koekjes: het is een heerlijkheid om weer een keukenmachine in je keuken te hebben staan, maar tegelijkertijd ook een klein drama om er één uit te zoeken. Zo heb je het vermogen van de keukenmachine, de gewenste inhoud van de mengkom en de mogelijke extra accessoires waar je rekening mee moet houden. Met wat slecht researchwerk kan je met een inferieur product komen te zitten waarmee al je baksels bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken.

Daarom vergeleken we vijf verschillende keukenmachines om te kijken welke goed deeg konden bereiden en welke een grote mengkom hadden. Maar vooral: welke de beste koop keukenmachine was. We waren geen fan van de Kitchen Art en werden aangenaam verrast door de KitchenAid KSM175PSECA. Deze heeft een stevige metalen behuizing en een sterke, directe aandrijving.

Beste keukenmachine

 1. Beste koop keukenmachine: KitchenAid KSM175PSECA
 2. Best geteste keukenmachine: Bosch MUM58243
 3. Beste keukenmachine voor deeg: Domo DO9070KR
 4. Beste keukenmachine grote inhoud: KitchenBrothers
 5. Beste Kitchenaid: KitchenAid 5KSM125EFG

Keukenmachines vergelijken

Product Vermogen Inhoud Verschillende standen
KitchenAid KSM175PSECA Beste koop keukenmachine
300 Watt directe aandrijving 4,8 liter 10 Bekijk prijzen
Bosch MUM58243 Best geteste keukenmachine
1000 Watt 3,9 liter 7 Bekijk prijzen
Domo DO9070KR Beste keukenmachine voor deeg
1000 Watt 4,5 liter 8 Bekijk prijzen
KitchenBrothers Beste keukenmachine grote inhoud
1800 Watt indirecte aandrijving 6 liter 6 Bekijk prijzen
KitchenAid 5KSM125EFG Beste Kitchenaid
300 Watt directe aandrijving 4,8 liter 10 Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop keukenmachine KitchenAid KSM175PSECA

Hierom zijn we fan:
 • Directe aandrijving
 • Extra mengkom
 • Metalen behuizing
 • Softstart
Let hierop:
 • Extra accessoires
 • Prijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 629,00
Vermogen: 300 Watt directe aandrijving
Inhoud: 4,8 liter
Verschillende standen: 10
Merk: KitchenAid

De echte fans zullen ‘m wel herkennen, de KitchenAid Artisan keukenmachine. Deze krachtige keukenmachine is ook wel bekend van Heel Holland Bakt. Ook wij hebben de keukenmachine na uitgebreide tests benoemd tot beste keukenmachine van 2022. Dit komt allereerst door de metalen behuizing die opvalt als je het apparaat uitpakt. Niet alleen ziet dit er goed uit, ook is dit enorm stevig.

Krachtige keukenmachine

Deze krachtige keukenmachine beschikt over een directe aandrijving van 300 Watt. Dit is vergelijkbaar met andere keukenmachines met een indirecte aandrijving van 800 watt of meer. Met dit wattage kun je de keukenmachine onder meer gebruiken voor:

 • Kloppen
 • Kneden van deeg
 • Mixen

Doordat er een extra mengkom is meegeleverd, hoef je de eerste mengkom niet uit te wassen om aan je volgende mix te kunnen beginnen. De mengkom kun je gewoon in de vaatwasser doen trouwens. Daarnaast krijg je verschillende andere accessoires, waaronder een flexi-klopper, menghaak, mengkom en kneedhaak.

Ook de softstart is een belangrijke features die we nog even willen benoemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je bij vloeibare ingrediënten niet direct uit de kom vliegen als je de keukenmachine aan zet. Zelfs als je begint op vol vermogen, zal deze door middel van de softstart langzaam opbouwen.

De nadelen

Helaas hebben we ook een tweetal minpunten die we nog willen benoemen. Allereerst is dit namelijk de prijs van het apparaat. Het is namelijk de duurste keukenmachine van deze review, waardoor deze ook niet voor iedereen geschikt is. Hier moet je dus rekening mee houden.

Daarnaast zijn er nog enorm veel accessoires bij te verkrijgen, alleen moeten deze dus allemaal los aangeschaft worden. Hierdoor kan het uiteindelijk nog duurder uitvallen dan alleen de initiële prijs van het product. In dat geval zijn er goedkopere keukenmachines verkrijgbaar waar je voor kunt kiezen.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste keukenmachine Bosch MUM58243

Hierom zijn we fan:
 • Krachtige motor
 • Extra accessoires
 • Opbergtas
 • Kantelbare kop
Let hierop:
 • Kleine mengkom
 • Deksel
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 274,00
Vermogen: 1000 Watt
Inhoud: 3,9 liter
Verschillende standen: 7
Merk: Bosch

De Bosch keukenmachine is de best geteste keukenmachine van dit moment. Deze Bosch MUM 58243 beschikt namelijk over een zeer krachtige motor met 1000 Watt vermogen. Hierdoor kun je de keukenmachine ook gebruiken om bijvoorbeeld deeg te kneden, te kloppen of te blenden. Toch stopt het hier niet!

Beste multifunctionele keukenmachine

De keukenmachine kun je namelijk nog voor veel meer dingen gebruiken dan alleen het kneden van deeg. Dit komt door de meegeleverde accessoires bij het apparaat, die bijvoorbeeld een staafmixer of slowjuicer overbodig maken. Deze accessoires geven je namelijk de mogelijkheid om te:

 • Blenden
 • Persen
 • Raspen
 • Snijden

Helaas valt het in vergelijking met andere keukenmachines wel op dat er gebruik is gemaakt van een kleinere mengkom. Deze is namelijk maar geschikt voor één cakebeslag tegelijk, waardoor deze minder geschikt is voor de bereiding van meerdere cakes tegelijk. In dat geval zou een grote mengkom wat beter zijn.

We willen ook nog de kantelbare kop benadrukken. Dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker toegang hebt tot de kom en er dus ook sneller ingrediënten aan kunt toevoegen. Daarnaast kun je de mengkom hierdoor ook veel makkelijker uit het apparaat halen.

Bescherming van de keukenmachine

Qua bescherming van het apparaat én van je mixtuur, hebben we een voor- en een nadeel weten op te merken. Het grote voordeel is dat je een uitstekende opbergtas meegeleverd krijgt. Zo kun je niet alleen de accessoires opruimen, maar kun je ook de keukenmachine wegzetten. Op die manier wordt het geen rommel in je keukenkastjes.

We moeten daarbij wel vermelden dat er géén deksel is meegeleverd. Hierdoor kan het zijn dat je mixtuur over de rand gaat als je er te veel in doet. Veel concurrenten maken wel gebruik van een deksel, waardoor je beslag veel beter in de kom blijft, ook als je de keukenmachine op volle toeren draait.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste keukenmachine voor deeg Domo DO9070KR

Hierom zijn we fan:
 • Vermogen
 • Softstart
 • RVS mengkom
 • Grote mengkom
Let hierop:
 • Extra accessoires
 • Zware keukenmachine
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 183,99
Vermogen: 1000 Watt
Inhoud: 4,5 liter
Verschillende standen: 8
Merk: Domo

Ben je van plan om verschillende soorten deeg te gaan kneden, dan is de DOMO DO9070KR de keukenmachine voor jou. Deze is namelijk zeer geschikt voor verschillende soorten deeg, waarbij je moet denken aan:

 • Zwaar deeg
 • Brooddeeg
 • Pizzadeeg

Het vermogen van de keukenmachine valt in positief opzicht op. Met een vermogen van 1000 watt is deze geschikt voor verschillende ingrediënten. Zo kun je lichte ingrediënten mixen met de klopper en garde, terwijl je de mixer kunt aanpassen in acht verschillende standen als je de zwaardere ingrediënten wilt mengen. Kijken we naar de prijs van deze keukenmachine, dan is de uitstekende prijs kwaliteitverhouding een punt dat nog opvalt.

Het gebruik

Tijdens het gebruiken van de keukenmachine is het ons opgevallen dat er gebruik wordt gemaakt van een RVS mengkom, waardoor dit erg stevig aanvoelt. Het is daarnaast een erg grote mengkom met een inhoud van maar liefst 4,5 liter. Hierdoor kun je ruim 1,5 cakebeslag mengen in de mengkom.

Daarnaast zorgt de softstart ervoor dat de ingrediënten niet uit de kom schieten als je bijvoorbeeld cakebeslag gaat maken. Ook al zet je de keukenmachine op vol vermogen, dan nog zal deze langzaam naar dit vermogen opbouwen. Dit voorkomt enorm veel gespetter op je keukenblad. Helaas is het niet de beste traploze keukenmachine, aangezien je niet alles kunt verstellen.

Goede keukenmachine

Ondanks dat het een goede keukenmachine is, misschien we wel een aantal punten. Zo zien we dat het aantal accessoires ontbreekt. Het aantal accessoires is namelijk te vergelijken met de bourgini classic kitchen chef, terwijl de prijs wel een stuk hoger ligt. Het aantal accessoires had wat ons betreft wat hoger mogen liggen.

Daarnaast is het ook nog eens een vrij zware keukenmachine, waardoor je deze minder snel verplaatst of opbergt. Dit maakt de keukenmachine geschikt om op het aanrecht te laten staan, maar niet om telkens te blijven verplaatsen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste keukenmachine grote inhoud KitchenBrothers

Hierom zijn we fan:
 • Pulsstand
 • Inhoud
 • Kantelbare kop
 • Spatscherm
Let hierop:
 • Accessoires
 • Aluminium behuizing
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 99,99
Vermogen: 1800 Watt indirecte aandrijving
Inhoud: 6 liter
Verschillende standen: 6
Merk: KitchenBrothers

Met deze Kitchenbrothers KB723 KB964 hebben we de keukenmachine met de grootste inhoud voor je gekozen. Met een inhoud van maar liefst 6 liter heb je meer dan genoeg ruimte om beslag voor 2 cakes tegelijk te mixen. Dit is ook direct het grootste voordeel ten opzichte van de andere keukenmachines in deze review.

Pulse stand

We zien daarnaast ook dat deze keukenmachine als een van de weinige beschikt over een zogenaamde pulse-functie. Dit zijn korte, krachtige mixbewegingen, extra handig voor bijvoorbeeld:

 • IJs crunchen
 • Noten fijnmalen
 • Beslag gladder maken

Dit maakt bijvoorbeeld een staafmixer al vrij snel overbodig. Let er wel goed op dat je de keukenmachine goed reinigt na gebruik. Hier hebben we een aantal tips hoe je dat het beste kunt doen zonder het apparaat te beschadigen.

Wil je een nieuwe keukenmachine kopen, dan zouden we de kantelbare kop meenemen in je beslissing. Ook de KitchenBrothers keukenmachine beschikt hierover. Het geeft je de mogelijkheid om sneller nieuwe ingrediënten toe te voegen of om de kom gemakkelijker onder het apparaat uit te halen.

Let wel op het feit dat het bij deze keukenmachine gaat om een aluminium behuizing. Hoewel het stevigheid biedt en zorgt voor een goede prijs kwaliteitverhouding, is het toch een fragieler materiaal dan wanneer we dit vergelijken met de stalen RVS behuizing die veel van de andere keukenmachines gebruiken.

De accessoires

Qua accessoires hebben we een groot voordeel en een groot nadeel. Door het meegeleverde spatscherm is de keukenmachine ideaal om op hoge snelheid te draaien. Het maakt daarbij niet uit dat het direct hard gaat, aangezien het spatscherm ervoor zorgt dat er niets buiten de kom beland.

Helaas zien we wel dat dit een van de weinige accessoires zijn die is meegeleverd. Je vindt in de doos namelijk niet veel anders dan een platte menghaak, pannenlikker, garde en deegkrabber. Vergelijken we dit met verschillende merken in deze review, dan is dit toch wel een van de grote nadelen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste Kitchenaid KitchenAid 5KSM125EFG

Hierom zijn we fan:
 • Directe aandrijving
 • Handgreep
 • Beschikbare accessoires
 • Kantelbare kop
Let hierop:
 • Extra accessoires
 • Extra mengkom
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 450,00
Vermogen: 300 Watt directe aandrijving
Inhoud: 4,8 liter
Verschillende standen: 10
Merk: KitchenAid

De beste KitchenAid Artisan keukenmachine is deze Artisan Mixer 5SKM125EFG. Ook deze keukenmachine maakt gebruik van een direct aandrijving, wat wil zeggen dat een krachtig vermogen van de motor direct wordt overgebracht op de machine. Hierdoor heb je minder vermogen nog om toch zwaar deeg te kneden.

Accessoires

Qua accessoires zien we dat er twee belangrijke dingen zijn die opvallen. Allereerst zien we dat de KitchenAid keukenmachine enorm veel verschillende accessoires heeft die je erbij kunt kopen. Hierdoor kun je het apparaat flink uitbreiden, wat andere keukenapparatuur overbodig maakt. Daarbij moet je bijvoorbeeld denk aan:

Helaas komen we dan ook direct bij een van de grote nadelen van deze keukenmachine. Er worden standaard namelijk maar weinig accessoires meegeleverd, waardoor je vrij beperkt bent in je mogelijkheden. Zo zien we bijvoorbeeld ook dat er geen extra mengkom is meegeleverd. Ondanks dat deze wel in de vaatwasser kan, kun je dus niet meerdere mixen tegelijk maken.

Beste keukenmachines

Toch behoort de keukenmachine wel tot een van de beste koop keukenmachines van 2022. Dit komt onder meer door de handgreep die gebruikt is bij de kom. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om de kom met één hand vast te pakken, zodat je bijvoorbeeld in je andere hand een spatel kunt houden. Dit is een groot verschil ten opzichte van de andere keukenmachines.

Ook de kantelbare kop is een van de grote voordelen van deze keukenmachine. Je kunt hierdoor namelijk de mengkom gemakkelijk onder het apparaat vandaan halen, terwijl het ook een stuk gemakkelijker is om tijdens het mixen andere ingrediënten aan het beslag toe te voegen. Dit maakt het een stuk makkelijker om de keukenmachine te gebruiken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij keukenmachines hebben vergeleken

Bij het vergelijken van de verschillende keukenmachines die je op de markt kunt vinden, hebben we eerst een lijst met criteria opgesteld om ervoor te zorgen dat we de juiste machines met elkaar konden vergelijken. Deze criteria hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

 • Inhoud van minimaal 3,9 liter: Allereerst hebben we gekeken naar de inhoud van de apparaten. Daarbij hebben we een inhoud van 3,9 liter genomen, zodat er ook grote gerechten voor meerdere personen gemaakt kunnen worden. Natuurlijk hebben we ook keukenmachines met een grote mengkom meegenomen.
 • Vermogen: Daarnaast hebben we ook gekeken naar het vermogen van de keukenmachine. Het vermogen van de keukenmachine moet zwaar genoeg zijn om ook zwaar deeg kneden mogelijk te maken. Bij KitchenAid machines is dit 300 Watt vanwege de directe aandrijving, terwijl dit bij andere keukenmachines 1000 Watt is.
 • Verschillende standen: Ook de verschillende standen zijn erg belangrijk. Hoe meer standen er zijn, hoe meer dingen je ermee kunt doen. Daarbij moet je denken aan het kneden van deeg, slagroom kloppen of vers brood maken. Het is daarom ook belangrijk om te kijken dat het apparaat meer kan dan een gemiddelde handmixer bijvoorbeeld.
 • Accessoires: En tot slot hebben we er ook goed op gelet dat er verschillende accessoires meegeleverd worden. Op die manier heb je de mogelijkheid om allerlei verschillende gerechten te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat een deel van de accessoires in de vaatwasser kunnen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een keukenmachine – 2022 Koopgids

Het kiezen van een goede keukenmachine kan per persoon enorm verschillen. Waar de een de voorkeur geeft aan de mogelijkheden, kiest de ander juist voor gebruiksgemak. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe keukenmachine:

 • Het vermogen: Allereerst is het belangrijk om te letten op het vermogen van het apparaat. Hoe hoger het vermogen, hoe minder moeite het apparaat heeft om ingrediënten te verwerken. Een goed vermogen is belangrijk als je zwaarder deeg wil gaan kneden. Het vermogen van de keukenmachine wordt bepaalt door de motor.
 • Bijgeleverde accessoires: Let daarnaast ook op de accessoires die worden meegeleverd. Zo kun je denken aan de kom die wordt meegeleverd, maar zien we ook dat er soms spatels, deeghaken of bijvoorbeeld een flexiklopper. Meegeleverde accessoires passen wel vaak alleen op het merk van de keukenmachine, dus let hier goed op. Ook moet je kijken of de accessoires ook in de vaatwasser kunnen.
 • Snelheid: Ook het aantal standen van een keukenmachine is heel belangrijk. Hoe meer standen de keukenmachine heeft, hoe meer er mogelijk is. Daarbij is het ook belangrijk om te letten op bijvoorbeeld een pulse-functie of een slowstart functie. Bij een slowstart functie draait het apparaat niet direct op volle toeren, zoals bij een staafmixer of slowjuicer het geval is.
 • Het merk: Eventueel kun je ook letten op het merk van de keukenmachine. Heb je bijvoorbeeld al een handmixer of blender van een specifiek merk in de keuken staan, dan kan het zijn dat dit merk de voorkeur heeft.

Veelgestelde vragen

Welke keukenmachine wordt gebruikt bij Heel Holland Bakt?

De keukenmachine die de deelnemers van Heel Holland Bakt gebruiken is er eentje van de KitchenAid Artisan reeks. Dit is een goede keukenmachine die tot mooie resultaten kan leiden. Ben je trouwens nog op zoek naar leuke recepten, dan hebben we er hier nog wel een aantal.

Wat is een goede betaalbare keukenmachine?

Een goede betaalbare keukenmachine is de DOMO DO9070KR. Dit is de perfecte keukenmachine voor beginners met een krachtige motor en de softstart functionaliteit.

Waar moet je op letten bij een keukenmachine?

Bij het kopen van een keukenmachine moet je onder meer letten op het vermogen, de meegeleverde accessoires, de verschillende standen die het apparaat heeft en eventueel nog op het merk keukenmachine dat je koopt.

Welke keukenmachine moet ik kopen?

Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van de wensen die je hebt. In deze review vind je een aantal goede keukenmachines die aan jouw wensen kunnen voldoen.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *