Beste koekenpan 2023

Laatste ge-update in door Jasper

Een van de meest gebruikte tools in de keuken is de koekenpan. Eenieder die regelmatig in de keuken te vinden is, zal dit beamen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koekenpannen te vinden. De afmetingen, kwaliteit, prijsklasse en materialen kunnen per pan behoorlijk verschillen. Daarnaast is niet iedere koekenpan op eenzelfde soort warmtebron te gebruiken. 

Wil je iedere dag profijt hebben van je nieuwe koekenpan, dan loont het om research te doen. Om je op weg te helpen hebben we een top-5 voor je opgesteld. De beste koekenpan van 2023 is de Tefal Virtuoso. Verder kom je in onze 2023 top-5 de best geteste, de beste koekenpan inductie, de beste koekenpan keramisch en de beste koekenpan gas tegen. We hebben de pannen onder andere getest op duurzaamheid, de anti-aanbaklaag en gebruiksgemak.

Tefal Virtuoso Bekijk prijzen
Warmtebron: Alle
Materiaal: Roestvrij staal
Anti-aanbaklaag: Ja
Vaatwasser- bestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Goede prijs
kwaliteitsverhouding
Vaatwasserbestendig
Thermo Spot
CoolTouch hendel
Voor ieder soort warmtebron
Let hierop:
Niet geschikt voor hoge temperaturen in de oven
Anti-aanbaklaag is niet krasbestendig

Het viel ons op dat de Tefal Virtuoso koekenpan iets meer tijd nodig heeft om op te warmen. Wel erg handig is de roodgekleurde Thermo Spot in het midden van de pan. Deze stip verkleurt zodra de koekenpan klaar is voor gebruik. Zeker de eerste keren dat we de pan gebruikten, kwam dit erg goed van pas. 

De koekenpan heeft een anti-aanbaklaag gemaakt van PTFE. Een voordeel hiervan is dat je weinig boter of olie nodig hebt. Echter, deze laag is helaas niet krasbestendig, zoals bij de Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan. Let er dus op dat je geen metalen spatels of lepels gebruikt. Een aantal andere goede eigenschappen van deze pan zijn:

 • vaatwasserbestendig
 • stevige, dikke bodem
 • handgreep blijft koel

  RVS koekenpan

  De CoolTouch hendel is, net als de pan, gemaakt van roestvrij staal. Hierdoor kun je de pan in de oven zetten. Wat wel jammer is, is dat de koekenpan enkel bestand is tegen temperaturen tot 175 graden. Veel gerechten vereisen hogere temperaturen. Waar we wel erg blij mee waren; na gebruik kun je de pan gewoon in de vaatwasser zetten.

  Perfect voor het bereiden van heerlijke gerechten; op het fornuis of in de oven.

  Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan Bekijk prijzen
  Warmtebron: Alle
  Materiaal: Aluminium
  Anti-aanbaklaag: Ja
  Vaatwasser- bestendig: Ja
  Hierom zijn we fan:
  Goede anti-aanbaklaag
  Vaatwasserbestendig
  Geschikt voor alle warmtebronnen
  Geschikt voor de oven
  Let hierop:
  Vrij prijzig
  Exclusief deksel

  De koekenpan die als best uit onze tests kwam, is de Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan. Hij kan in de oven, is vaatwasserbestendig én is geschikt voor alle warmtebronnen. De aluminium pan is verrassend licht van gewicht en warmt, in tegenstelling tot de Tefal Virtuoso, razendsnel op. 

  Best getest

  De bodem heeft een dikte van 5.5 millimeter, waarmee deze pan dikker is dan de gemiddelde pan. Het voordeel hiervan is dat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld en de pan zal na langdurig gebruik niet krom trekken.

  Een ander positief punt is de anti-aanbaklaag; Demeyeres maakt gebruik van haar eigen TripIInduc-technologie. De anti-aanbaklaag bestaat uit een combinatie van een laag titanium en verschillende lagen PTFE. Hierdoor is de anti-aanbaklaag 

  • slijtvast
  • krasbestendig

   In onze ogen is dit toch wel een groot voordeel. Zelfs metalen spatels vormen geen problemen. 

   Gebruiksgemak

   Soms heb je een gerecht dat je wilt bakken in de pan en nagaren in de oven. De Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan is daar perfect voor. Wij maakten een lasagne in de pan klaar, waarna we het gerecht met pan en al in de oven schoven. En, na het eten schoven we de pan zo de vaatwasser in. Hierdoor heeft de pan toch wel een streepje voor op bijvoorbeeld de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan die niet vaatwasserbestendig is.

   Het grootste nadeel vonden wij de prijs. Voor één koekenpan als deze kun je twee Tefal Virtuoso koekenpannen aanschaffen. Ook wordt de pan niet geleverd met een deksel. 

   Deze pan heeft het allemaal: een goede anti-aanbaklag, een dikke bodem én hij is geschikt voor gebruik in de oven en vaatwasser.

   Greenpan Torino Bekijk prijzen
   Warmtebron: Alle
   Materiaal: Aluminium
   Anti-aanbaklaag: Ja
   Vaatwasser- bestendig: Ja
   Hierom zijn we fan:
   Keramieken anti-aanbaklaag
   Set van twee
   Geschikt voor alle warmtebronnen
   Groot bakoppervlak
   Let hierop:
   Handvat zit vast met een schroef
   Gebruik in de oven enkel tot 180 graden

   Kook je op inductie, dan kunnen wij je de GreenPan Torinoz zeker aanraden. De koekenpannen komen in een set van twee stuks: 

   • één met een diameter van 24 cm 
   • één met een diameter van 28 cm

    Een fijne basisset. 

    Greenpan maakt gebruik van een slim ontwerp met rechte randen, waardoor het bakoppervlak aanzienlijk is vergroot. Ideaal voor het koken van meerdere porties tegelijkertijd. Ook zorgt de hoge rand ervoor dat je met een gerust hart kunt kokkerellen en roeren, zonder bang te hoeven zijn dat je maaltijd deels uit de pan valt. 

    Keramische antiaanbaklaag

    Naast dat de pan geschikt is voor inductie, is hij ook geschikt voor iedere andere warmtebron. Zelfs voor de oven. En ook erg fijn: de koekenpan heeft een anti-aanbaklaag gemaakt van keramiek. Zonder schadelijke stoffen dus. 

    Het grootste nadeel vonden wij de schroef waarmee het handvat vastzit. Het handvat voelde daardoor bij ons wat wiebelig aan. Al was dat gelukkig snel weer opgelost door de schroef wat aan te draaien. Een ander minpunt: de koekenpannen kunnen enkel temperaturen tot 180 graden weerstaan in de oven. De maximale temperatuur ligt aanzienlijk lager dan de maximale temperatuur van de Le Creuset Les Forgees

    Deze beste koekenpan voor koken op inductie, in een handige set van twee stuks.

    DeBuyer Mineral B Element Koekenpan Bekijk prijzen
    Warmtebron: Alle
    Materiaal: IJzer
    Anti-aanbaklaag: Nee
    Vaatwasser- bestendig: Nee
    Hierom zijn we fan:
    Zonder chemicaliën
    Geschikt voor alle warmtebronnen
    Weerstaat hogere temperaturen
    Duurzaam
    Let hierop:
    Niet geschikt voor de vaatwasser
    Wordt na verloop van tijd zwart
    Vergt meer onderhoud

    De beste koekenpan voor keramisch koken is in onze ogen de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan. De pan bestaat voor 99% uit ijzer, waardoor hij hoge temperaturen kan weerstaan. Perfect voor het 

    • afdichten;
    • aanbraden; 
    • grillen van vlees, vis of groente

    Natuurlijke anti-aanbaklaag

    De pan heeft geen anti-aanbaklaag, maakt toch zal je vlees niet aanbakken. Het koken viel bij ons zeker niet tegen. Het dichtschroeien van een mals stukje biefstuk ging uitstekend. Ook aardappeltjes bakten mooi. Het vlees kan soms wat gaan plakken, maar na even aan de pan te schudden is het ook zo weer los.

    Onderhoud

    Gebruik je de pan regelmatig op hoog vuur, dan zal de pan zwart gaan blakeren. Mocht je toch last krijgen van aangebakken restjes, dan kun je deze gemakkelijk verwijderen door de pan te wassen met water en zout. Laat deze mix vervolgens even pruttelen en behandel hem vervolgens met olie. 

    Ondanks de zwarter wordende kleur, zou de pan jarenlang mee moeten gaan. De pan vergt iets meer onderhoud, maar bevat daarentegen geen chemicaliën. Dat geeft toch wel een fijn gevoel. De pan is geschikt voor ieder soort warmtebron. Je kunt de pan het best op de hand afwassen. Waar bijvoorbeeld de Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan geschikt is voor de vaatwasser, kun je stalen pannen zoals deze beter niet te lang in water laten liggen. 

    De beste pan voor het afdichten, aanbraden en grillen van vlees.

    Verkrijgbaar bij:
    Le Creuset Les Forgées Bekijk prijzen
    Warmtebron: Alle
    Materiaal: Aluminium
    Anti-aanbaklaag: Ja
    Vaatwasser- bestendig: Nee
    Hierom zijn we fan:
    Dubbele anti-aanbaklaag
    Kan hoge temperaturen weerstaan
    Levenslange garantie
    Sterk 
    Let hierop:
    Niet geschikt voor de vaatwasser
    Prijzig
    Vrij zwaar

    Voor het koken op gas zou ik de Le Creuset Les Forgees boven de andere koekenpannen verkiezen. De koekenpan is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van een RVS koekenpan. Een aluminium pan:

    • zou hierdoor langer mee moeten gaan 
    • is tot twee keer zo sterk 
    • warmte wordt beter geleidt

     Dubbele anti-aanbaklaag 

     We waren positief verrast over de anti-aanbaklaag. Deze zit namelijk niet alleen in de binnenkant, maar ook aan de buitenkant. Spetters en restjes aan de buitenkant kwamen hierdoor heel gemakkelijk los. Perfect voor eenieder die - net als ik - regelmatig een kliederboel van de keuken maakt. 

     De koekenpan is weer geschikt voor ieder soort warmtebron én de oven. De pan kan temperaturen tot 260 graden weerstaan. De maximum temperatuur ligt dus een stuk hoger dan de maximum temperatuur van de GreenPan Torino. De hendel is hol waardoor hij niet snel heet wordt. Dat komt ook qua gewicht wel van goed pas, deze pan is met een gewicht van 2.6 kg namelijk niet de lichtste. 

     Levenslange garantie

     Een ander punt wat je als minpunt kunt beschouwen is dat deze pan niet vaatwasserbestendig is. Ook hangt aan deze pan een duur prijskaartje. Daar krijg je dan wel een pan voor terug die een leven lang mee gaat. Op Le Creuset pannen zit levenslange garantie.

     Een pan met een dubbele anti-aanbaklaag én levenslange garantie!

     Product Warmtebron Materiaal Anti-aanbaklaag Vaatwasser- bestendig
     Tefal Virtuoso Tefal Virtuoso
     Beste koop
     Alle Roestvrij staal Bekijk prijzen
     Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan
     Best geteste
     Alle Aluminium Bekijk prijzen
     Greenpan Torino Greenpan Torino
     Beste koekenpan inductie
     Alle Aluminium Bekijk prijzen
     DeBuyer Mineral B Element Koekenpan DeBuyer Mineral B Element Koekenpan
     Beste koekenpan keramisch
     Alle IJzer Bekijk prijzen
     Le Creuset Les Forgées Le Creuset Les Forgées
     Beste koekenpan gas
     Alle Aluminium Bekijk prijzen
     Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
     Door:
     Jasper

     Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

     Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

     Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit