Hoe maak je een koekenpan schoon?

Door: Jasper
Laatste update: 15 augustus 2022

We gebruiken misschien wel dagelijks onze koekenpan. Het kan echter gebeuren dat je iets hebt gebakken waardoor de pan erg vies is geworden of zelfs een harde aanbaklaag heeft gekregen. Wij zetten een aantal praktische adviezen voor het schoonmaken van je koekenpannen op een rijtje.

Het soort pan doet er toe

Bij het gewoon schoonmaken van een koekenpan is het erg belangrijk voor soort koekenpan je schoon gaat maken. Zo moet je een pan met een anti-aanbaklaag altijd zacht behandelen zodat de aanbaklaag niet loslaat. Sommige pannen van gietijzer kun je maar beter helemaal niet behandelen met zeep, voor betere bakresultaten van met name eiergerechten. Veel koekenpannen zijn overigens vaatwasserbestendig maar het is niet altijd aan te raden ze hierin te stoppen vanwege mogelijke slijtage van de pannen.

Wat te doen bij een aangebrande koekenpan?

Je pan dagelijks schoonmaken is doorgaans niet heel lastig en kan soms al met alleen wat heet water en een spons worden gedaan. Maar wanneer je iets aanbrandt kan het lastiger worden om de pan schoon te maken. Gelukkig zijn er handige hulpmiddeltjes in huis die dit kunnen verhelpen. Hieronder vind je een aantal van deze tips:

  • Gebruik een vaatwastablet: tabletten voor de vaatwasser zijn zeer goed in het verwijderen van hardnekkig vuil. Een vaatwastablet in een pan doen met heet water zal de aangebakken voedselresten vanzelf verwijderen. Laat het even staan en spoel het later om.
  • Baking soda en citroensap hebben een zelfde soort kracht als een vaatwastablet. Ook azijn kan helpen om het vuil van de pan los te weken.
  • Sommige mensen zweren ook bij bijvoorbeeld cola in de pan. Cola werkt ook goed voor het schoonmaken van munten, zoals je misschien weet van Youtube. Dus geheel onlogisch is dat niet.
  • De pan een nachtje laten weken, eventueel met wat schoonmaakmiddel of een middel dat hierboven is genoemd, kan ook helpen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer