Kan een koekenpan in de oven?

Door: Jasper
Laatste update: 15 augustus 2022

Sommige gerechten moet je eerst aanbakken en vervolgens in de oven doen. Het kan je veel vaat maar ook moeite kosten de gerechten naar een ovenschaal over te brengen. Het zou daarom fijn zijn als je het gerecht met pan en al in de oven zou kunnen doen, maar is een koekenpan ovenbestendig?

Koekenpannen in de oven stoppen

De meeste koekenpannen kunnen in de oven. Dat is goed nieuws voor iedereen die een frittata of een varkenshaas wil afbakken in de oven. Toch is er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je een koekenpan in de oven stopt:

  • Let op de maximale temperatuur die de pan aankan. Sommige pannen kunnen namelijk wel in de oven, maar niet boven een bepaalde temperatuur, zoals meer dan 200 graden. Met name gietijzer kan zeer hoge temperaturen verdragen. Aluminium heeft doorgaans een maximale oventemperatuur van 175 graden.
  • Pannen met kunststof handvatten houd je liever buiten je oven. Het risico bestaat dat ze zullen smelten in de oven. Kies daarom liever voor een model met een metalen handvat of een kunststof handvat dat je kunt loskoppelen.
  • Een koekenpan wordt gloeiend heet in de oven. Staal geleidt warmte misschien nog wel beter dan een gewone glazen ovenschaal. Draag dus zeer goede ovenwanten wanneer je de pan uit de oven haalt.

Gietijzer het beste materiaal voor de oven

Hoewel alle materialen pannen in de oven kunnen, van roestvrijstaal tot aluminium, blijven pannen van gietijzer de beste pannen voor de oven, met name als ze ook een ijzeren handgreep hebben. Een pan met roestvrijstaal of gietijzer behoudt bovendien beter zijn vorm als je bijvoorbeeld kookt op gas.

Aluminium pannen zijn daarentegen lichter en handzamer en kunnen, tot een bepaalde temperatuur wel gewoon in de oven. Een gietijzeren pan zal ook geen anti-aanbaklaag hebben, wat het dagelijks bakken van je eten lastiger maakt. Pas de keuze voor jouw type pan dus aan op jouw manier van koken.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer