Mogen koekenpannen in de vaatwasser?

Door: Jasper
Laatste update: 15 augustus 2022

Na een heerlijke maaltijd gekookt te hebben is er een volle buik vol lekker eten maar meestal ook een enorme berg afwas. Gelukkig hebben we tegenwoordig vrijwel allemaal een vaatwasser in huis. Maar kun je die vieze en soms half aangebrande koekenpannen ook mee laten draaien in de vaatwasser?

Niet alle pannen kunnen in de vaatwasser

Of een pan vaatwasserbestendig is zal afhangen van het advies van de fabrikant. Sommige pannen zouden namelijk prima in de vaatwasser mee kunnen draaien, waar andere alleen met de hand afgewassen kunnen worden. Je zult deze informatie altijd vinden op verpakking. Met name pannen met een speciale anti-aanbaklaag worden vaak weggehouden van de vaatwasser. Vaatwassers gebruiken doorgaans een wat sterker schoonmaakmiddel dan een gewoon afwasmiddel, waardoor de pannen kunnen slijten. Dat is zonde natuurlijk.

Zo was je pannen met de hand af

Het is dus misschien beter je pannen altijd af te wassen met de hand. Maar hoe kun je dat het beste doen? Een pas afwassen met de hand is niet heel lastig maar pas wel op met een paar zaken:

  • Was je pannen af met een zachte spons of borstel om de aanbaklaag niet te beschadigen
  • Aangebakken etensresten kun je ook laten weken met bijvoorbeeld azijn, citroensap, soda of zelfs een vaatwastablet.
  • Sommige pannen, bijvoorbeeld gietijzeren koekenpannen die je alleen voor eieren en pannenkoeken gebruikt zou je volgens chefs nooit met zeep af moeten wassen.

De onderkant van de pan

In de vaatwasser zal de onderkant van je pan vaker een schoonmaakronde krijgen dan wanneer je met de hand schoonmaakt. Na verloop van tijd kan de onderkant van je pan namelijk flink vuil worden en er vet en zwartgeblakerd uitzien. Met name als je kookt op gas kan dit gebeuren. Je kunt de pan schoonmaken door deze in een badje met bijvoorbeeld soda of een vaatwastablet te laten weken. Dompel de pan dus onder in bijvoorbeeld een grotere pan of de gootsteen.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer