Waar zijn koekenpannen van gemaakt?

Een koekenpan is een koekenpan zou je denken. Toch zijn er vele soorten en maten op de markt verkrijgbaar. Koekenpannen worden van verschillende materialen gemaakt, die allemaal hun eigen eigenschappen en voordelen hebben. De geschikte koekenpan voor jou zal afhangen van waarvoor je de pan wilt gebruiken en op welke manier je de pan wilt gebruiken.

Welke materialen hebben koekenpannen?

Over het algemeen zijn koekenpannen gemaakt van aluminium, roestvrijstaal (RVS), plaatstaal en gietijzer. Let bij het kopen van een pan op de volgende zaken:

  • De meeste koekenpannen zijn gemaakt van aluminium, dat is een lekker licht materiaal dus ideaal in gebruik.
  • Pannen van aluminium hebben doorgaans een anti-aanbaklaag, wat het bakken van je eten makkelijker maakt.
  • Pannen van gietijzer of een RVS bodem zijn beter bestand tegen kromtrekken en daarom ideaal voor koken op gas. Ze worden er echter wat zwaarder door.
  • Pannen van plaatstaal zijn heel stevig, maar moet je wel altijd droog wegzetten en nooit in de vaatwasser stoppen.
  • Gietijzeren pannen zijn het beste als je vaak je pan in de oven wilt zetten bij hoge temperaturen, maar de meeste andere pannen zijn tegenwoordig (tot een bepaalde maximale temperatuur) ook ovenbestendig.
  • Handvatten van metaal geleiden warmte. Als je niet je pannen met een ovenwant wilt pakken, is een handvat van kunststof of siliconen beter. Let daarmee wel goed op als je de pan in de oven wilt stoppen.
  • Anti-aanbaklagen worden doorgaans niet meer gemaakt van PFAS en PFOA, dat zijn giftige stoffen. Deze laag wordt nu gemaakt van keramiek, titanium of andere materialen die niet schadelijk zijn.

Welke pan past bij mij?

Welke pan bij jou past, hangt af van je kookplaat (gas of inductie) en of je vaak de oven gebruikt voor je pannen. Als je veel bakt is een gewone pan van aluminium met misschien een stevige RVS bodem voldoende. Als je het niet erg vindt om je pan wat meer onderhoud te geven en vaak culinaire gerechten maakt, is een pan van gietijzer of zelfs plaatstaal misschien iets voor jou.