Hoe ontdooi ik mijn koelkast?

Een koelkast doet precies wat het woord zegt. Het koelen van het apparaat kan zorgen dat er ijs aan de achterzijde van de binnenkant komt te zitten. In het vriesvak kan dit ook rond de koelelementen komen te zitten. IJsvorming komt altijd voor en verwijdert zich in de koelkast vaak vanzelf. In het vriesvak is het doorgaans wat hardnekkiger. Is je koelkast of vriesvak echter ondoordringbaar geworden door ijs? Dan is het tijd om deze te ontdooien. Hoe doe je dat?

Zo werkt ontdooien

Om een koelkast en het vriesvak te ontdooien, zul je een stappenplan moeten volgen. Hieronder geven we de stappen voor het ontdooien van je koelkast:

  • Schakel de stroom van de koelkast uit en haal de koelkast helemaal leeg.
  • Ontdooi de koelkast zelf door de deur open te zetten. Dit proces zou automatisch moeten gaan als de stroom eraf is.
  • Plaats een handdoek om de koelkast en vriezer niet te nat achter te laten.
  • Je vriesvak is wat hardnekkiger en kan langer duren.
  • Schraap eventueel voorzichtig ijs weg om het proces te versnellen.
  • Maak de koelkast indien nodig schoon en plaats spullen weer terug.
  • Sluit de koelkast weer aan op de elektriciteit.

Ontdooien is overigens ook een belangrijke stap bij het schoonmaken van de koelkast. Je kunt een koelkast, en zeker het vriesvak, vaak moeilijk schoonmaken zonder het ijs eerst te verwijderen.

Het ontdooiproces versnellen

Je kunt het proces van ontdooien versnellen als je dat wenst. Dat kan bijvoorbeeld door, zoals gezegd, ijs weg te schrapen. Pas wel op in de vriezer. Hier zitten koelelementen, de buizen met koeling. Deze zijn zeer fragiel. Schraap dus nooit te hard. Dat kan de elementen beschadigen. Je kunt ook een bakje met warm water in de koelkast plaatsen. Zet daar wel iets onder om de koelkast of het vriesvak niet te erg te beschadigen. Sommige mensen gebruiken ook een antivriesspray. Maar pas daar wel mee op, het is niet heel gezond voor je eten en kan gek ruiken als je niet goed genoeg schoonmaakt.