Hoe vervoer ik een koelkast?

Er is niet veel onhandiger dan het sjouwen van koelkasten, vriezers, wasmachines of vaatwassers. Ze zijn zwaar en onpraktisch. Zeker als ze een trap opgedragen moeten worden. Bij een koelkast vervoeren komt echter nog meer kijken dan alleen de grootte van het apparaat en het gewicht. Wat is dat precies?

Zo vervoer je een koelkast

Je kunt een koelkast het beste vervoeren met een daarvoor bestemd steekkarretje, een draagbeugel of met twee sterke personen. Draag hierbij wel makkelijke kleding en handschoenen. Het is ook van belang voor het vervoeren van de koelkast of deze oud of nieuw is. Dat zit zo:

  • Een gebruikte koelkast kan lekkages geven van koelvloeistof. Dit is giftig en daarom niet goed om te laten lekken. Vervoer een gebruikte koelkast altijd verticaal, dus rechtop!
  • Een nieuwe koelkast kun je gerust op z’n kant, dus horizontaal dragen. Er lekt hier geen koelvloeistof uit.
  • Maak een gebruikte koelkast altijd schoon voordat je hem vervoert en schakel de koelkast voor geruime tijd uit voordat deze van zijn plek wordt gehaald.
  • Plaats een nieuwe koelkast met de dopjes onderaan zo stabiel mogelijk en nooit te dicht tegen de muur bij een los model. Laat de koelkast minimaal vier uur rusten voordat je het apparaat aanzet en de juiste koelstand instelt voor je etenswaren. Vier uur rust zorgt dat de koelvloeistof goed kan zakken.

Koelkast laten ontdooien en schoonmaken

Voordat je een koelkast zelf afvoert of af laat voeren, is het altijd belangrijk deze te laten ontdooien en goed schoon te maken. Je kunt het ontdooiproces versnellen door bijvoorbeeld een bakje met warm water op een onderzetter in de koelkast of het vriesvak te plaatsen. Je kunt je oude koelkast vaak meegeven aan de verkoper die de nieuwe koelkast brengt. Oude koelkasten kun je ook afgeven bij de milieustraat.