Koelkast doet het niet, wat nu?

Door: Eva
Laatste update: 6 januari 2023

Een koelkast kan niet ontbreken in de keuken. Zonder koelkast geen vers en koud eten en drinken. Vooral met warm weer is het vervelend wanneer de koelkast het niet doet. In dat geval wil je je koelkast zo snel mogelijk weer aan de praat krijgen. Daar gaan wij jou mee helpen.

Na het lezen van dit artikel weet je wat je kunt doen wanneer je koelkast kapot is.

Oorzaken van een kapotte koelkast

Er zijn verschillende dingen die het defect van een koelkast kunnen verklaren, zoals:

  • De temperatuur van de koelkast staat te laag (minder dan 3 graden Celsius)
  • De koelkast staat te vol, waardoor koelen moeilijk gaat
  • De deur van de koelkast sluit niet
  • De vochtafvoer is verstopt
  • De ventilatieopeningen zitten verstopt
  • Andere, technische problemen

Stappenplan voor een kapotte koelkast

Je kunt verschillende dingen doen om een kapotte koelkast weer te maken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit wat je zou kunnen proberen.

Stap 1: Controleren

Om er zeker van te zijn dat je koelkast kapot is, moet je controleren of de verlichting en het geluid van de koelkast het nog wel doen. Het kan namelijk zo zijn dat er alleen één gedeelte van de koelkast defect is. Ook kan het zo zijn dat er een stop is doorgeslagen in de meterkast of dat er een stekker niet goed is aangesloten.

Stap 2: Check de temperatuur

Wat goed is om te weten is dat een koelkast niet aanslaat wanneer de temperatuur in de omgeving koeler is. Dit zou namelijk zonde van de energie zijn. Ook kan het zijn dat de thermostaat van de koelkast verkeerd staat, waardoor het lijkt alsof de koelkast het niet doet. Om dit te controleren kun je een thermometer in de koelkast leggen.

Stap 3: Doen andere apparaten het wel?

Om alles uit te sluiten, moet je echt even kijken of andere apparaten het ook niet doen. Is dit het geval? Dan ligt het niet aan je koelkast, maar waarschijnlijk aan de stroom die misschien wel is uitgevallen.

Stap 4: Reparatie

Heb je alles geprobeerd maar doet de koelkast het nog steeds niet? Dan is het verstandig om een monteur in te schakelen.

Ook kun je ervoor kiezen om een nieuwe koelkast aan te schaffen wanneer je koelkast echt niet meer te maken is. Je kunt dan kiezen uit verschillende modellen. Denk aan een koelkast met een glazen deur, of toch een tafelmodel koelkast.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer