Welke stand is kouder in een koelkast? 1 of 7?

Je koelkast instellen. Het blijft verwarrend, want wat is nou de koudste stand? 1 of 7? Vaak kun je dit terugvinden in de gebruiksaanwijzing, maar behalve dat je die vaak verliest, kan je ook te maken hebben met een tweedehands koelkast of een koelkast in bijvoorbeeld een huur- of vakantiehuisje. Vervelend dus als je snel de koelkast een paar graadjes kouder of warmer wilt zetten. Om voor eens en altijd een einde aan de verwarring te maken, zetten we het nogmaals voor je op een rijtje.

Zo werkt de draaiknop met standen

De draaiknop met standen kan van één tot vijf, één tot zeven of zelfs één tot 10 zijn. De hoogste stand is altijd de koudste stand en de laagste stand de warmste stand. Of in elk geval, de minst koude stand. Het is belangrijk om aan deze standen te draaien omdat een te koude koelkast zorgt voor ijsvorming en een te warme koelkast eten kan bederven. Maar waarom zitten er dan verschillende standen op je koelkast? Dat heeft verschillende redenen:

  • De temperatuur buiten de koelkast heeft een effect op de koeling. Zo kan een warmere omgeving ervoor zorgen dat de koelkast harder moet werken.
  • Een flink aantal temperaturen en daarmee standen zegt niets over bederf of ijsvorming. Het zegt echter wel veel over hoe koud je drankjes zijn. Misschien drink je je water liever simpelweg net eventjes wat minder koud.

Heeft de draaiknop ook invloed op het ontdooien?

Het ontdooien van je koelkast is belangrijk wanneer je deze bijvoorbeeld wilt schoonmaken of zelfs verplaatsen of afvoeren. De draaiknop van je koelkast zegt echter niets over het ontdooiproces. Het is dus niet zo dat de koelkast ontdooit als je deze op stand een zet. Ontdooien zal alleen kunnen gebeuren door de koelkast van de stroom af te koppelen, leeg te halen en een tijdje open te laten staan.