Beste koffiebonen 2023. 5x de beste bonen voor koffie

Door: Eva
Laatste update: 21 februari 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Uit onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken. Zwarte koffie en cappuccino zijn het populairst. Heb jij thuis een volautomaat? Dan ben je vast benieuwd naar de beste koffiebonen voor een volautomaat.

Wij gingen voor jou op zoek naar de beste koffiebonen van 2023. In deze review testen we o.a. de beste koffiebonen voor cappuccino, de beste espressobonen en de beste arabica koffiebonen. We letten hierbij o.a. op smaak, geur en veelzijdigheid.

We onthullen alvast dat de Gran Maestro Italiano koffiebonen de beste koop koffiebonen 2023 zijn. We geven de Gran Maestro bonen deze eervolle titel vanwege de gunstige prijs en de lekkere milde koffiesmaak.

Koffiebonen

 1. Beste koop koffiebonen: Gran Maestro Italiano Originale
 2. Best geteste koffiebonen: Fairtrade Original Dark Roast Espresso
 3. Beste koffiebonen voor volautomaat: illy Classico
 4. Beste espresso bonen: Gran Maestro Italiano Celeste
 5. Beste koffiebonen voor cappuccino: Gran Maestro Italiano Cappuccino

Koffiebonen vergelijken

Product Geschikt voor Type koffieboon Branding
Gran Maestro Italiano Originale Beste koop koffiebonen
Lungo, espresso, koffie met melk Arabica Medium roast Bekijk prijzen
Espresso Arabica & Robusta Dark roast Bekijk prijzen
illy Classico Beste koffiebonen voor volautomaat
Espresso, Ristretto, Lungo Arabica Light Roast Bekijk prijzen
Gran Maestro Italiano Celeste Beste espresso bonen
Espresso, Lungo Arabica Dark Roast Bekijk prijzen
Gran Maestro Italiano Cappuccino Beste koffiebonen voor cappuccino
Cappuccino Arabica Medium/Dark Roast Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop koffiebonen Gran Maestro Italiano Originale

Hierom zijn we fan:
 • Geschikt voor veel soorten koffie
 • Zachte, milde smaak – Geschikt om zelf te malen
Let hierop:
 • Niet geschikt als je van pittige koffie houdt
 • Minder goede cremalaag dan Robusta
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1
Geschikt voor: Lungo, espresso, koffie met melk
Type koffieboon: Arabica
Branding: Medium roast
Merk: Gran Maestro Italiano

We beginnen onze review met deze Gran Maestro Italiano koffiebonen in ons koffiezetapparaat. Deze koffiebonen krijgen veel lovende reviews van koffiefans, dus we waren erg benieuwd naar de kwaliteit van de koffie die je er mee kunt zetten.

Deze Gran Meastro koffiebonen zijn voor 100% Arabica bonen, wat betekent dat je er koffie mee zet met een zachte, aromatische smaak. De medium roast geeft deze koffiebonen een wat vollere smaak en aroma. Bij het openen van de zak kwam ons dan ook een heerlijke koffiegeur tegemoet.

Met onze volautomaat hebben we eerst een espresso gezet, zodat we de smaak goed konden beoordelen. Wij vonden de smaak wat chocolade-achtig en erg lekker. Natuurlijk is dit persoonlijk, maar wat ons betreft scoren deze koffiebonen uitstekend wat smaak betreft.

Na de espresso volgde een cappuccino. De opgeschuimde melk past perfect bij de wat zachtere koffiesmaak, maar door de medium roast proef je toch genoeg koffiesmaak. Wat ons betreft zijn dit dan ook een van de beste koffiebonen voor cappuccino die we hier getest hebben.

Beste koop koffiebonen 2022 voor de volautomaat

Deze koffiebonen kun je prima gebruiken in een volautomaat. We hebben de bonen niet getest met een pistonmachine, maar waarschijnlijk kun je ze daar ook probleemloos mee gebruiken. Je moet dan wel eerst even zelf je bonen malen.

Als je graag een sterke, pittige bak koffie zet, dan zijn deze bonen waarschijnlijk wat te mild qua smaak. Dan kun je beter kiezen voor de echte espressobonen met een dark roast. Zoek je de beste arabica bonen en hou je van een mildere smaak? Dan zijn deze Gran Maestro bonen zeker de lekkerste koffiebonen.

De pluspunten nog even op een rij:

 • Geschikt voor lungo, espresso en koffie met melk
 • Klimaatneutraal geproduceerd in Colombia en Brazilië
 • Fijne koffiesmaak dankzij de beste arabica bonen en de medium roast

Wij vinden dit de beste koop koffiebonen 2022 vanwege de gunstige prijs en de lekkere milde koffiesmaak, waardoor je er allerlei soorten koffie mee kunt zetten.

Te koop bij
Gratis thuisbezorgd vanaf 40,-
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste koffiebonen Fairtrade Original Dark Roast Espresso

Hierom zijn we fan:
 • Lekker pittige smaak
 • Verantwoorde productiewijze
 • Geschikt voor espresso
Let hierop:
 • Minder geschikt voor cappuccino
 • Relatief wat duurdere bonen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1
Geschikt voor: Espresso
Type koffieboon: Arabica & Robusta
Branding: Dark roast
Merk: Fairtrade Original

Tijd voor de tweede soort koffiebonen uit onze test. Dit keer hebben we koffie gezet met de Fairtrade Original koffiebonen. Faitrade garandeert koffieboeren een eerlijke prijs en daardoor maak je met deze lekkere koffiebonen een verantwoorde keuze.

Deze Fairtrade koffiebonen zijn espressobonen die met de hand worden geplukt in Guatemala, Nicaragua en Oeganda. Daarna zijn ze langzaam gebrand tot een dark roast. Deze melange is een mix van Robusta en Arabica bonen, waardoor deze krachtiger is dan de Gran Maestro Italiano koffiebonen.

Omdat dit echte espressobonen zijn, hebben we de koffiebonen gebruikt om een kopje espresso te zetten met onze volautomaat. De koffie smaakte lekker pittig, met een beetje nootachtige karamelsmaak. Wat ons betreft de beste espressobonen. Daar kan zelfs nespresso niet tegenop.

Deze koffiebonen wil je graag in je keuken hebben staan, want ze worden verbouwd door koffieboeren die de bonen op het juiste moment met de hand plukken, zodat de smaak zo goed mogelijk ontwikkeld is.

Best geteste koffiebonen met verantwoorde teelt

Wij geven deze Dark Roast espresso bonen van Fairtrade Original graag de titel “Best geteste koffiebonen” om de volgende redenen:

 • Op verantwoorde wijze geproduceerd
 • Lekker pittige smaak, perfect voor espresso’s
 • De bonen zijn langzaam gerijpt voor extra veel smaak

Hou je liever van een wat mildere koffiesmaak? Dan zijn de Gran Maestro Italiano koffiebonen een betere keuze. Deze zijn per kilo ook iets goedkoper dan deze Fairtrade Original bonen.

Te koop bij
Gratis thuisbezorgd vanaf 40,-

Beste koffiebonen voor volautomaat illy Classico

Hierom zijn we fan:
 • Topkwaliteit Arabica bonen
 • Mooie cremalaag – Zachte, ronde koffiesmaak
Let hierop:
 • Koffieblik niet recyclebaar
 • Dure bonen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1
Geschikt voor: Espresso, Ristretto, Lungo
Type koffieboon: Arabica
Branding: Light Roast
Merk: illy

Natuurlijk mogen de koffiebonen van het Italiaanse merk illy niet in onze test ontbreken. Volgens veel kenners heeft illy’s streven naar perfectie geleid tot de ideale koffie. Wij waren dus best benieuwd naar de koffiebonen van dit merk en hebben ze getest met onze volautomaat.

De koffie die we uitgeprobeerd hebben is de illy Classico met een normale branding. Deze melange bestaat uit 9 zuivere Arabicasoorten uit landen als Ethiopië, Colombia, Costa Rica, Brazilië en India. Doordat er alleen Arabica bonen zijn gebruikt, heeft deze koffie een zachte smaak.

Door die milde smaak zijn illy bonen geschikt voor veel verschillende soorten koffie: espresso, cappuccino, latte macchiato, lungo en ga zo maar door. Dat is ideaal als je een volautomaat gebruikt en verschillende soorten koffie wil zetten met deze koffiebonen.

Als je het blik open doet, komt er een heerlijke zachte koffiegeur naar boven. Door het blik blijven je koffiebonen lekker lang vers. Helaas gaat het blik na gebruik wel gewoon in de afvalbak, dus heel duurzaam is de verpakking helaas niet.

Beste koffiebonen voor volautomaat

We hebben deze illy koffiebonen gebruikt in onze volautomaat om wederom een lekker kopje espresso te zetten. Toen we de espresso proefden, viel het ons op dat deze heel rond van smaak was, zeker in vergelijking met de espresso die we maakten met de Fair Trade Dark Roast bonen.

En waar de Fairtrade Original espressobonen een vrij pittige smaak hadden, was de espresso die we met deze illy bonen hebben gezet wat fijner van smaak. De smaak was zachter en we proefden ook iets nootachtigs, wat de espresso een beetje zoetig maakte. Verder zat er ook een mooie cremalaag op.

Wat ons betreft zijn dit de beste bonen voor een volautomaat. Dat komt met name door:

 • Topkwaliteit Arabica bonen
 • Nootachtige, licht fruitige smaak
 • Geschikt voor veel koffievariaties

Deze koffiebonen zijn niet goedkoop en dat heeft vooral te maken met de kwaliteit. Koffiliefhebbers kiezen bewust voor illy vanwege de smaak. Zoek je juist koffiebonen voor een sterke, pittige koffie? Dan kun je beter kiezen voor de Fairtrade Original espressobonen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste espresso bonen Gran Maestro Italiano Celeste

Hierom zijn we fan:
 • 100% Arabica bonen
 • Krachtig aroma
 • Klimaatneutrale productie
Let hierop:
 • Met name geschikt voor espresso’s
 • Zelf malen voor de pistonmachine
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1
Geschikt voor: Espresso, Lungo
Type koffieboon: Arabica
Branding: Dark Roast
Merk: Gran Maestro Italiano

Zoek je pittige koffiebonen waar je haar bijna van overeind gaat staan? Dan moet je echt eens deze Gran Maestro Italiano koffiebonen in je pistonmachine of espressomachine gebruiken. Deze echte Zuid-Italiaanse koffie is perfect als je van een goede sterke bak koffie houdt.

Deze bonenmelange bestaat voor 100% uit Arabica koffiebonen uit Colombia en Brazilië. De koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd en wordt bovendien klimaatneutraal geproduceerd. Als je de zak openmaakt, komt je meteen een sterk koffiearoma tegemoet met de geur van noten en kruiden.

Dat belooft dus wat. Nadat we deze Gran Maestro koffiebonen in onze volautomaat hadden gedaan, hebben we wederom een espresso gezet. Gewaarschuwd door de sterkte van de bonen, namen we een paar kleine slokjes. En de koffie was inderdaad behoorlijk sterk.

Toch smaakte onze espresso niet alleen maar bitter. De koffie was ook een beetje zoet en nootachtig, dus dat maakte de afdronk wat zachter. Voor de liefhebbers van zeer sterke koffie zijn dit ongetwijfeld de beste espressobonen die we hier hebben getest.

Beste espresso bonen

Met deze koffiebonen zet je een sterke bak zwarte koffie met een goed koffiearoma. Je kunt er ook een prima cappuccino of lungo mee maken. Als je de bonen maalt, dan zijn ze prima geschikt als filterkoffie.

Hebben we de beste espressobonen gevonden? Wij denken van wel, om de volgende redenen:

 • Zeer krachtige, aromatische koffiesmaak
 • 100% Arabica bonen
 • Klimaatneutraal geproduceerd

Wil je liever een iets minder sterk bakje koffie zetten? Dan kun je ook kiezen voor de Fairtrade Original espressobonen. Deze zijn wat milder van smaak.

Te koop bij
Gratis thuisbezorgd vanaf 40,-
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koffiebonen voor cappuccino Gran Maestro Italiano Cappuccino

Hierom zijn we fan:
 • Speciaal voor cappuccino
 • Volle ronde smaak
 • Verantwoord geproduceerd
Let hierop:
 • Nog vrij pittig voor cappuccinobonen
 • Niet zo geschikt voor espresso
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1
Geschikt voor: Cappuccino
Type koffieboon: Arabica
Branding: Medium/Dark Roast
Merk: Gran Maestro Italiano

Als je graag cappuccino drinkt, dan zijn deze Gran Maestro Italiano koffiebonen iets voor jou. Ze zijn namelijk speciaal gebrand voor liefhebbers van koffie met melk. Het bonenmengsel bestaat uit 100% Arabica bonen afkomstig uit Colombia en Brazilië.

De koffiebonen hebben een krachtige dark roast ondergaan op basis van een Italiaanse branding. Zo ontstaat er een cappuccino met veel geur en karakter. Lekker met een grote klodder melkschuim. Je kunt de bonen trouwens perfect gebruiken als je net bent overgestapt van de Senseo naar een volautomaat.

Wij hebben die van ons er weer bij gepakt om uit te testen of dit de beste koffiebonen voor cappuccino zijn. Toen we de zak open maakten, roken we een heerlijke koffiegeur die ook een beetje kruidig was. We waren dus erg benieuwd hoe de cappuccino zou smaken.

Deze koffiebonen hebben een medium/dark roast waardoor de smaak nog vrij pittig is. Op zich kan dat wel, omdat je er toch nog melkschuim bij doet. Wij proefden ook wat cacao en kaneel in deze koffie. De smaak is vol en rond en je proeft de koffie goed, ook als je er veel melk bij doet.

Beste koffiebonen voor cappuccino

Met deze koffiebonen voor cappuccino zet je waarschijnlijk ook een lekkere Latte. Je kunt de bonen dus veelzijdig gebruiken. De pluspunten van deze cappuccinobonen zijn:

 • Goede koffiesmaak, ook met veel melkschuim
 • Rainforest Alliance gecertificeerd
 • Volle, ronde smaak

Deze Gran Maestro Italiano koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd en wordt tevens klimaatneutraal geproduceerd. Zoek je trouwens cappuccinobonen met een wat mildere smaak? Dan zijn de Gran Maestro Italiano koffiebonen uit deze test ook een goede keus.

Te koop bij
Gratis thuisbezorgd vanaf 40,-
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij vergelijken

We wilden graag de beste koffiebonen van 2023 vinden, maar er zijn heel veel soorten koffiebonen te koop. We moesten dus een selectie maken en daarvoor hebben we eerst zelf een lijst samengesteld met selectiecriteria die wij belangrijk vinden voor goede koffiebonen.

Vervolgens hebben we het grote aanbod koffiebonen bekeken en onze selectiecriteria naast de zakken met koffiebonen gelegd. We hebben alleen de lekkerste koffiebonen geselecteerd die aan alle eisen voldeden.

Zoek je de beste cafeïnevrije koffiebonen? Helaas hebben we die niet in onze test opgenomen omdat we het niet helemaal eerlijk vonden om deze bonen te vergelijken met cafeïnehoudende koffiebonen. Misschien dat we deze in de toekomst nog eens reviewen.

Op onze lijst met selectiecriteria voor de beste koffiebonen stonden o.a. de volgende eigenschappen:

 • Goede kwaliteit koffiebonen – We waren op zoek naar de beste koffiebonen. Koffiebonen kunnen ingedeeld worden in Arabica bonen en Robusta bonen. Arabica bonen staan bekend als de beste koffiebonen. We zijn dus op zoek gegaan naar goede koffiebonen met een hoog gehalte Arabica koffiebonen.
 • Verschillende soorten branding – De koffiesmaak wordt niet alleen bepaald door de bonen, maar ook door de branding. Licht gebrande bonen zijn aromatisch en hebben een frisse smaak. Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, ronde, milde smaak. Donker gebrande bonen hebben een donkerbruine kleur. De smaak is vol en krachtig met wat karamel. Donkere ‘roasts’ zijn zeer krachtig van smaak, bitterzoet en bevatten wat minder cafeïne. In deze review testen we koffiebonen die op verschillende manieren gebrand zijn.
 • Geschikt voor meerdere koffievarianten – Als je een volautomaat gebruikt, dan kan deze vaak verschillende koffievariaties maken zoals cappuccino, latte macchiato, espresso of lungo. We hebben daarom koffiebonen geselecteerd die geschikt zijn voor verschillende koffievariaties. Daarnaast hebben we ook de beste koffiebonen voor espresso en de beste bonen voor cappuccino getest.

Hier kun je zelf op letten – Koopgids

Bij het kopen van koffiebonen weet je misschien soms niet waarop je moet letten. Om je daar bij te helpen, zetten we in deze Koopgids een paar eigenschappen van koffiebonen op een rij, waar je rekening mee kunt houden bij je keuze.

Welke eigenschappen zijn belangrijk?

Hieronder zetten we een paar eigenschappen van koffiebonen op een rij, die belangrijk kunnen zijn bij je zoektocht naar de perfecte koffieboon.

 • Koffiesoort & branding– Bij koffiebonen zijn er verschillende soorten. De bekendste soorten zijn Robusta en Arabica. Een pak koffiebonen kan bestaan uit een van deze twee soorten, of een mengsel van Arabica en Robusta bonen. Arabica bonen bevatten wat minder cafeïne dan Robusta bonen, maar zijn over het algemeen duurder.
 • Type branding –Het type branding is van invloed op de smaak van de koffie. Zo is een dark roast koffie geschikt om espresso mee te maken in je espressomachine. Voor een cappuccino is een milde medium roast vaak wat beter geschikt.
 • Geschiktheid voor koffiezetapparaat – Het type boon is ook een beetje afhankelijk van het koffiezetapparaat wat je gebruikt. Zet je graag filterkoffie? Dan heb je bonen nodig die je zelf kunt malen en die dan nog steeds een fijn aroma hebben. Gebruik je een volautomaat, dan kies je waarschijnlijk voor een koffieboon die geschikt is voor veel verschillende koffievarianten.

Veelgestelde vragen

Welke koffiebonen zijn niet vet?

Alle koffiebonen bevatten oliën, maar in de ene koffieboon zit meer olie dan meer dan andere. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan de Robusta koffiebonen. De dark roast bonen zijn het vetst. Wil je geen vette koffiebonen, vermijd dan de dark roast mengsels.

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?

In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Heb je de zak koffiebonen eenmaal opengemaakt, dan worden de bonen heel snel minder vers. Het is het beste om de bonen dan binnen 3 of 4 weken op te maken.

Hoe groeien koffiebonen?

De koffiebonen groeien aan de koffieplant. Deze vind je in de tropische gebieden rond de evenaar. Bij de meeste koffiesoorten verkleurt de koffiebes tijdens de groei van groen naar donkerrood. Als ze donkerrood zijn, dan kunnen de bonen geoogst worden.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *