Beste koffiemolen 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Koffie is haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van velen. Echter, er zitten grote verschillen tussen verschillende koffiespecialiteiten. Een koffiemolen speelt een grote rol bij de uiteindelijke smaak van je kopje koffie. Zo zijn fijngemalen koffiebonen erg geschikt voor een kop espresso. Maar, drink je liever filterkoffie, dan kun je het best gebruikmaken van grofgemalen bonen.

Er zijn vandaag de dag vele verschillende koffiemolens verkrijgbaar en het kan dan ook lastig zijn om de beste te vinden. We hebben verschillende modellen voor je getest en onder andere gelet op het gebruiksgemak en de maalgraad. De beste koffiemolen van 2022 is de Sage The Smart Grinder Pro. Verder vind je in onze 2022 top-5 de best geteste koffiemolen, de beste handmatige koffiemolen, de beste elektrische koffiemolen en de beste koffiemolen voor espresso.

Sage the Smart Grinder™ Pro Bekijk prijzen
Inhoud bonenreservoir: 450 gram
Bediening: Elektrisch
Aantal maalgraden: 60
Soort maalwerk: Conische maalschijven
Hierom zijn we fan:
Veel maalstanden
Gemakkelijk in te stellen
Met LCD-scherm
Prachtig design
Let hierop:
Neemt veel ruimte in beslag
Prijzig

Geschikt voor: Echte koffieliefhebbers.

Ben je op zoek naar een serieuze molen dan kunnen we niet anders dan je de Sage The Smart Grinder Pro aanraden. De molen combineert precisie met kracht en gebruiksgemak. Hij heeft maar liefst 60 maalstanden en een capaciteit van 450 gram. Reden te meer dus om deze koffiemolen tot beste koop koffiemolen 2022 te bestempelen.

Beste koop koffiemolen

Het eerste dat ons opvalt, is het luxueuze design. De roestvrij stalen behuizing ziet er mooi en stevig uit. Je bedient de machine door middel van vier druk- en draaiknoppen. Dankzij het herkenbare Sage design komt deze koffiemolen zowel in de klassieke als moderne keuken goed tot zijn recht. Hij was op ons aanrechtblad absoluut geen doorn in het oog. Houd er wel rekening mee dat de molen vrij groot is en dus veel ruimte in beslag neemt.

Gebruiksvriendelijk

Met deze koffiemolen van Sage stel je gemakkelijk de gewenste maalgraad in. Het bedienen gaat door middel van de druk- en draaiknoppen. Wat ik vooral ideaal vond, is dat je de gemaakte instellingen gemakkelijk afleest op het slimme LCD-scherm. Ook zie je op het scherm hoe lang de machine erover doet voor de koffie gemalen is.

 • Met de rechter draaiknop stel je de maalgraad in. De machine geeft vervolgens zelf de optimale maaltijd aan.
 • Door op de middelste drukknop te klikken wissel je tussen het aantal kopjes koffie dat je wilt zetten. Aan de hand van de ingegeven parameters berekent de koffiemolen vervolgens zelf de beste maaltijd.
 • Met de knop aan de linkerkant kun je de tijd instellen. Verander je het aantal kopjes, dan verandert de tijd automatisch mee.
 • Met de knop aan de rechterkant start je het maalproces en kun je hem, indien nodig, pauzeren.

Zoals we al zeiden heeft de koffiemolen 60 maalstanden. Wil je nog nauwkeuriger de maalstand afstellen, dan kun je je hart ophalen. Onder het bonenreservoir zijn nog tien extra instellingen te vinden. In totaal kun je dus kiezen uit maar liefst 600 standen! Dat zijn er een heel stuk meer dan bij bijvoorbeeld de De'Longhi KG89. Echter, hier is de prijs ook naar. Je moet voor deze fantastische koffiemolen behoorlijk in de buidel tasten.

Met keuze uit maar liefst 60 maalstanden zet je gegarandeerd een overheerlijke kop koffie met de Sage The Smart Grinder Pro.

De'Longhi KG89 Bekijk prijzen
Inhoud bonenreservoir: 120 gram
Bediening: Elektrisch
Aantal maalgraden: 18
Soort maalwerk: Conische maalschijven
Hierom zijn we fan:
Luxe uitstraling
Goede prijs- / kwaliteitsverhouding
Gebruiksgemak
Luchtdicht afgesloten bonenreservoir
Let hierop:
Inconsistente maling
Kan soms koffie lekken

Geschikt voor: Beginnende (thuis)barista's.

De De'Longhi KG89 is perfect als instapmodel voor de beginnende barista’s en eenieder die voor het eerst thuis koffiebonen gaat malen. De molen is gemakkelijk te bedienen en heeft een reservoir dat groot genoeg is voor het zetten van 12 kopjes koffie. Daarnaast is de prijs- / kwaliteitverhouding uitstekend. Al deze punten tezamen zorgden ervoor dat deze koffiemolen als beste uit onze test kwam.

Best geteste koffiemolen

We werden verrast door het ongebruikelijke vierkante ontwerp; die hadden we nog niet eerder voorbij zien komen. De molen heeft een elegante en moderne uitstraling. Naast de aan- en uitknop heeft de machine twee draaiknoppen: één voor het selecteren van het aantal kopjes en de ander voor het instellen van de maalgraad. Ook nieuwkomers in de koffiewereld kunnen met deze molen gemakkelijk bonen malen.

Het bonenreservoir heeft een capaciteit van 120 gram. Dat is haast twee keer zoveel als het reservoir van de Bosch TSM6A011W. Wat ons positief verraste, is de luchtdichte afsluiting. Vul jij, net als wij, graag het reservoir tot de rand en maal je iedere keer een klein beetje, dan blijven je koffiebonen vers. De koffiemolen heeft de volgende eigenschappen:

 • inhoud van 120 gram
 • 18 maalstanden
 • vermaal koffie voor 2 tot 12 kopjes per keer

Uiteraard hebben we de molen zelf uitgeprobeerd. Het malen ging ons goed af. De kwaliteit van de maling kon er mee door. Wat ons opviel, is dat zelfs bij de meeste grove maling er toch wat fijne koffiedeeltjes te zien waren. En ook minder; bij het verwijderen van het reservoir lekte er redelijk wat gemalen koffie.

Het perfecte instapmodel: gemakkelijk te bedienen, 18 verschillende maalstanden én een goede prijs- / kwaliteitsverhouding.

VDN koffiemolen Bekijk prijzen
Inhoud bonenreservoir: 35 gram
Bediening: Handmatig
Aantal maalgraden: Onbekend
Soort maalwerk: Onbekend
Hierom zijn we fan:
Maalt in stilte
Maalstand gemakkelijk aan te passen
Compact en lichtgewicht
Inklapbare hendel
Let hierop:
Malen kost meer tijd
Klein reservoir

Geschikt voor: Eenieder die graag handmatig zijn of haar bonen maalt.

Maal je je koffie het liefst handmatig, dan kunnen we je de VDN Koffiemaler aanraden. Het grootste voordeel van een handmatige koffiemolen is de compactheid. Geen onhandige snoeren die immer in de weg zitten of batterijen die op de meest onhandige momenten het begeven. Niet alleen het formaat is fijn; koffie malen met een handmatige koffiemolen blijft een leuke bezigheid.

Beste handmatige koffiemolen

Na de twee bovenstaande molens getest te hebben was het tijd voor een kleiner model. Wat is deze molen compact en licht in vergelijking met de Sage The Smart Grinder Pro! Ik kan me goed voorstellen dat een molen als deze erg goed van pas komt tijdens het reizen, kamperen of voor op kantoor. Ook de schoonmaak achteraf was met deze molen een makkie. De opvangbak was je na gebruik gewoon af in de vaatwasser.

Het malen van de koffiebonen ging ons gemakkelijk af. Binnenin de molen zit een verstelbare ring waarmee je de maalstand naar eigen wens kunt instellen. Hierdoor is deze molen dus geschikt voor verschillende koffiespecialiteiten. En, hoewel wij dit niet hebben getest, kun je er ook andere ingrediënten in malen:

 • specerijen
 • kruiden
 • peper
 • zout

Deze multifunctionele molen komt dus ontzettend vaak van pas.

Een ander groot voordeel vonden we de stille werking. Wil je in de vroege ochtenduren van heerlijke koffie genieten, dan kun je malen zonder het hele huis wakker te maken. Het nadeel is dan wel weer dat het malen met een handmatige molen iets meer tijd kost. Vind je snelheid belangrijk, dan wordt je waarschijnlijk gelukkiger van de KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen. Daarnaast is het reservoir niet zo groot.

Koffie malen met een handmatige koffiemolen heeft toch iets speciaals.

Verkrijgbaar bij:
Bosch TSM6A011W Bekijk prijzen
Inhoud bonenreservoir: 75 gram
Bediening: Elektrisch
Aantal maalgraden: 1
Soort maalwerk: Messen
Hierom zijn we fan:
Goed geprijsd
Compact van formaat
Gebruiksgemak
Gestroomlijnd design
Let hierop:
Één maalstand
Schakelt niet automatisch uit

Geschikt voor: Eenieder die op zoek is naar een simpele, maar goede elektrische koffiemolen.

De vierde koffiemolen waarvan we erg onder de indruk waren is de Bosch TSM6A011W. De molen heeft een gestroomlijnd design en is klein van formaat. Heb je geen ruimte voor een grote molen zoals de Sage The Smart Grinder Pro, maar wil je toch elektrisch kunnen malen dan is deze Bosch koffiemolen wellicht je beste maatje. De molen is verkrijgbaar in twee kleuren:

 • wit
 • zwart

De molen is ontzettend gemakkelijk te gebruiken; bonen erin en je bent klaar om te gaan. En ook wel een fijn idee, de molen begint pas te draaien als het deksel er stevig opzit. Je vingers blijven dus te allen tijde beschermd.

Beste elektrische koffiemolen

De koffiemolen beschikt over slechts één maalstand. Echter, doordat de machine mesjes heeft in plaats van maalschijven, kun je toch de gewenste grofheid bereiken. Hoe langer je maalt, hoe fijner de koffie. Ondanks het compacte formaat past er toch redelijk wat koffie in het reservoir: genoeg voor een kop of tien.

Geen overbodige instellingen en onnodige poespas. Deze elektrische koffiemolen doet exact waar hij voor bedoeld is. En dat doet hij, in onze ogen, erg goed. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Hij kost ongeveer evenveel als de handmatig te bedienen VDN Koffiemaler.

Geen overbodige functies en onnodige extra's: deze koffiemolen doet enkel waar hij voor bedoeld is.

Verkrijgbaar bij:
KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen Bekijk prijzen
Inhoud bonenreservoir: 200 gram
Bediening: Elektrisch
Aantal maalgraden: 19
Soort maalwerk: Messen
Hierom zijn we fan:
Maalt super snel
Maakt weinig geluid
Veel verschillende standen
Ruime inhoud
Let hierop:
Enkele gebruikers vonden grofgemalen bonen in hun fijne maling
Neemt redelijk veel ruimte in beslag

Geschikt voor: De echte espresso-liefhebbers.

Ben je een echte espressoliefhebber, dan weet je dat een goed kopje valt of staat met de maling van de koffiebonen. Daar wij ook geen nee zeggen tegen een sterk kopje espresso, zijn we op zoek gegaan naar de molen die hier het meest geschikt voor is. De molen waar we het meest tevreden over waren, is de KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen.

Beste koffiemolen voor espresso

Voor een goed kopje espresso heb je fijngemalen koffiebonen nodig. Met keuze uit maar liefst 19 maalstanden zit je met deze koffiemolen altijd goed. We pasten de maalstand gemakkelijk aan door middel van het verschuifbare hendeltje. Het reservoir is behoorlijk ruim:

 • 200 gram bonen in het bonenreservoir
 • 120 gram koffie in het koffiebakje

Wat ons meteen opviel tijdens het malen is de snelheid. In slechts 30 seconden heb je genoeg bonen gemalen voor maar liefst twaalf kopjes koffie. Is twee kopjes al voldoende, dan doet de molen er maar 7 seconden over! Daar kon ik met de VDN Koffiemaler niet tegenop malen. Ik kan me voorstellen dat dit vooral tijdens de drukke ochtendspits onwijs goed van pas komt. En, ondanks de hoge snelheid, maakt de molen toch relatief weinig geluid.

Hoewel wij dit probleem niet hebben ondervonden, melden enkele gebruikers dat ze stukken grofgemalen koffie in hun fijne maling tegenkwamen. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Daarnaast neemt deze molen redelijk wat ruimte in beslag.

Met deze koffiemolen kun je gegarandeerd overheerlijke espresso klaarmaken.

Verkrijgbaar bij:
Product Inhoud bonenreservoir Bediening Aantal maalgraden Soort maalwerk
Sage the Smart Grinder™ Pro Sage the Smart Grinder™ Pro
Beste koop koffiemolen
450 gram Elektrisch 60 Conische maalschijven Bekijk prijzen
De'Longhi KG89 De'Longhi KG89
Best geteste koffiemolen
120 gram Elektrisch 18 Conische maalschijven Bekijk prijzen
VDN koffiemolen VDN koffiemolen
Beste handmatige koffiemolen
35 gram Handmatig Onbekend Onbekend Bekijk prijzen
Bosch TSM6A011W Bosch TSM6A011W
Beste elektrische koffiemolen
75 gram Elektrisch 1 Messen Bekijk prijzen
KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen KitchenBrothers Elektrische Koffiemolen
Beste koffiemolen voor espresso
200 gram Elektrisch 19 Messen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.