Filter koffiezetapparaat ontkalken

Filter koffiezetapparaat ontkalken

Het is belangrijk dat je het filter koffiezetapparaat naast de normale schoonmaak regelmatig ontkalkt. Ontkalken doe je voornamelijk om de volgende twee redenen: behoud van je filter koffiezetapparaat en voor de smaak van de koffie. Hier lees je precies waarom je toch echt wel regelmatig moet ontkalken en vervolgens ook hoe je eenvoudig een filter koffiezetapparaat kunt ontkalken. 

Waarom het filter koffiezetapparaat ontkalken? 

In het filter koffiezetapparaat zit een verwarmingselement in een aluminiumframe dat het water opwarmt. Als je koffie wilt zetten, dan komt dit verwarmingselement in contact met water en in water zit kalk. Kalk hecht zich vervolgens weer aan het verwarmingselement. Kalkaanslag in je filter koffiezetapparaat heeft de volgende gevolgen: 

 • Het verwarmingselement wordt langzamer warm; het koffiezetapparaat moet meer energie verbruiken om op de juiste temperatuur te komen 
 • De koffie gaat er minder lekker door smaken
 • De leidingen kunnen door de kalk dichtslippen en helemaal verstopt raken, met als gevolg dat je een nieuwe filter koffiezetapparaat moet aanschaffen

Wanneer ontkalken? 

In de handleiding van jouw filter koffiezetapparaat staat hoe vaak je hem moet ontkalken. Er zijn ook filter koffiezetapparaten die een kalkindicator hebben, die geven aan wanneer het tijd is voor ontkalken. Mocht je handleiding niet meer hebben of het staat niet duidelijk aangegeven hoevaak je moet ontkalken dan kun je de volgende richtlijnen gebruiken: 

 • Ontkalken 1x per kwartaal
 • Na 100x koffiezetten (dus als je pakje filters op is)
 • Als het filter koffiezetapparaat rare geluidjes gaat maken
 • Het koffiezetten langer duurt dan normaal
 • De temperatuur van de koffie minder warm is

Zo ontkalk je het filter koffiezetapparaat 

Voor ontkalken van het filter koffiezetapparaat zijn er verschillende middelen te koop. Deze kun je volgens de handleiding gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om het filter koffiezetapparaat met azijn te ontkalken. Dit is net zo effectief, maar vele malen goedkoper. Het beste kun je kiezen voor schoonmaakazijn, deze is zuurder dan de normale keukenazijn en daarom effectiever tegen kalkaanslag. 

Ontkalken met schoonmaakazijn

Als je ervoor kiest om geld te besparen en je het filter koffiezetapparaat met schoonmaakazijn wilt ontkalken, dan ga je als volgt te werk: 

 • Vul het waterreservoir met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.
 • Zet het koffiezetapparaat aan, laat hem tot de helft leeglopen.
 • Na een klein uurtje wachten zet je hem weer aan en laat je hem helemaal leeglopen.
 • Na afloop was je de koffiekan goed en spoel je het filter koffiezetapparaat nog een keer met water door, zodat de verse koffie geen azijn smaak krijgt. 

Het filter koffiezetapparaat schoonmaken 

Naast regelmatig ontkalken, dien je het filter koffiezetapparaat na elke zetbeurt schoon te maken. Gelukkig is dit ook niet zo lastig en ben je vrij snel klaar. Allereerst haal je er de gebruikte filter uit en doe je deze bij het GFT-afval. Het koffiezetapparaat kun je met water doorspoelen en de losse onderdelen kun je het beste met de hand afwassen.