Accessoires voor koffiezetten

Door: Jasper
Laatste update: 4 augustus 2023

Heerlijke koffie zet je natuurlijk met het door jou gekozen koffiezetapparaat. Met onderstaande accessoires haal je het meeste uit jouw koffiezetapparaat en breng je een lekker bakje koffie naar een ander niveau.

Melkopschuimer

Als je geen volautomatisch koffiezetapparaat hebt en toch een lekkere cappuccino of macchiato wil, dan is een melkopschuimer de oplossing. Er zijn verschillende soorten en maten. Een klein handkloppertje die op batterijen werkt of een elektrisch kannetje die je in het stopcontact kunt aansluiten. Een elektrische melkopschuimer schuimt en verwarmt de melk.

Opschuimkan

Een opschuimkan ken je vast wel, dat is het kannetje waaruit de barista de mooie figuurtjes melk in de koffie schenkt. Het lijkt in eerste instantie voor thuis misschien niet direct een noodzakelijk product, maar het maakt het koffiezetten wel een stuk leuker. Als je een stoompijpje in je koffiezetapparaat hebt, kun je hier leuke dingen mee doen. Je kunt melk verwarmen, opschuimen en jezelf als een echte barista wanen in je eigen keuken.

Koffiemolen

Zelf verse koffiemalen is natuurlijk het allerlekkerste. Je kunt kiezen uit elektrische of handmatige koffiemolens. Qua prijs lopen ze allebei erg uiteen. Van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Met een handmatige koffiemolen ben je al snel een paar minuten bezig voordat de koffie gemalen is. De maalgraad kun je bij alle molens wel redelijk goed zelf instellen. Bij handmatige koffiemolens heb je een constanter maling. Bij de wat goedkopere elektrische koffiemolens (slagkoffiemolens) zul je meer op gevoel de bonen malen. Bij espresso is zo fijn mogelijke maling het beste, maar bij een cafetière heb je een grove maling nodig. Dus hou vooral ook rekening met de manier waarop je koffie gaat zetten voordat je een koffiemolen aanschaft.

Ontkalker

Om je koffiezetapparaat in optimale conditie te houden en de smaak te behouden, is het belangrijk dat je regelmatig het koffiezetapparaat ontkalkt. Kalk kan voor een verstopping zorgen, het is dus wel belangrijk dat je jouw koffiezetapparaat ontkalkt. Volautomatische koffiezetapparaten geven zelf aan wanneer het tijd is om te worden ontkalkt. Heb je geen indicator op je koffiezetapparaat? Als je een witte aanslag ziet of je hebt het idee dat je koffie anders smaakt, dan is het tijd om te gaan ontkalken. Afhankelijk van het gebruik, is een paar keer per jaar ontkalken nodig. Ontkalken kan met speciale ontkalkingsproducten of met water en witte azijn.

Tamper

Een goede tamper is een must have als je een pistonmachine hebt. Een tamper gebruik je om versgemalen koffie in het filterbakje aan te stampen. Goed tampen dient te moeten gebeuren onder een druk van 15 kg. Om hier gevoel voor te krijgen, kun je de druk oefenen op een weegschaal. Als de koffie niet goed aangedrukt is, kan het zijn dat de espresso onder te veel of te weinig druk wordt gezet en dit proef je terug.

Uitklopbak

Een uitklopbak heb je nodig als je een pistonmachine of halfautomaat hebt. Je kunt de volle filterhouder eenvoudig schoonkloppen in een uitklopbak. Dankzij een uitklopbak hoef je de filterhouder niet boven de prullenbak uit te kloppen, wel zo fris en hygiënisch. Tip: klop de filterhouder direct na gebruik uit. Als je hem direct schoonmaakt krijg je hem het eenvoudigst schoon. Ook komt goed onderhoud ten goede voor behoud van je filterhouder.

Cacaostrooier

Voor veel mensen is een cappuccino pas echt af met een lekker laagje cacaopoeder. Officieel is een cappuccino zonder cacao, maar als je het lekker vindt, gewoon doen. Het is jouw kopje koffie en jouw cappuccino is perfect zoals jij het lekker vindt. Hiervoor heb je een cacaostrooier nodig. Belangrijk is dat de cacaostrooier gelijkmatig strooit.

Cappuccinosjablonen

Een sjabloon voor het strooien van cacao is niet iets wat je moet hebben, maar gewoon erg leuk om te hebben. Als je dan de perfecte cappuccino hebt gezet, waarom dan de cacaopoeder niet strooien in de vorm van een bijpassend leuk plaatje? Net dat beetje extra voor je gasten of jezelf.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer