Nespresso ontkalken

Door: Eva
Laatste update: 9 juli 2019

Voor behoud van jouw Nespresso koffiezetapparaat en voor optimale smaak is het belangrijk dat je regelmatig het Nespresso koffiezetapparaat ontkalkt. Maar waarom is ontkalken belangrijk? Hoe moet ik mijn Nespresso ontkalken? Hoe vaak moet ik ontkalken? Antwoorden hierop vind je hier!

Waarom een Nespresso koffiezetapparaat ontkalken?

Nespresso ontkalkingsset

In de inleiding hebben we al geschreven dat ontkalken belangrijk is voor behoud van je Nespresso koffiezetapparaat, maar wat betekent dit dan precies? In het koffiezetapparaat zit een verwarmingselement met een aluminiumbehuizing, dit warmt het water op. Als je koffie wilt zetten, dan komt dit verwarmingselement in contact met water en in water zit kalk. Kalk hecht zich vervolgens weer aan het verwarmingselement. 

Kalkaanslag kan de volgende gevolgen hebben:

  • Het verwarmingselement wordt langzamer of zelfs minder warm
  • Het koffiezetapparaat moet meer energie verbruiken om op de juiste temperatuur te komen
  • De koffie gaat er minder lekker door smaken
  • De leidingen kunnen helemaal verstopt raken, met als gevolg dat je een nieuwe Nespresso koffiezetapparaat moet aanschaffen
Nespresso ontkalken

Hoe moet ik mijn Nespresso ontkalken?

Het lijkt voor de hand liggend, in de meegeleverde handleiding staat precies beschreven hoe je jouw Nespresso machine moet ontkalken. Heb je deze niet meer, dan is dit niet zo’n probleem. Nespresso heeft per apparaat instructievideo’s op YouTube geplaatst. Het enige wat je vooraf aan moet schaffen is een ontkalkingsset van Nespresso. Tip: Nespresso verkoopt zelf ook de ontkalkingsset, deze set is het voordeligst direct bij Nespresso.

Ontkalken stappenplan:

1. Start jouw Nespresso koffiezetapparaat en zorg dat het opvang- en lekbakje leeg zijn
2. Vul het waterreservoir met 500 ml water en voeg hier het ontkalkinsmiddel aan toe
3. Plaats een grote kom (genoeg voor 1 liter water) onder de koffie-uitloop
4. Houd de espresso en lungo knop drie seconden ingedrukt; totdat beide lampjes knipperen. Nu druk op je op lungo knop om het ontkalken te starten
5. Leeg het opgevangen water, vul het waterreservoir met schoon water en druk opnieuw op de lungo knop.
6. Het ontkalken is nu klaar. Druk beide knoppen weer 3 seconden in om uit het ontkalkingsmenu te komen.

Hoe vaak moet ik mijn Nespresso ontkalken?

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om regelmatig te ontkalken, wil je natuurlijk ook wel graag weten wanneer je dan moet ontkalken. Nespresso raadt aan om het koffiezetapparaat na 400 tot 600 capsules te ontkalken of 3 keer per jaar. Woon je in een regio met hard water, dan is het aan te raden om nog vaker te ontkalken. Er zijn Nespresso koffiezetapparaten die middels een ontkalkingsindicator aangeven wanneer het weer tijd voor ontkalken is. Een koffiezetapparaat met stoomfunctie is eerder aan ontkalken toe.

Handig – krijg een ontkalkingsherinnering van Nespresso!

Wil je wel regelmatig ontkalken, maar er zit geen ontkalkingsindicator op jouw koffiezetapparaat van Nespresso? Dan wil Nespresso je helpen herinneren! Als je op de website van Nespresso een account aanmaakt, dan kun je in het menu bij “Mijn Meldingen” een ontkalkingsmelding aanzetten. Zo hoef je ontkalken nooit te vergeten en blijf je optimaal van je Nespresso genieten.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer