Overzicht verschillende soorten koffie

Door: Eva
Laatste update: 7 mei 2019

Je bent onderweg en hebt zin in koffie. Je loopt een koffiezaakje binnen, maar wat een keuze. De meeste mensen komen niet verder dan espresso en cappuccino, want de rest zegt ze eigenlijk niet veel. Niet zo gek, want er zijn zoveel verschillende soorten koffie. Hieronder volgt een uitgebreid overzicht. Dan weet je de volgende keer precies wat je kiest of kun je thuis als barista aan de slag met een latte macchiato, caffè corretto of een cold brew!

Koffiesmaken

Affogato: Een affogato is een dessert op basis van espresso. De traditionele vorm is een bolletje vanille-ijs waar vers gezette espresso overheen geschonken wordt. Er zijn tal van variaties op de affogato, bijvoorbeeld met een shotje amaretto of Licor 43, maar je kunt ook noten of andere ijssmaken toevoegen.

Affogato

Americano: Een americano is een espresso die wordt aangelengd met heet water.

Americano

Caffè corretto: Een caffè corretto is espresso met een shotje likeur naar keus.

Caffè corretto

Caffè latte: Een caffè latte, of een koffie verkeerd, is een espresso waar 250 ml gestoomde melk aan toegevoegd wordt.

Caffè latte

Caffè mocha of mokka: Caffè mocha wordt net gemaakt als een Caffè latte, espresso met 250 ml gestoomde melk. Om de mocha te maken wordt er nog slagroom en chocoladesiroop of cacaopoeder aan toegevoegd.

Caffè mocha

Cappuccino: Een cappuccino wordt gemaakt van espresso. Bovenop de espresso komt 150 ml opgeschuimde melk, afgemaakt met cacaopoeder.

Cappuccino

Cold brew coffee: Cold brew coffee wordt bereid met water op kamertemperatuur, daarna gaat het 16 tot 20 uur in de koelkast. Schenk de cold brew coffee in een glas gevuld met ijsklontjes. Je kunt het naar smaak aanlengen met water op kamertemperatuur.

Cold brew coffee

Cortado: Een cortado is een met melk verdunde espresso. Een cortado is het kleine broertje van de cappuccino. Eenderde espresso en tweederde melk.

cortado

Doppio: Een doppio is een dubbele espresso.

Doppio

Espresso: Espresso is een geconcentreerde koffie. Ongeveer 7 gram fijngemalen koffie wordt onder druk, samen met heet water geperst in een sterke koffie van ongeveer 30 ml.

Espresso

Espresso con panna: Een espresso con panna is een espresso met een toefje verse slagroom.

Espresso con panna

Espresso macchiato of korte macchiato: Een espresso macchiato wordt geserveerd in een 90 ml glas. Het is een espresso aangevuld met een gestoomde melk en een laagje schuim.

Espresso macchiato

Espresso tonicEen espresso tonic is een verfrissend drankje. Het wordt gemaakt van 100 ml tonic, 1 kopje espresso, schijfje citroen en ijsklontjes.

Espresso tonic

Flat white: De flat white lijkt op een cappuccino. Het wordt gemaakt van een doppio die aangevuld wordt met 150 ml dun opgeschuimde melk.

Flat white

Latte macchiato: De latte macchiato is ook een combinatie van espresso en opgeschuimde melk. Ongeveer 250 ml melk wordt opgeschuimd, vervolgens wordt de espresso op de opgeschuimde melk gegoten.

Latte macchiato

Long black: Dit is een bakje “gewone” koffie. Veel mensen verwarren dit met een Americano. De Long black is in Australië ontstaan. Er gaat eerst warm water in het kopje, gevolgd door een esprossoshot. De koffiesmaken komen zo optimaal in het kopje terecht en worden de bittere smaken in toom gehouden en houd je een lekkere “gewone” koffie over met een crème laag.

long-back

Lungo: De lungo wordt ook wel “doorlopertje” genoemd. Bij een Lungo laat de barista het water iets langer door de gemalen koffiebonen lopen dan normaal. Er komen hierdoor nog wat extra bittere smaken in je kopje koffie terecht.

Lungo

Piccolo latte: Een piccolo latte is een mini-versie van de caffè latte. In een espressokopje wordt espresso gezet, het kopje wordt vervolgens aangevuld met gestoomde melk.

piccolo-latte-art-small-glass-with-red-ceramic-plate-topping-beautiful-flower-art-from-milk_3249-2678

Ristretto: Een risretto is een espresso, maar met de helft minder water. Het is een zeer geconcentreerde en donkere koffie.

Ristretto

Koffie blond: Je ziet steeds vaker het woordje blond achter een koffie terugkomen. Bijvoorbeeld blond flat white of blond americano. Koffie blond houdt in dat de arabica koffiebonen lichter gebrand zijn. Dit resulteert dat de koffie zacht van smaak is.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer