Maak de perfecte cappuccino met het stoompijpje

Een perfecte espresso is de basis van de perfecte cappuccino. Een espresso heeft een inhoudt van circa 30 ml de rest van de cappuccino-kop wordt gevuld met melk. Als je een halfautomaat hebt, moet je de melk zelf bereiden in een melkkannetje met het stoompijpje. Het is even oefenen, maar het geeft veel voldoening als je dit goed onder de knie hebt.

Het cappuccino stappenplan:

1. Warm een cappuccino-kop op
Een cappuccino-kop heeft een inhoud van 150 ml. Warm het kopje op, op de warmhoudplaat bovenop de halfautomaat of gebruik het stoompijpje.

2. Zet de perfecte espresso
Voor een lekkere cappuccino heb je een goede basis nodig. Dit is de espresso. Lees hier hoe je de perfect espresso maakt.

3. Vul het melkkannetje
Vul het melkkannetje tot 60 ml met koude, volle melk. Je kunt kiezen voor verse of lang houdbare melk. Probeer ze allebei en kijk wat voor jou het beste werkt.

4. Het stoompijpje
Nu komt het leukste gedeelte; werken met het stoompijpje. Zet het stoompijpje eerst open zodat er wat stoom kan ontsnappen. Sluit hem weer. Nu plaats je het stoompijpje in het melkkannetje zodat het net onder de bovenrand van de melk is. Zet het stoompijpje aan.

5. De melk bereiden

Melk opschuimen

Voel met je hand de temperatuur van de kan. Als het warm begint te worden, plaats je het stoompijpje dieper, zodat het net de bodem niet raakt. Houd de kan een beetje schuin.  

6. 120 ml melk
Als het goed gegaan is, is de melk nu verandert in een egale, stevige schuimsubstantie. Je hebt door te stomen de inhoud van 60 ml naar 120 ml verdubbeld. Tik de kan een aantal keer hard op het aanrecht om grote luchtbellen te verwijderen.

7. Cappuccino maken
Schenk de melk nu bovenop de espresso. Je zult zien dat de cremalaag van de espresso zich vermengt met de melk. Je weet dat je een perfecte schuimlaag hebt gemaakt als een lepeltje met suiker hier langzaam in wegzakt.

8. Latte art
Met behulp van YouTube video’s en veel oefenen kun je leuke “tekeningen” maken, denk maar aan het welbekende hartje. Deze vorm van kunst wordt ook wel latte art genoemd. 

Maak de perfecte cappuccino met het stoompijpje


9. Not done
Het is not done om cacao op je cappuccino te strooien. Bovendien laat de cacao de melkschuim sneller verdwijnen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat jij van jouw cappuccino geniet. Dus wil je wel cacaopoeder op jouw cappuccino? Dan gewoon lekker doen.