9 tips voor de perfecte espresso

Het zetten van een espresso lijkt niet zo moeilijk, maar er kan tijdens het zetten van alles misgaan waardoor je niet de perfecte espresso krijgt. Zo kan je espresso te zuur worden, te bitter, te sterk, te slap en en en.. Als je je aan de volgende tips houdt, dan ben je verzekerd van de perfecte espresso.

1.Voorbereiden

      Pistonmachine


      Je kent het gezegde vast wel een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor een lekkere espresso. Zorg dat de pistonmachine is schoon is. Leg het kopje op de warmhoudplaat en zet de filterdrager in de houder. De filterdrager krijgt de juiste temperatuur in de houder. Een voorverwarmd kopje en filterdrager komt de smaak en kwaliteit ten goede.

      2. Verhouding koffie en water
      De verhouding tussen koffie en de uiteindelijke espresso is 1 op 2. Als je de espresso net als de Italianen wilt zetten, dan gebruik je 18 gram gemalen koffie voor een espresso van 36 ml.

      3. Koffiebonen
      Het soort koffiebonen dat je kiest is natuurlijk geheel naar smaak. Arabica staat bekend om de kwaliteit en is daarom zeer geliefd. Robusta wordt als minder lekker beschouwd en bevat twee keer zoveel cafeïne als Arabica. De Robusta koffiebonen hebben een hoger vetgehalte, daardoor geven ze een mooiere cremalaag af. Veel mensen kiezen daarom voor een melange van Arabica en Robusta koffiebonen.

      4. Koffiebonen malen
      Omdat de contacttijd tussen de koffie en het water maar kort is, is het belangrijk om de koffiebonen fijn te malen. Als het te grof gemalen is, dan loopt het water er te snel doorheen, waardoor je een zwakke espresso krijgt.

      5. Tampen
      Zodra de gemalen koffie in de filterdrager zit, is het belangrijk dat je de koffie goed verdeelt. Dit doe je door de koffie lichtjes te schudden en daarna aan te duwen met een tamper. Belangrijk is dat de tamper precies in de filterdrager past. Als de koffie goed aangedrukt is, dan krijg je een dikke schijf van koffie. Dit wordt ook wel een puck genoemd. Na het tampen moet er nog ongeveer 3-4 mm ruimte zijn tussen de puck en de bovenrand van de filterdrager.

      Espresso tampen
      Manometer


      6. De druk
      Een goede espresso begint dus al bij het malen en tampen van koffie. Daarnaast is de druk waarmee het water door de koffie wordt geperst belangrijk. De druk moet 9 bar zijn. Bij te weinig druk moet je de bonen fijner malen. 

      7. Watertemperatuur
      Het water moet niet te koud en ook niet te warm zijn. De ideale temperatuur voor het zetten van espresso is circa 88℃. Bij een hogere temperatuur zal de koffie verbranden en bitter smaken. Bij een lagere temperatuur krijg je een bleke cremalaag en zal de espresso zuur smaken. De nasmaak is dan ook niet zo fijn.

      8. Doorlooptijd
      Zodra de filterdrager in de houder zit en het kopje eronder staat kun je de machine starten. Voor een espresso dien je een doorlooptijd van 25 tot 28 seconden aan te houden.

      9. De cremalaag
      Als de espresso gezet is, zie je bovenop een mooie cremalaag in de kleur van een hazelnoot. De dikte van deze laag kan variëren, maar zal maximaal 10% van het totale volume in beslag nemen. De cremalaag zorgt voor het mondgevoel en bepaalt de nasmaak. De laag bestaat uit suikers en oliën die uit de koffiebonen komen. Als de cremalaag licht van kleur is, dan is het water niet lang genoeg in contact geweest met de koffie. Je kunt dit oplossen door de koffie de volgende keer fijner te malen of beter aan te drukken. Als de crema te donker is, eventueel met een witte vlek, dan zal de espresso verbrand ruiken. Je hebt dan de koffie waarschijnlijk te fijn gemalen of te hard aangedrukt.

      9 tips voor de perfecte espresso

        Je weet nu hoe je de beste espresso zet op Italiaanse wijze. Nu nog drinken als een echte Italiaan. Het drinken van een espresso neemt niet veel tijd in beslag, je drinkt hem namelijk in een slok op. Behalve na het eten, na het eten mag je er gerust iets langer over doen. Wist je trouwens dat er in een espresso veel minder cafeïne zit dan in filterkoffie? Dit komt omdat de bereidingstijd korter is, daarom kun je ’s avonds beter een espresso dan filterkoffie drinken.