Uitleg verschillende soorten koffiebonen

Als je in een supermarkt bij de koffiebonen bent, dan is de keuze soms enorm overweldigend. Want wat is nou het verschil tussen Arabica en Robusta? En moet je dan normale koffiebonen nemen of espressobonen? Wij leggen je hier het verschil uit, zo weet je de volgende keer precies welke koffiebonen het beste bij jou passen!

Uitleg verschillende soorten koffiebonen

Wat is het verschil tussen espressobonen en koffiebonen?

Niets! Alle soorten koffie worden namelijk gezet van koffiebonen. Espresso is een manier waarop koffie wordt gezet; de espresso komt oorspronkelijk uit Italië. Waarom kan je dan kiezen tussen deze twee soorten bonen horen we je denken. Van alle koffiebonen kun je allerlei soorten koffie maken. Voor het maken van een goede espresso zijn er koffiebonen die het meest geschikt zijn voor de manier waarop een espresso gezet wordt. In de wijze van koffie maken zit dus het verschil. Zo heb je voor een espresso heel fijn gemalen koffiebonen nodig, dat in een korte tijd onder veel druk wordt gezet. Voor filterkoffie heb je een grovere maling nodig en is de bereidingstijd aanzienlijk langer. Voor de uiteindelijke smaak doet het soort koffieboon er dus wel degelijk toe. Zo heb je koffiebonen die een kleine zure nasmaak hebben, koffiebonen die een mooie cremalaag geven en meer cafeïne bevatten. Hoe dit zit leggen we hieronder uit, dus lees vooral verder.

Arabica vs Robusta

Arabica en Robusta zie je regelmatig op koffieverpakkingen terugkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Arabica of Robusta betekent eigenlijk van welk soort koffieplant de koffiebonen komen. Arabica en Robusta zijn de twee bekendste koffiesoorten van alle koffieplanten.

De meest hoogwaardige koffiebonen komen van de Arabica plant. De Arabica plant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar is over de loop der jaren vooral ook bekend uit de Arabische landen. Deze koffiebonen staan bekend om de smaaktonen van karamel, chocolade en amandel. Het cafeine-gehalte in de Arabica koffieboon is wat lager en het geeft een minder mooie cremalaag.

De Robusta koffieplanten brengen een veel grotere oogst dan de Arabica. Daarom is de Robusta in de regel goedkoper. De Robusta koffieboon geeft een krachtig smaak, wat voor mensen die van milde koffie houden niet altijd even lekker is. Het cafeïne-gehalte in de Robustaboon is hoger en het geeft een mooiere cremalaag op de koffie.

Arabica en Robusta in een mix oftewel melange

Vaak zie je ook een mix van de Arabica en Robusta koffieboon, die wordt ook wel een melange genoemd. De melanges zijn ontstaan omdat de Arabica en de Robusta elkaar erg goed ondersteunen en je zo het beste van beide koffiebonen krijgt. De zoete, volle aroma’s van de Arabica en de pittige smaak van de Robusta combineren samen erg goed. Bovendien krijg je met een melange wat meer cafeïne in de koffie en ontstaat er een mooie cremalaag. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor het maken van een cappuccino; de melk blijft beter ligger op een goede cremalaag.

Licht of donker gebrand?

Vervolgens staat er op de verpakking of de koffie licht of donker gebrand is. Maar wat betekent dit dan? Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen. Hierdoor is de donker gebrande koffie uitermate geschikt voor het zetten van espresso en is de licht gebrande koffieboon meer geschikt voor het maken van filterkoffie.

Welk soort koffieboon past het beste bij mij?

Nu je weet wat het verschil tussen de soorten koffiebonen is, kun je voor jezelf eenvoudig nagaan welk soort koffieboon het beste bij jou past. Denk vooral aan de smaak die je wilt en op welke wijze je koffie gaat zetten.

  • Smaak
    Wil je een zoete en zachte smaak, dan kies je voor Arabica, houd je meer van een pittig bakje, kies dan voor Robusta. Wil je het beste van beide, kies dan voor een melange.

  • Branding
    Voor het bepalen van de beste koffieboon is het van groot belang dat je weet wat voor soort koffie je wilt drinken. Wil je filterkoffie of slow coffee drinken, kies dan voor een lichte branding. Wil je een espresso drinken of jouw espresso omtoveren in een cappuccino, latte macchiato of een andere koffiesoort met espresso als basis? Dan zijn koffiebonen met een donkere branding de beste keuze.

Het soort koffie hangt dus ook af van jouw koffiezetapparaat. Heb je een filter koffiezetapparaat dan zou je dus beter een licht gebrande koffie kunnen kopen. Gebruik je een pistonmachine dan is een donker gebrande melange of Robusta een betere keuze. Heb je nog geen koffiezetapparaat of ben je op zoek naar vervanging? Lees dan vooral ook even onze uitleg over de verschillende soorten koffiezetapparaten!