Beste koksmes 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Agnes

Een sappig appeltje snijden of een stuk taart verdelen; dat kan allemaal wel met een huis-, tuin- en keukenmes dat in elke Nederlandse besteklade valt te vinden. Maar als er echt gekokkereld moet worden, dan is het handig om zwaarder materieel van stal te halen.

Een echt koksmes kan het koken niet alleen sneller, maar ook veiliger maken. Een scherp mes snijdt namelijk makkelijker door groenten en vlees, waardoor je niet hoeft te wrikken met alle gevaren vandien. Bovendien kun je met een goed koksmes ook goed wiegend snijden, waarmee je bijvoorbeeld kruiden zeer fijn kunt snijden.

Wij hebben hieronder 5 geweldige koksmessen voor je op een rijtje gezet, te beginnen met het in onze ogen beste mes, de Diamant Sabatier Riyouri - 15 cm. Lees snel verder waarom we dit mes zo hoog hebben zitten, en ook welke andere messen niet zouden misstaan in jouw keuken. Koks klaar? Snijden maar!

Diamant Sabatier Riyouri - 15 cm Bekijk prijzen
Materiaal handvat: RVS
Lengte lemmet: 15 cm
Materiaal lemmet: RVS
Hierom zijn we fan:
Goede grip -Eten plakt niet aan het mes – Gemaakt van sterk RVS
Let hierop:
Geen aanzetstaal meegeleverd – Te kort voor grote groenten

Dit korte koksmes van het Franse Diamant Sabatier is geïnspireerd op Verre Oosten. ‘Riyouri’ is namelijk Japans voor ‘keuken’ en deze knipoog naar het Verre Oosten herken je meteen als je naar dit mes kijkt. Het lemmet is gemaakt van roestvrij X45 Cr Mo V15 staal met een hardheid van 57 HRC.

Dit staal is van hoge kwaliteit en geslepen in een vlijmscherpe Japanse slijphoek. Met dit korte mes snij je snel door kleine groenten, fruit en vlees heen. Voor grotere groenten zoals kool, kun je beter een langer mes kiezen. Dit Riyouri mes heeft een naadloze afwerking waardoor het heel hygiënisch in gebruik is.

Dit koksmes heeft een handig antislip heft

Het heft van dit Sabatier Riyouri koksmes is gemaakt van mat roestvrij 18/8 staal. Dankzij de speciale antislipstructuur op het heft glijdt het mes niet zomaar uit je handen en ligt het prettig in de hand. Door het uitgesproken uiterlijk van dit mes zal het direct opvallen op je aanrecht of aan de magneetstrip op de muur. We vatten nog even samen wat dit mes bijzonder maakt:

 • door de kuiltjes in het lemmet plakken etenswaren minder makkelijk aan het mes
 • dit gladde mes slijp je eenvoudig en gebruik je om vlees, vis, groenten en kruiden te snijden
 • het mes is vlijmscherp
 • dit mes kan wel in de vaatwasser, maar afwassen is beter

Dit mes is glad geslepen, dus je kunt het zelf slijpen. Er wordt helaas geen aanzetstaal meegeleverd.

Zoek je een bijzonder kort koksmes van ongekende kwaliteit? Ga dan voor dit Riyouri mes van Diamant Sabatier.

Diamant Sabatier Riyouri - 20 cm Bekijk prijzen
Materiaal lemmet: RVS
Materiaal handvat: RVS
Lengte lemmet: 20 cm
Hierom zijn we fan:
Vlijmscherp – Gemaakt van zeer hard roestvrij staal – Mooi naadloos design
Let hierop:
Handafwas – Geen aanzetstaal meegeleverd – Geen kuiltjes in lemmet

Dit Riyouri koksmes van de Franse messenfabrikant Sabatier met een lengte van 20 cm is het 2e koksmes van Sabatier wat we hebben getest. Sabatier messen staan bekend als goede koksmessen, dus we waren ook benieuwd naar dit mes. Dit koksmes is een glad mes, gemaakt van degelijk roestvrij staal met een hardheid van 56 HRC. Je kunt het dus zelf slijpen, maar het aanzetstaal is niet meegeleverd, dus houd daar rekening mee. De lengte van 20 cm is lang genoeg voor het snel snijden van vlees, vis, groenten, kruiden en fruit. Zo is het mes bijvoorbeeld geschikt voor het snijden van kool, ananas en biefstuk. Het lemmet loopt iets rond, waardoor je naast een snijdende ook een wiegende beweging kunt maken. Handig als je kruiden gaat fijnhakken. In het lemmet zitten geen kuiltjes, waardoor etenswaren aan het mes kunnen blijven plakken.

Het beste koksmes met een stevige grip

Het heft is ook gemaakt van  RVS, met op de achterkant een icoontje. Zo kun je snel zien welk mes je pakt als je een messenblok gebruikt. Door de antislipstructuur op het heft pak je het mes stevig vast waardoor het snijden makkelijker gaat. Het hele mes is naadloos, dus erg hygiënisch om mee te werken. Afwassen mag in de vaatwasser, maar het mes blijft veel langer mooi als je het met de hand afwast. Dit goede koksmes heeft verder de volgende eigenschappen:

 • geslepen in vlijmscherpe Japanse slijphoek van 15 graden
 • mooi design
 • gemaakt van sterk rvs

Zoek je een goed koksmes voor elke dag? Bestel dan dit Diamant Sabatier Riyouri Koksmes van 20 cm.

WMF Kineo - 20 cm Bekijk prijzen
Materiaal lemmet: RVS
Materiaal handvat: RVS + kunststof
Lengte lemmet: 20 cm
Hierom zijn we fan:
2x scherper dan standaard – Stabiel lemmet – Geschikt voor grote ingrediënten
Let hierop:
Mag niet in de vaatwasser - Geen aanzetstaal meegeleverd

Wil je een koksmes waarmee je alles kunt snijden? Dan is dit WMF KINEO Koksmes van 20 cm ideaal. Met het brede en sterke lemmet snij je moeiteloos door harde en zachte ingrediënten, zoals vlees, fruit, groente en kruiden. Het mes heeft een lengte van 20 centimeter, zodat je het ook kunt gebruiken voor het snijden van grote ingrediënten als een pompoen of groene kool.

Een goed koksmes om alles mee te snijden

Het lemmet is gemaakt van Europees geslepen roestvrijstaal met een hardheid van 58 HRC. Keihard dus. Bovendien is de WMF Cut performance technologie toegepast, waardoor het mes 2x scherper is dan vereist wordt door de standaard voor messen. Het lemmet is puntig en breed wat stabiliteit en grip geeft tijdens het snijden. Door de ronde onderkant van het lemmet kun je wiegend snijden en zo bijvoorbeeld snel kruiden, wortels en noten hakken. Na gebruik was je het mes af met de hand. Zo blijft het mes langer scherp. We vatten de pluspunten van dit mes nog even samen:

 • gesmeed lemmet van Europees  rvs
 • het lemmet is mat afgewerkt
 • het handvat is gemaakt van kunststof

Dit Europees geslepen keukenmes is beter bestand tegen slijtage en gaat langer mee. Er worden helaas geen extra accessoires meegeleverd voor het onderhoud.

WMF Kineo Chinees koksmes - 18,5 cm Bekijk prijzen
Materiaal lemmet: RVS
Materiaal handvat: RVS + kunststof
Lengte lemmet: 18,5 cm
Hierom zijn we fan:
Scherp lemmet van hard rvs – Snijdt makkelijk – Stevige handgreep
Let hierop:
Geen accessoires voor onderhoud – Niet vaatwasmachinebestendig – Niet geschikt voor stevige ingrediënten

Dit WMF KINEO Chinees Koksmes van 18,5 cm is een glad Chinees koksmes. Je gebruikt het voor het in blokjes snijden van groenten en fruit en fijnhakken van kruiden. Door het brede lemmet snijdt dit goede koksmes makkelijker dan een standaard Europees koksmes. Dit mes blinkt uit door de volgende eigenschappen:

 • het rvs lemmet heeft een hardheid van 58 HRC en dit blijft lang scherp
 • Europees geslepen lemmet
 • Stevige handgreep

Bij dit mes worden geen extra accessoires meegeleverd voor het onderhoud, dus daar moet je zelf voor zorgen.

Het beste koksmes voor licht hakwerk

Hoewel dit mes eruitziet als een gevaarlijk hakmes uit een stoere ninjafilm, is zijn uiterlijk misleidend. Dit bijlvormige koksmes heeft namelijk een dun lemmet wat niet geschikt is voor het snijden of hakken van stevige ingrediënten. Gebruik het dus alleen voor het snijden van zachte groentes, fruit, vis en vlees. De messen zijn wel extra scherp geslepen dankzij de Performance Cut technologie van WMF.

Deze unieke technologie van WMF zorgt ervoor dat messen wel 2 keer scherper zijn dan dat ze standaard vereist zijn. Oppassen voor je vingers dus! Dat geldt ook voor het afwassen en afdrogen. Je kunt het mes ook beter niet in de vaatwasser doen.

Verkrijgbaar bij:
KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20 cm Bekijk prijzen
Materiaal lemmet: RVS
Materiaal handvat: Pakkahout
Lengte lemmet: 20 cm
Hierom zijn we fan:
Scherp, allround koksmes – Gemaakt van zeer hard rvs – Ergonomisch handvat
Let hierop:
Mag niet in de vaatwasser – Geen aanzetstaal meegeleverd

Of je nu voor de hobby kookt of professioneel, een goed allround koksmes mag in je messenset niet ontbreken. Kies daarom voor dit vlijmscherpe KitchenBrothers koksmes met een lemmet van 20 cm. Dit goede koksmes is gemaakt van high-carbon staal en heeft een hardheid van 58-60 HR. Je kunt het dus niet zelf slijpen, maar het is zo hard dat dat bij normaal gebruik ook nauwelijks hoeft. Het mes zal door deze hardheid niet snel bot worden. Daarnaast is 16-18% chroom toegevoegd aan het staal, wat het mes roestvast en vlekvrij maakt. Je gebruikt dit mes voor alles snijklussen, zoals het snijden van vlees, het fijn snijden of hakken van verse groenten, fruit en kruiden, of het kneuzen van specerijen.

Het beste koksmes voor langdurig snijden

Een mes snijdt pas fijn als het handvat lekker in je hand ligt. Het handvat van dit KitchenBrothers koksmes heeft een ergonomische grip zodat je minder snel kramp in je handen krijgt. Het heft is gemaakt van Pakkahout, een mengsel van hout en kunststof wat prettig warm aanvoelt en goed grip geeft. Zo kun je lekker lang werken met dit mes. We vatten de belangrijkste eigenschappen van dit mes nog even samen:

 • gemaakt van hoogwaardig high-carbon staal ( RVS)
 • hardheid van 58-60 HR
 • ergonomisch handvat

Zoals alle goede mess, mag ook dit mes niet in de vaatwasser. Gewoon met de hand afwassen verlengt de levensduur.

Zoek je een vlijmscherp, hard mes in Japanse stijl voor al je snijwerk? Dan is dit koksmes van KitchenBrothers echt iets voor jou.

Verkrijgbaar bij:
Product Materiaal lemmet Materiaal handvat Lengte lemmet
Diamant Sabatier Riyouri - 15 cm Diamant Sabatier Riyouri - 15 cm
Het beste koksmes
RVS RVS 15 cm Bekijk prijzen
Diamant Sabatier Riyouri - 20 cm Diamant Sabatier Riyouri - 20 cm
Het beste koksmes voor dagelijks gebruik
RVS RVS 20 cm Bekijk prijzen
WMF Kineo - 20 cm WMF Kineo - 20 cm
Het beste koksmes voor grote ingrediënten
RVS RVS + kunststof 20 cm Bekijk prijzen
WMF Kineo Chinees koksmes - 18,5 cm WMF Kineo Chinees koksmes - 18,5 cm
Het beste koksmes voor blokjes snijden
RVS RVS + kunststof 18,5 cm Bekijk prijzen
KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20 cm KitchenBrothers Professioneel Koksmes 20 cm
Het beste allround koksmes
RVS Pakkahout 20 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 21 maart 2023
Door:
Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen.  Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en is ze dol op paardrijden.