Hoe gebruik je een koksmes?

Iedereen heeft wel met een normaal mes gesneden. Bijvoorbeeld met die kleine mesjes van de HEMA of IKEA. Maar heb je wel eens met een goed koksmes gewerkt? Dat is een verschil! Wil jij ook weten hoe je een koksmes gebruikt? Ik zal het je vertellen en alle ins en outs op tafel leggen.

image

Wat is een koksmes?

Naarmate mensen meer belangstelling krijgen voor thuis koken, krijgen ze ook meer belangstelling voor het gereedschap waarmee ze moeten koken. Een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het koken is het mes.

Koksmessen zijn de populairste en meest gebruikte keukenmessen. Ze zijn meestal 10 tot 30 cm lang met een stevig, scherp lemmet dat aan het eind toeloopt tot een punt.

Een koksmes is een veelzijdig keukengereedschap dat perfect is voor het hakken van groenten, het snijden van vlees, het fileren van vis, en het in blokjes snijden van knoflook.

Een koksmes zorgt voor efficiëntie in de keuken door taken gemakkelijker te maken voor koks van alle vaardigheidsniveaus.

Verschillende materialen

Het lemmet van een koksmes kan van verschillende materialen gemaakt zijn, afhankelijk van wat de kok wil. Ze zijn meestal van roestvast staal gemaakt, maar ook wel van koolstofstaal.

Zo kan een kok een roestvrijstalen mes willen gebruiken voor vlees en vis, maar een koolstofstalen mes voor groenten.

Hoe gebruik je een koksmes?

Hier zijn enkele manieren waarop je je koksmes kunt gebruiken.

  • Ten eerste moet je altijd proberen het lemmet scherp te houden voor een mooiere snede. Je kunt het slijpen met een hoonstaal of een slijpsteen. Je moet het lemmet ook droog en schoon houden door het af te vegen met een zachte, vochtige theedoek.
  • Het belangrijkste om te onthouden bij het gebruik van een mes is dit: gebruik een snijplank. Door direct op een oppervlak te snijden kan het na verloop van tijd dof worden, vlekken krijgen en zelfs afbrokkelen.