Waarom je een koksmes niet in de vaatwasser kunt doen?

Je hebt eindelijk dat mooie koksmes aangeschaft en nu wil je weten hoe je het schoonmaakt. Kan een koksmes in de vaatwasser? Spoiler alert: de titel geeft het al aan – nee, helaas kan dat niet. Ik zal je vertellen hoe je dan wel je vlijmscherpe koksmes goed onderhoudt en schoonmaakt.

image

Waarom kun je een koksmes niet in de vaatwasser doen?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Er zijn twee hoofdredenen waarom je een koksmes niet in de vaatwasser kunt doen.

  • Ten eerste zal het lemmet er bot door worden. De lemmeten zijn meestal gemaakt van een van de volgende vijf metalen: carbonstaal, roestvrij staal, high-carbon staal, hoog-chroom roestvrij staal, en keramiek. Al deze metalen zijn gevoelig voor corrosie door zeep en andere chemicaliën die in vaatwassers voorkomen.
  • Ten tweede hebben metalen messen de neiging in vaatwassers te roesten doordat ze lange tijd aan water bij hoge temperaturen worden blootgesteld.

Verschillende manieren van schoonmaken

Opgehoopte etensresten en vuil kunnen messen dof en roestig maken. Je koksmessen schoonmaken is een goede gewoonte om ze scherp te houden, hygiënischer te maken, en ze er mooi uit te laten zien.

Citrus en zoutoplossing

Er zijn veel manieren om messen schoon te maken, maar we raden aan een citrus en zoutoplossing te gebruiken als de messen niet in de vaatwasser kunnen.

Gebruik eerst een citrusvrucht zoals citroen of limoen om een zure vloeistof te maken. De zuurgraad zal alle vleesresten van het lemmet of handvat van de messen verwijderen. Droog ten tweede al het overtollige zuur af met een handdoek of keukenrol voor je verder gaat. Strooi ten derde zout over de nu schone messenbladen en handvatten. Dit helpt tegen toekomstige corrosie op je lemmet en beschermt ook tegen bacteriegroei op je handvat!

Bottenbouillon

Een andere manier om je koksmessen schoon te maken is om bottenbouillon te gebruiken. Bottenbouillon is een natuurlijke manier om messen schoon te maken die al tientallen jaren door professionele koks over de hele wereld gebruikt wordt omdat het zacht is voor alle soorten messen – van hightech keramische messen tot roestvrijstalen messen.